Paris’te, Cansız, Doğan ve Şaylemez anısına anıt

PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledildiği yerde anıt dikildi. Anıt bugün düzenlenen bir törenle açıldı.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledilişinin 5’nci yılında Kürt Enformasyon Bürosu’nun bulunduğu 147 La Fayette Caddesine 3 Kürt kadının isminin olduğu bir anıt dikildi.

Paris Belediyesi, Paris 10’ncü Belediyesi ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi tarafından organize edilen anıt açılışı ve yıl dönümü anma etkinliğinde, Fransız siyasetçiler, Kürt kurum temsilcileri ve aileler hazır bulundu. Anıtta, Cansız, Doğan ve Şaylemez’e ilişkin bilgilerinin yanı sıra “3 Kürt kadın militan burada katledildi” yazısı bulunuyor.

5’NCİ YILINDA SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Bugün saat 13:30’da Kürt kadın hareketinin organize ettiği etkinlik Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünden kitlesel sessiz bir yürüyüş ile başladı. Yürüyüş kortejinin önünde PKK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, KNK, CDK-F, TJK-E, Cîwanên Azad, FEDA, adına çelenkler ile Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğrafları taşındı. Kürdistan Enformasyon bürosu önünde sona eren yürüyüş ardından anma ve anıt açılış töreni başladı.

Törene Paris Büyük Şehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Helene Bidard, Senatör ve Paris katliamı döneminde 10’ncü Paris Belediye Başkanı Remy Ferre, 10’ncü Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard, Fransa Ulusal Kürdistan ile Dayanışma Koordinasyonu adına Andre Metayer, Kürt Kadın Hareketi Adına Nursel Kılıç, CDK-F adına Egît Polat birer konuşma gerçekleştirdi.

‘BU ANIT İLE KÜRTLERİN YANINDA OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR’

Törenin açılış konuşmasını 10’ncü Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard yaptı. 2013 yılında kendi bölgelerinde yaşanan katliama dikkat çeken Cordebard 3 Kürt kadının kısa yaşam özetini anlattı ve şöyle devam etti: “3 Kürt militan kadın insanlığın evrensel değerleri için mücadele etti. Yaşamları bununla geçti. Bu anıt ile amacımız onları unutmamak ve Paris’e de unutturmaktır. Bunun için böylesi bir anıt buraya diktik.”

Remy Ferre ise, 2013’te belediye başkanı olduğu döneminde kendi bölgesinde 3 Kürt kadının katledilmesinden duyduğu üzüntüye vurgu yaparak, “Bu kadınları unutmamak için katliamdan sonra böylesi bir çalışma başlattık. Biz bu anıt çalışmalarını büyük şehir belediyesiyle ortak yaptık. Bu sadece bir anıt olarak ele alınmaması gerekiyor. Bu anıt ile Kürtlerin mücadelesinin yanında olduğumuzun da bir göstergesidir” diye konuştu. Ferre, Fransa yargısına da seslenerek, adaletin yerini bulması çağrısında bulundu.

‘YARGI SUÇLULARI ADALET ÖNÜNE ÇIKARMALI’

Fransa Ulusal Kürdistan ile Dayanışma Koordinasyonu adına konuşan Andre Metayer ise dava ile ilgili bütün delil ve belgelerin olmasına rağmen aydınlatılmadığını belirterek şöyle konuştu: “Ancak bütün her şeye rağmen adalet yerini bulmuyor. Fransa yargısı bir an önce suçluları yargı önüne çıkararak, adaleti sağlamalıdır.”

‘UMARIM BU DUYARLILIK YARGIYADA YANSIR’

PKK kurucularından Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız da yaptığı konuşmada, Paris belediyesinin anıtı açmasını olumlu gördüklerini söyledi.

“Umarım belediyenizin bu duyarlılığı yargınıza da yansır. Biz Kürtler daha önce öldürülen ve katledilen diğerleri gibi sessiz kalmayacağı” diyen Cansız, adalet arayışının sonuna kadar süreceğini belirtti.

Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez de adaletin yerini bulması için yargıyı göreve çağırdı.

‘KATLİAMIN ARKASINDAKİ GÜÇ TÜRK DEVLETİDİR’

Kürt Kadın Hareketi Adına Nursel Kılıç da Cansız, Doğan ve Şaylemez’i anarak başladı. Kürtlerin adalet eylemine dayanışma içerisinde olan Fransız kurum ve şahsiyetlere teşekkür eden Kılıç “3 Kürt kadını üç kuşağı temsil ediyor. Sakine Cansız, özgürlük mücadelesinin sembolüydü. O da tıpkı Rosa Lüksemburg ve Clara Zetkin gibi dünya devrim tarihine geçti.

Bugün onun temsil ettiği çizgi Rojava’da hayat buluyor. Yine Fidan Doğan Fransa’da büyümüş bir Kürt diplomattı. Leyla Şaylemez ise genç kuşaklarını temsil ediyordu” dedi. KCK’nin elinde bulunan MİT yöneticilerinin ifadelerine de değinen Kılıç, şöyle devam etti: “MİT yöneticilerinin ifadeleri de gösteriyor ki katliamın arkasındaki güç Türk devletidir. Fransa bu ifadeleri göz önünde bulundurmalı ve bir an önce adaleti sağlamalıdır. Bu davanın aydınlatılması diğer cinayetlere de örnek teşkil edebilir.”

‘KATLİAM AYDINLANSAYDI MİT BUGÜN CİRİT ATMAZDI’

Fransa Demokratik Kürt Konseyi adına Egît Polat ise Erdoğan ve Avrupa ilişkilerine değinerek, 2013’te yapılan katliamın yeniden yaşanmasının an meselesi olduğunu vurgulayarak, “Şu anda Avrupa ülkelerinde Türk devletinin ajanları cirit atıyor. Bunu bütün Avrupa istihbarat bilmesine rağmen bu kişilerin hakkında herhangi bir işlem başlatılmıyor. En son Erdoğan, Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmenin hemen ardından Almanya’da Kürt futbolcu Deniz Naki saldırıya uğradı. Bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Eğer 2013 yılının katliamı aydınlanır ve adalet yerini bulursa aynı zamanda bu diğer bütün girişimlerinin de önüne geçer” diye konuştu.

‘KATLİAMIN UCU ANKARA’YA DAYANIYOR’

Paris Büyük Şehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Helene Bidard ise böylesi bir cinayetin Paris’te gerçekleşmesinin acısını yaşadıklarını ifade ederek, “İnsanlık ve evrensel değerler adına mücadele eden bu 3 kadının acısını yaşıyoruz. Bizde insanların anısını yaşatmak için belediye olarak böylesi bir anıtı yaptık. Artık biz de kurum olarak olayın ilk gününden itibaren adalet mücadelesinin bir parçasıyız. Yargının bu olayı bunu aydınlatması gerekiyor. Bu sorumluluk mevcut hükümetindir. Çünkü 3 Kürt kadının katledilmesinin ucu Ankara’ya dayanıyor” diyerek verilerin bunu gösterdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından resmi bir tören ile anıtın açılışı yapıldı ve anma Cansız, Doğan ve Şaylemez’in anısına yapılan saygı duruşu ile tören sona erdi.