Vejîn: Demokratik çözüm projesinin asıl muhatabı İran halkları

İran rejiminin bir değişim gerçekleştirmesi gerektiğine değinen PJAK eşbaşkanı Zîlan Vejîn, "İran demokratikleşmesini sağlayacak esas güç ve dinamik İran halkları ve kadınlardır" dedi.

Ortadoğu’da yaşanan önemli değişim ve dönüşümler İran devletini de kendi sistemini demokratikleştirme noktasında değişim ve dönüşüme zorluyor. Yaşanan değişimler ve sorunların çözümü için halkların sürdürdüğü serhildanlar karşısında İran rejimi ancak içteki dinamik ve farklılıkları muhatap alarak demokratikleşme hamlesiyle var olan kaos ve krizden kurtulabilir.

Tam da bu süreçte yıllardır İran’ın demokratikleşmesi için mücadele veren PJAK ve KODAR bu sorunların çözümü için İran devletine ortak bir çözüm projesi sundu. Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) eşbaşkanı Zîlan Vejîn sunulan çözüm projesini ANF'ye değerlendirdi.

'İRAN'IN SORUNLARINA CEVAP OLACAK BİR PROJE SUNDUK'

Sundukları çözüm projesinin içeriğinin oldukça kapsayıcı ve süreç itibarı ile de önemli olduğunu vurgulayan Vejîn, şöyle konuştu: "İran devletinin demokratikleşmesi için sunduğumuz bu proje içerik açısından daha önce sunduğumuz diğer projelerden daha kapsamlıdır.

Böyle bir süreçte sunmamız İran devletinin yaşadığı iç ve dış sorunlara cevap olabilecek bir fırsatı teşkil etmektedir. Her projemizde olduğu gibi bütün İran halklarını kapsayan bir çözüm yolunu sunmaktadır. İran rejiminin içte ve dışta yaşadığı sorunları şeffaf bir şekilde belirtmiş ve aynı zaman da bunların çözümünü de aşama aşama ortaya koymuşuz."

DIŞ MÜDAHALE İRAN HALKLARI İÇİN ÇÖZÜM GETİRMEZ

Ortadoğu'da yaşanan süreçten kaynaklı İran rejiminin de bir değişim gerçekleştirmesi gerektiğine değinen Vejîn, "Bunu da herhangi bir dış müdahaleye mahal vermeden kendi iç dinamikleriyle gerçekleştirmelidir. Çünkü herhangi bir dış müdahale İran halkları için kendisiyle çözüm getirmeyecek, aksine var olan sorunları daha da derinleştirecektir. Bizim bu projemiz herhangi bir dış müdahaleye mahal vermeden İran halklarının sorunlarını kendi içindeki iç dinamikleriyle çözümünü esas almaktadır" diye konuştu.

SERHILDANLARIN ÖNCÜLÜĞÜNÜ KADINLAR YAPIYOR

İran da yaşanan tüm sorunlar içinde en önemli ve bir an önce çözüme kavuşması gereken sorunun kadın sorunu olduğuna dikkat çeken Vejîn, şu değerlendirmelerde bulundu: "Mücadele alanlarına baktığımızda ve yaklaşık bir yıldır süren serhildanların öncülüğünü kadınlar yapmaktadır. Bugün de zindanda her türlü işkence ve baskıya rağmen kadın direnişin öncülüğünü yapmaktadır. Çünkü var olan sistem de en çok sömürülen ve hiçe sayılan kadındır. Bu sorun herhangi bir azınlık sorunu değildir hem ulusal hem de tüm İran halklarının sorunudur."

İRAN'DAKİ TÜM KADINLAR ORTAK MÜCADELE YÜRÜTMELİDİR

İran’daki tüm kadınların ortak bir mücadele yürütmesi gerektiğini vurgulayan Vejîn, "Kadınlar sunduğumuz çözüm projesinin aktif öncülüğünü yapmalı. Kadınların hedefi İran devletini kaostan, krizden çıkarmak ve gelişebilecek dış müdahalenin önünü almak olmalı. İran’ın demokratikleşmesinde öncülüğü kadın yapabilir; çünkü bu misyonu özünde bulunuyor" dedi.

Sundukları demokratik çözüm projesinin esas muhatabının İran halkları olduğunu kaydeden PJAK eşbaşkanı Zîlan Vejîn, bir diğer muhatapların ise İran rejimi ve hükümeti olduğunu söyledi.

DEMOKRATİK ANAYASA İLE TEKÇİ DEVLET ZİHNİYET SONLANDIRILMALIDIR

Yaşanan iç sorunların sebebinin hükümetin yürüttüğü yanlış politikalar olduğunu vurgulayan Vêjîn, bu yüzden hükümetin demokratik bir çözüm üretmesi gerektiğini ifade etti. "Bunu yaparken de İran’daki bütün farklılıkların rengini ve sesini esas almalıdır. Var olan tekçi devlet zihniyetinin değişimi için anayasanın değişmesi gerekmektedir" diyen Vêjîn konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Çünkü anayasa da farklılıklara, kadınlara hak ve özgürlükler tanınmamaktadır. Çözüm için bir an evvel farklılıkları, kadınları ve gençliği kapsayan demokratik bir anayasa yapılmalıdır.

Bir diğer muhatap ise İran’daki muhalifler, demokratlar, sosyalistler ve özgürlük ve demokrasi için mücadele eden tüm kesimlerdir. Kürt sorunun çözümü için özellikle demokrat, yurtsever ve sosyalist Kürt güçlerine daha büyük sorumluluklar düşmektedir. Kürt sorunun çözümü için birlik içinde ortak tavır sahibi olmalıdır. Nasıl ki Suriye ve Ortadoğu’daki sorunların çözümü için Kürtler öncü konumundaysa İran’ın demokratikleşmesi içinde bu öncülük rolünü sürdürmelidir."