GÖRÜNTÜLÜ

PYD Avrupa Kadın Meclisi 5’inci kongresini gerçekleştirdi

PYD Avrupa Kadın Meclisi 5’inci kongresini gerçekleştirdi. Kongrede alınan kararlarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülecek çalışmalarda aktif yer alınması öne çıktı.

PYD KADIN MECLİSİ

PYD Avrupa Kadın Meclisi, 5. Kongresini Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde Kultursaaal Horster Mitte çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirdi. Kongre salonuna Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resmi asılırken, duvarlarda Özgür Mücadelesinde ve Rojava Devrimi’nde şehit düşen öncü kadınların resimleri yer aldı.

Kongreye Avrupa Kürt Kadın Hareketi üyeleri, yanı sıra Rojavalı kadınlar ile Alman kadın kurumlarının temsilcileri katıldı. 

PYD Kadın Meclisi 5’inci Kongresi, Ulusal Marş Ey Raqip’in okunması ve saygı duruşuyla başladı. Divan seçiminin yapılmasından sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadınlarla ile ilgili yazı ve değerlendirmelerinden oluşan bir perspektif Mizgin Ehmed tarafından okundu.


 

KÜRT KADINLARI TÜM DÜNYA KADINLARI İÇİN UMUT KAYNAĞI OLDU

Ardından Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına Kezban Doğan, bir konuşma yaptı. Doğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak, “50 yıl önce Kürt kadını sosyal ve siyasal yaşamda yoktu. Kimse de bunu önemsemiyordu. Önder Apo’nun felsefesi ve Sakine Cansızların mücadelesi ile bugün Jin Jiyan Azadî felsefesi tüm dünyaya yayıldı. Rojava devriminde kadın rolü bütün dünya kadınlarına büyük bir umut oldu. Onun için bunun ağırlığı ve sorumluğunu hissederek, hareket etmeliyiz. Çünkü herkesi için örnektir. Rojava Kurdistan’ın, 2012 yılından iktidarların hedefi haline geldi. Çetelerin ve Faşist Erdoğan’ın saldırıları karşısında kadınların öncülüğünde bir direnme oldu. Büyük bedeller ödendi. Bu bedeller sonucu çok sayıda imkan ve başarılar kazanmıştır. Önder Apo’nun deyimiyle “Umut her şeyden onurludur.” Büyük umutlar oluşturdu ve başardı. Bu umutlar ve kazanımlar işte sizlerin mücadelesi ile gelişti” dedi.

‘MÜCADELE VE DİRENİŞ BİZDEN ÇALIŞMA BEKLİYOR’

Kongrede, KONGRA STAR adına Feyza Eshad bir konuşma yaptı. Feyza, konuşmasında “PYD Avrupa Kadın Meclisi’nin 5’inci kongresi başta Önder Apo’ya kutlu olsun. Kurdistan Özgürlük şehitlerine ve Özgürlük hareketine kutlu olsun. Kürt kadını özgürleşmesi için binlerce devrimci kadın savaştı. Şehit düştü. Topluma cevap olmamız için erkek egemenliğine karşı mücadele ettik. Kendimizi daha yetkinleştirip güçlendirebiliriz. Bunun için güçlü bir mücadele bize lazımdır. Artık evinizde oturmayın. Mücadele ve direniş biz kadınlardan bekleniyor. Çünkü siz kadınlar toplumun öncülerisiniz” diye konuştu.

Daha sonra Almanya MLPD adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada Kürt Özgürlük hareketin geldiği aşama ile aynı zamanda bir kadın devrimi yarattığını söylendi. Özelikle Rojava’da Türk saldırılarına karşı devletlerin iki yüzlü davranıldığına vurgu yapılan konuşmada “Rojava’ya yönelik Türk işgal saldırılarının durdurulması için daha çok kamuoyu oluşması gerektiğini ve bu anlamda sivil inisiyatiflerin daha aktif olması gerekiyor” denildi.

Konuşmaların ardında PYD’nin 5’inci kongresi iki yıllık siyasal faaliyetlerin raporunun okunmasıyla devam etti.

Raporların okunmasından sonra kongreye katılan kişiler söz alarak, görüş ve öneriler sundu. Eleştiri ve özeleştiri tarzında uzun tartışmalar sürdü. PYD Avrupa Kadın Meclisinin Avrupa’daki çalışmaların kapsamı ele alınarak, Avrupa çalışmalarındaki yetersizliklerin giderilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

 Ardından Rojava Devrimini anlatan sinevizyon sunumu gerçekleşti.

Daha sonra Kongrede PYD Avrupa Kadın örgütünün 24 kişilik yeni yönetimi belirlendi.

Yeni yönetimin seçilmesinden sonra sonuç bildirgesi açıkladı.

120 Delegenin katıldığı sonuç bildirgesinde şunlar öne çıktı:

*Avrupa’da kadın örgütlenmesinde yaşanan eksiklerin giderilmesi ve örgütlenme çalışmalarına hız verilmesi

*Avrupa’ya göç eden Kürt ailelerin kendi kültürlerini korumaları, çocukların Kürtçe ile konuşması ve kendi kültürlerini öğrenmesi için farkındalık oluşturacak çalışmaların teşvik edilmesi ve bu yönlü örgütlenme yapılması

*Avrupa’da toplumu bilinçlendirme ve sorunların çözümü konusunda kadınlardan oluşan bir komitenin kurulması ve inisiyatif alması

*Kadın eğitimine yönelik örgütsel çalışmaların yoğunlaşması

*Mültecilerin sorunlarını çözümü ve özelikle yeni gelen kadınlara yardım mekanizmaların oluşturulması ve bu temelde çocukların Kürtçe eğitim almasını için çalışmalar

*Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yapılacak bütün eylem ve etkinliklere katılım sağlanması

Sonuç bildirgesinin okunmasından sonra salonda “Şehit Namirin” “ Biji Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı.