TAJÊ’ye Clara Zetkin ödülü

Êzidî Kadınlar Özgürlük Hareketi (TAJÊ), her yıl 8 Mart nedeniyle Almanya’da verilen Clara Zetkin ödülünün bu yılki sahibi oldu. Ödül töreninde konuşan Sol Parti Eş başkanı Katja Kipping “Ezîdileri PKK kurtardı, PKK yasağı kalkmalı” çağrısını yaptı.

Almanya’da önde gelen muhalefet partilerinden Sol Parti (Die Linke), 2011 yılından bu yana 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle siyaset ve toplumsal alanlarda etkili çalışma yapan isimlere veya kurumlara Clara Zetkin adıyla ödül veriyor.

Kadın hakları için verilen mücadeleye öncülük ettiği için dünya tarihine adını yazdıran Clara Yetkin’in anısına verilen ödüle bu yıl 7 kadın kuruluşu ve jinekolog Dr. Kristina Hänel aday gösterildi. Bu yılın ödül sahipleri dün akşam başkent Berlin’de düzenlenen etkinlikle açıklandı ve sahiplerini buldu.

Ödül tertip komitesi, bu yıl ki Clara Zetkin ödülünün Êzidî Kadınlar Özgürlük Hareketi (TAJÊ) ve internet sitesinde kürtaj süreciyle ilgili bir tanıtım yerleştirdiği için mahkeme tarafından cezalandırılan Giessenli doktor Hänel’e verildiğini açıkladı.

KADINLAR EFRÎN DİRENİŞİNİ SELAMLADI

TAJÊ adına Leyla Boran ve Çiçek Yıldız Êzidî kadın hareketine verilen ödülü, Sol Parti Eş başkanı Katja Kipping’in elinden aldı. Êzidî kadınlar ödüllerini alırken “Jin, jiyan, azadî” sloganını attılar. TAJÊ Almanya sözcüsü Nurê Alkış’ın da hazır bulunduğu etkinlikte kadınlar Efrîn direnişini selamladı.

Birçok kadın örgüt ve organizasyon temsilcisinin katıldığı etkinlikte TAJÊ temsilcileri, Êzidî kadınlarının verdiği mücadeleyi anlattılar. DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırdığı 3 Ağustos gününün Kadın Kırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü olması için başlatılan imza kampanyasına da dikkat çekilen etkinlikte, kampanya için destek istendi.

KİPPİNG: PKK YASAĞI KALKMALI

Ödül töreni sırasında kısa bir konuşma yapan Sol Parti liderlerinden Kipping ise TAJÊ’ya yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. TAJÊ’nin sadece DAİŞ zulmünden kurtulan kadınların acısını paylaşmadığını, aynı zamanda onların yeniden topluma girmesi için de mücadele ettiğini belirten Kipping, PKK öncülüğünde DAİŞ vahşetine karşı verilen mücadeleye dikkat çekti.

2014 yılında DAİŞ çetelerinin saldırısına uğrayan Êzidî halkının PKK’nin verdiği mücadele sayesinde kurtulduğunu hatırlatan Sol Parti lideri “Alman devleti Kürtleri ve PKK hareketini kriminalize etmekten vazgeçmeli. PKK yasağı kalkmalı, çünkü Êzidîleri PKK kurtardı ve Êzidîlerin kutsal mekanlarını PKK korudu” şeklinde konuştu.