TJK-E: Norveç hükümeti hasta tutsaklar listesini uzatmamalı

TJK-E: Avrupa’da bulunan tüm kadın meclislerimiz, kadın kurumlarımızı ise Türkiye’ye gönderilmek üzere Oslo’da tutulan Taşdemir’in serbest bırakılması için ilgili kurum ve kuruluşları harekete geçmeye çağırıyoruz.

Norveç’te iltica talebinde bulunan Kürt kadın siyasetçi Gülizar Taşdemir’in Türkiye’ye iade edilmesi kararına tepki gösteren Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), “Taşdemir yasaların kurbanı edilmek isteniyor” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan TKJ-E şunları belirtti: “Sağlık sorunlarından dolayı Norveç’e iltica başvurusunda bulunan Gülizar Taşdemir yasaların kurbanı edilmek isteniyor.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak ağır sağlık sorunları yaşayan Taşdemir’in hukuksal işleyişin kurbanı olmasını istemiyoruz. Taşdemir’in iade edilmek istendiği Türkiye’nin, 7 Haziran 2015’ten bu yana hızla faşizme ve tek adamlığa doğru ilerlediğini uluslararası kamuoyu biliyor. Devlet kurumları, medya ve hele de Taşdemir’in geleceğini belirleyecek olan yargı tek adamın elinde birer kuklaya dönüşmüşken böylesi bir kararı onaylamak Norveç hükümetinin bu hukuksuzluğun ortağı olması anlamına gelecektir.

Sayın Taşdemir’in sağlık koşulları ağırdır ve iade edileceği Türkiye’de kendisini bekleyen tek seçenek; 250 bine yakın tutuklu ve hükümlünün kaldığı cezaevidir. Üstelik İHD’nin verilerine göre aralarında ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verilen 402’si ağır tutsak arasında 154 siyasi hasta tutsak bulunmaktadır. Norveç hükümeti, bu utanç listesine Gülizar Taşdemir’in ismini eklememeli ve demokrasinin gereğini yapmalıdır. Türkiye’de halen OHAL uygulamaları mevcuttur. Tek adam rejiminin yaydığı korku ikliminde siyasi kimliği olmayan insanlar dahi yaşam güvencesine sahip değilken, siyasi kimliğiyle bilinen Taşdemir’in yaşam güvencesinin olmadığı aşikardır.

Norveç hükümetinden bu haklı gerekçeleri dikkate almasını ve kendi demokrasinin gereğini uygulamasını bekliyoruz. Avrupa’da bulunan tüm kadın meclislerimiz, kadın kurumlarımızı ise Türkiye’ye gönderilmek üzere Oslo’da tutulan Taşdemir’in serbest bırakılması için ilgili kurum ve kuruluşları harekete geçmeye çağırıyoruz.”