YJA Star: Biz Botan'dayız, onlar kaybediyor

YJA Star Botan komutanlarından Leyla Amûdê, AKP yönetimindeki Türk devletinin, Botan'da kaybettiğini belirterek, "Biz Botan'dayız. PKK'yi bitireceğim, diyen bitmiştir" dedi.

AKP yönetimindeki Türk devletinin tüm askeri gücünü devreye koymasına rağmen sonuç alamadığını söyleyen YJA Star Botan komutanlarından Leyla Amûdê, tüm teknik gücü, özel kuvvetleri, korucu desteğiyle birkaç yeri alıp zafer naraları atmanın, yenilmiş/zayıflamış devletlerin işi olduğunu belirtti. AKP'nin basın-yayın yoluyla sürdürdüğü özel savaş propagandasının artık yalanla da tanımlanamayacağını kaydeden Amûdê, "Biz Botan’dayız. Savaşın en yakın tanıklarıyız, içindeyiz” dedi. 

YJA Star Botan komutanlarından Leyla Amûdê, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da devam eden savaşla ilgili ANF’ye konuştu.

'GERİLLAYI BİTERECEĞİM' KOMEDİSİ

Türk devletinin 2016-2017'de neredeyse tüm gücünü gerillanın iradesini kırmak için kullanmasına, koruculardan medet ummasına rağmen gerillanın direnişini kıramadığını, eylem gücünü önleyemediğini ifade eden Amûdê, Botan’da büyük bir direnişin yaşandığını vurguladı. Amûdê, "AKP'nin anlamadığı şudur; yıllardır direnip belirli kazanımlar elde eden Kürt halkı ve gerillaları zaferden başka bir şey düşünmüyor. Bundan sonra da direnişinden, mücadelesinden geri adım atmasını beklemek hayalden öteye gitmez. Özellikle bu sene tekrarladığı ‘gerillayı bitireceğiz’ söylemi komediden ibarettir. Çünkü ‘PKK’yi bitireceğim’ diyen her iktidar, bitmiştir” diye konuştu.

BOTAN'I KIRIP SİNDİRMEK İSTEDİ

Botan’a yönelik saldırıların temel bazı sebepleri olduğunu vurgulayan Amûdê, şöyle izah etti: "Öncelikle Botan, gerillanın en çok hâkim olduğu, halkın gerillaya bağlılığın en fazla olduğu yerler arasındadır. Botan halkı da direngen bir halktır; düşmanına boyun eğmez. 2015'te şehir direnişlerinin en yoğun olduğu alanlardan biri yine Botan’dı. Yaktı, yıktı, katliamlar yaptı; Botan'ı bitirirse gerillayı bitireceğini sandı.”

KATO'DA HAYAL ETTİKLERİ OLMADI

Türk ordusunun erkenden gerillayı bloke temek için Kato'ya operasyon başlattığını anımsatan Amûdê, çünkü yüksek olan Katolarda karın uzun süre kaldığını, baharın geç geldiğini, bunun da gerillanın pratiği geçmesinin geciktirdiğini söyledi. Böyle olunca büyük bir operasyon yapmak isteyen Türk ordusunun, gerillanın birçok noktasında büyük direnişle karşılaştığını ifade eden Amûdê, şöyle devam etti: "Düşman arkadaşların olduğu yerlere girmeye cesaret edemiyordu. Uzaktan bomba atıyor ya da kimyasal kullanıyordu. Birçok yerde gerilla ile asker yüz yüze geliyordu, asker savaşamıyor, korkudan kaçıyordu. Çok güvendikleri teknikleri gerilla kuralları yerine getirildiğinde işe yaramıyordu. Düşman çok antipropaganda yaptı fakat biz olayın içindeydik ve gerçeğin nasıl olduğunu biliyorduk. Birçok yerde düşman saldırılarını boşa çıkardık. Bir süre sonra zaten askerlerini geri çekmek zorunda kaldı. Hayal ettikleri, söz verdikleri gibi çıkmadı.  Arkadaşlarımız eylemler gerçekleştirdi, silah kaldırdı ama askerler hiçbir şekilde cevap veremedi. O kadar operasyon yaptı ama sonuç alamadı.”

BİRKAÇ TEPE ALMIŞ AMA YENİLDİ

Kürdistan’ın tüm alanlarının birer Botan haline geldiğine işaret eden Amûde, AKP'nin Botan’da yenildiğini; birkaç tepenin alınmasının başarı olmadığını kaydetti. "Tüm teknik gücü, özel kuvvetleri, korucu desteğiyle birkaç yeri alıp, özel savaş oyunları sergilemek, yenilmiş/zayıflamış devletlerin işidir" diyen Amûdê, Türk medyası üzerinde yürütülen özel savaş propagandasının artık yalan sınırlarını da aştığını dile getirdi. Amûdê, şunları söyledi: "Biz Botan’dayız. Savaşın en yakın tanıklarıyız, içindeyiz. Gerçekten de ‘anlı şanlı’ diye bahsettikleri orduları, askerleri korkaktır. Türk askerinin gerilla karşısında savaşacak gücü yok. Birçok defa yakın temas halindeydik.  Botan’da, özellikle de Katolarda savaşacak asker bulması zor. Basında çok propaganda yaptılar.  Fakat işin gerçeği onu yansıtmıyordu.”

ERDOĞAN'A 'MÜJDE'NİN SONU

Gerillalar tarafından düşürülen helikopteri anımsatan Amûdê, yaşananlarla ilgili şunları paylaştı: “Bir önceki gün Erdoğan’ı arayıp Kato’yu ele geçirdiklerini söylediler. Bir sonraki gün savaş koordinesi, ‘savaşın beyni’ dedikleri kişilerin içinde olduğu helikopter düşürüldü. Bu onlar için büyük bir darbeydi. Savaşın beyni öldü mü, onların tüm askeri nizamı dağılır. Karmakarışık olurlar. Nitekim, öyle de oldu. Bu yüzden de oldukça etkilendiler. Savaşın seyri değişti. Artık basın aracılığıyla daha fazla özel savaş yürütüyorlar. Bazı haberler yayınladılar. ‘Girilmeyen yerlere girdik’ vs. şeklinde ama koordine ölünce susmak zorunda kaldılar. Öte yandan gerillalardan ağır darbeler alınca köylere ve karakollara yakın yerlere gitmek zorunda kaldılar. Öyle bahsettikleri gibi her yeri almışlar, Katolara hâkim olmuşlar diye bir şey yok. Özellikle savaş koordineleri öldükten sonra bir kırılma yaşadılar.”

HALK DİRENİŞİ BIRAKMADI

Türk ordusunun halka yöneldiğini; koçerleri engellemek için baskı yaptığını; mallarına, erzaklarına zarar verip hayvanlarını öldürdüğünü; araziyi yaktığını belirten Amûdê, ancak her şeye rağmen halkın direnişi bırakmadığını vurguladı.

KORUCLAR OYUNA GELMESİN

Korucuların devletin oyununa gelmemeleri gerektiğini tekrarlayan Amûdê, tanıklığına dayanarak, şunları aktardı: "Operasyonlarda gözümüzle gördük kendi korktukları yerlere korucuları gönderiyorlardı. Bu Kürt'ün cesaretinden de ileri geliyor. Fakat bir nedeni de Kürt'ü Kürt'e kırdırtmak içindi. Korucular bu tür oyunlara gelmemeli. Ne olursa olsun operasyonlara girmemeli. Onlar asla bizim hedefimiz değildir.  Biz onları vurmak istemiyoruz fakat operasyonlara öncülük ederlerse meşru savunma hakkımızı da kullanırız. Halkın yanında olma onuruna kavuşsunlar."

HALKIMIZA BORCUMUZ VAR

AKP yönetimindeki Türk devletinin sadece Botan’a değil, diğer alanlara da saldırılar gerçekleştirdiğine işaret eden YJA Star Botan komutanlarından Leyla Amûdê, son olarak şunların altını çizdi: "Artık Kürdistan’ın her yeri Botan’dır. Her yerde aynı direniş sergileniyor. AKP’ye aynı şekilde cevap veriliyor. Şimdi Botan’da Şehit Nudem, Şehit Serdem Hamlesi başlatılmış durumda.  Büyük sonuç da alacağız. Bizim için şehit düşen yoldaşlarımızın, halkımızın intikamını almak bir onur borcudur. Biz de halkımıza, şehitlerimize, Önderliğimize olan borcumuzu bu şekilde yerine getireceğiz. Özellikle YJA Star gerillaları olarak tüm gücümüzle halkımız için sonuna kadar savaşıp halkımızın kazanımlarını koruyacağımızın sözünü yineliyoruz.”