‘Tuncel ve Kışanak iktidarın talimatıyla rehineler’

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, rehin tutulan Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın durumuna dikkat çekerek, "Hukuksuzluğu ve siyasi yargılamaları durdurun" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Hukuksuzluğu ve siyasi yargılamaları durdurun" başlığıyla bugün yazılı açıklama yaptı.

"DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın tutuklu olarak yargılanmalarına devam edilmesi kararı ‘hukuksuzluğa ve siyasi yargılamalara devam’ demekten başka bir şey değildir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'İKTİDARIN TALİMATLARI DOĞRULTUSUNDA...'

"Savcı, aylardır sürdürülen binbir usulsüzlüğün ve hukuksuzluğun yapıldığı mahkeme oyununun bu aşamasında verdiği mütalaada her iki kadın siyasetçi için defalarca örgüt yöneticiliği, üyeliği ve propagandadan ağır cezalar talep etmiştir.

Sebahat Tuncel, yıllarca milletvekilliği ve parti genel başkanlığı yapmış, demokratik siyaset alanında hukuk, adalet, özgürlük ve barış mücadelesini sürdürmüş bir kişidir.

Gültan Kışanak, yıllarca milletvekilliği, parti genel başkanlığı ve belediye başkanlığı yapmış, bütün ömrünü demokrasi ve özgürlük mücadelesine adamış, 12 Eylül zindanlarını yaşamış bir kişidir.

Sürdürülen yargılamalar demokratik siyaset alanında çalışan Kürt siyasetçilerin tasfiyesine yöneliktir, iktidarın talimatları doğrultusundadır ve siyasaldır.

Bu yargılamalarla ne kadın siyasetçilerin ne de demokratik siyaset alanında çalışanların kararlı duruşlarından vazgeçmeleri beklenmemelidir. Bir kez daha yargı kurumlarına sesleniyoruz: Evrensel hukukta yeri olmayan, usulsüz ve siyasal yargılamaları durdurun, bu baskılardan ve uygulamalardan vazgeçin.

Tuncel ve Kışanak, halkın talepleri ve hakları doğrultusunda mücadele etmişlerdir, ki bu da suç değil siyasetçilerin görevidir."