Suudi Arabistan, cinsel tacizi suç kapsamına aldı

Suudi Arabistan, cinsel tacize ceza getiren bir yasayı kabul etti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansına göre, cinsel tacize ceza öngören yeni bir yasa tasarısı kabul edildi.

Hükümetin danışma organı Şura Meclisi, Pazartesi günü tasarıya onay vermişti. Yeni yasa, cinsel taciz faillerine karşı 5 yıla varan hapis cezası ve 300 bin riyal para cezası öngörüyor.

Şura Meclisi yaptığı açıklamada sekiz maddeden oluşan yasa tasarısının “cinsel tacize karşı İslam yasasının garanti altına aldığı kişisel mahremiyet, onur ve özgürlüğü muhafaza etmek amacıyla mağdurları koruma, failleri cezalandırma ve engellemeyi” hedeflediğini belirtti.

Bu yasa, kadınların araç sürmesi hakkının uygulamaya geçmesinden bir ay öncesine denk geldi. Kadın haklarının olmadığı ülkede son yıllarda bazı iyileşmelere gidildi. Kadınlara yönelik araç sürme yasağı kaldırıldı. Bu uygulama 24 Haziran’da hayata geçecek. Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ayrıca kadınların sinema salonlarına giriş yasağını da kaldırırken, karma konserlere izin verdi ve dini polisinin yetkilerini sınırlandırdı.

Ancak bu reformları pratikte yaşam bulması kolay görünmüyor. Geçen hafta, insan hakları savunucularına yönelik yapılan operasyonlarda 7’si kadın olmak üzere en az 10 kişi gözaltına alındı. Suudi medyası hedef alınanları “ihanetle” suçlarken, Af Örgütü’ne göre sözkonusu kadınlar araç sürme hakkı ve erkek vesayetinden kurtulma için mücadelede öne çıkanlardan oluşuyor.