Ozan: Ölçüyü kadın belirleyecek

KJK Yürütme Konseyi Üyesi Tekoşin Ozan, "Kadın nasıl yaşanması gerektiğinin ölçülerini kendisi belirlemelidir" dedi.

KJK 8. Kurultayı'nın jineoloji bilinci çerçevesinde geliştirildiğini belirten KJK Yürütme Konseyi Üyesi Tekoşin Ozan, kadınların Ortadoğu Devrimi'ne öncülük yapma potansiyeline dikkat çekti.

KJK 8. Kurultayı, 2-6 Eylül'de Medya Savunma Alanları'nda yapıldı. Tekoşin Ozan, Rojava Devrimi'nde hem savunma hem de yeniden inşa noktasında kadının ulaştığı düzeye ve güce işaret ederek, kadın etrafında bir devrimin gerçekleştiğini söyledi. Ortadoğu'da bu demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü sistemin yayılması umudunun ortaya çıktığını kaydeden Tekoşin Ozan, kadın devriminin bütün dünyada yayılması ve her yere ulaşması için daha güçlü ideolojik ölçüler gerektiğini belirtti. Ozan, kadın özgürlük hareketinin de jineoloji etrafındaki tartışmaları daha da derinleştirdiğini kaydetti.

TOPLUMSAL SÖZLEŞMENİN GEREKLİLİĞİ

Kurultay'da yürütülen tartışmalar sonucunda kadın devriminin bilimsel boyuta da ele alınarak, özgürlük ölçüsünün derinleştirildiğini ifade eden Ozan, şöyle devam etti: "Yaşamın yeniden inşası, kadınların ilişkilenme ölçüleri üzerine tartışmalar yapıldı. Böylece toplumsal sözleşme gündemimize girdi. Sadece Kürt kadınları değil, aynı zamanda Arap, Asuri, Süryani, Türkmen, Türk, Ermeni, Fars kadınlarıyla da toplumsal sözleşmenin tartışmalarını yürütmemiz gerektiği sonucu ortaya çıktı. Kadın, artık nasıl yaşanması gerektiği noktasında ölçüleri kendisi belirlemelidir. Kadın aile içinde demokratik bir şekilde yaşayabilmeli ve karar sahibi olmalıdır. Kadın kendini savunabilmelidir. Ekonomik boyuta da kendi olanaklarını oluşturabilmeli ve kendisini bağımsız bir şekilde geçindirmelidir. Hiçbir yere muhtaç olmadan, kendi cevherini ortaya çıkararak kendi kendine yaşamını sürdürebilmelidir. Kurultayımızda kadının birlik ve ortak yaşam noktasında toplumsal öncülüğüne vurgu yapıldı.”

ORTADOĞU DEVRİMİNİN ÖNCÜSÜ

Açık bir şekilde tartışma ve daha şeffaf planlamalar yaptıklarını; sadece kendileriyle sınırlı kalmamaları gerektiği noktasında hemfikir olduklarını belirten Ozan, şunları söyledi: "Demokratik ulus temelinde de kadın öncülüğünde adımlar atılması gerektiği anlaşıldı. Kadınların daha çabuk bir araya gelip adımlar atabileceğini ve örgütlenebileceğini gördük. Kadın özgürlüğüne ilginin, kadın devrimi için bölgedeki güçlü potansiyeldir. Bunun için de örgütlülük ve mücadelenin büyütülmesi; kadın devrimini Ortadoğu devriminin öncüsü durumuna getirmek gerektiği üzerine mutabık kalındı. Yaşamımızı inşa etme ve bunun modeli üzerine yeni kararlara ulaştık. Bizler bu kararlarla birlikte daha çok pratik alanlarda yerimizi alacağız. Tüm milliyet ve inanç mensubu kadınlarla demokratik bir yaşamı daha çabuk örgütleyebilir ve bir birimize güç vererek Ortadoğu'da özgür toplumun öncülüğünü yapabiliriz.”