Newaya Jin’ın Ocak sayısı çıktı

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in 154’üncü sayısı 'Katiller hesap verecek’ manşetiyle çıktı.

‘Katiller hesap verecek’ manşeti ile çıkan Özel Sayı’da 9 Ocak Paris Katliamı irdeleniyor. Katliamın gelişim seyri, hukuki süreç, adalet eylemlerinin yanı sıra, katliam sonrası hız kazanan Türkiye-Fransa işbirliği ve pazarlığa dikkat çekiliyor.

3 Kürt devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in mücadele ve öncülüklerine dair portre ve makalelerin yer aldığı Özel Sayı’da farklı birçok konu başlığına da yer verilmekte.

‘HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

9 Ocak Katliamı’nın adım adım nasıl geliştiği ve yargı sürecine dikkatleri çeken Berfin Dilav Fransız yargısının sessizlik ve adaletsizliğine işaret ediyor. Beş yıllık hukuksuzluğa rağmen Kürt kadınları ve dostlarının adalet çığlığını yükselttiğini belirten Dilav ‘Haykırmaya devam edeceğiz’ diyor.

‘BURASI KÜRDİSTAN ZAMAN SARA ZAMANI’

Sakine Cansız’ı, tarihi günümüze akıtan bir nehire benzeten Helin Ümit ise Cansız’ın geleceği yaratan direnişçi mücadelesini irdeliyor. Makalesini ‘Burası Kürdistan zaman Sara zamanı’ başlığı altında derleyen Ümit, kadınların kısılan sesinin Sakine Cansız’ın yürüyüşünde bir isyan çığlığına, haykırışa dönüştüğünü yazıyor.

“BİZ O’NUN FİLMİNİ YAPTIK, O BİZE ‘NASIL YAŞAMALI’YI ÖĞRETTİ’

SARA Belgeseli’nin gerilla yönetmeni Dersim Zêrevan ise; bir kadın önderi olarak Sakine Cansız’ın kendisinde oluşturduğu anlama dair “Biz O’nun filmini yaptık, O bize ‘Nasıl Yaşamalı’yı öğretti” diyor. Cansız’ın adeta mayın tarlası içerisinde bulunan bir yaşamı gül bahçesine dönüştüren direnişçi bir kadın olduğunu ifade eden Zêrevan devamla şu ifadelere yer veriyor: “Yüreği o kadar büyüktü ki, tüm evreni sığdırabilirdi. Onun bu gerçeğine dokunan herkes yeniden doğar. O yaşamına birçok ilki sığdıran, başaran bir kavga kadınıydı.

Sakine Cansız’a dair KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta ile yapılan röportajın yanı sıra, Cansız’ın kadın öğrencilerinin görüşleri de Ocak sayısında yer almakta. 

‘SAKİNE’NİN HESABINI SORACAĞIZ’

Cansız’ın Kürt Özgürlük Mücadelesi ile tanışma yılları, Zindan süreci ve Kürdistan dağları ile buluşma heyecanı ‘Yüreğimi zafer kavgasına salıyorum’ başlığıyla kendi kaleminden derleniyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 9 Nisan 1998’de Sakine Cansız ile Avrupa’ya çıkmadan önce gerçekleştirdiği diyalogdan kesitlerin yanı sıra, Öcalan’ın katliama dair İmralı’dan yapmış olduğu değerlendirmeleri de Ocak sayısında bulmak mümkün.

‘BİR DÜŞ YOLCUSU’

Fidan Doğan’ın hayat hikayesi ve mücadelesine ışık tutan yazar Rojda Yıldırım ise; Doğan’ı faşizmin yok etmek istediği alevi ayakta tutmaya çalışan toprakların (Elbistan) güçlü geleneğinin fikri ve zikri ile gerçekleşmiş hakikati olarak tanımlıyor. Fidan’ı ‘Bir düş yolcusu’ olarak tanımlayan Yıldırım O’nun hakikat arayışının en nadide temsilcilerinden biri olarak tarihe geçtiğini’ vurguluyor.

Genç kuşağın öncülerinden Leyla Şaylemez’in durdurak bilmeyen tükenmez enerjisini, biat etmeyen asi duruşunu ise mücadele arkadaşlarından Hevidar Edessa anlatıyor. Şaylemez’in haksızlığa kayıtsız kalmayan özelliğine dikkat çeken Edessa O’nun bir hırçın nehir gibi ülkesine akış tanıklığını yazıyor.

BOTAN’IN ÜÇ HAKİKAT YOLCUSU

4 Ocak 2016’da Sîlopi’de Türk devlet güçleri tarafından katledilen DBP PM Üyesi Sevê Demîr, KJA aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayir’a ilişkin makaleyi kaleme alan TJA Aktivisti Sebahat Onar ise şu vurgulara yer veriyor; “Derya olup birbirine aktı Sevê Fatma ve Pakize. Çığlık olup Mehmet Tunçlarda, Taybet Analarda yankı buldular. İnsanlık gömülmesin diye bodrumlar altına, siper ettiler bedenlerini. Diri olarak çıkmadı birçoğu. Fakat artlarında sonsuza dek gurur duyulası dipdiri bir destan yazarak gittiler.”

KADIN SOYKIRIMINA SON VERMENİN YOLU; ÖZ SAVUNMA

Erkek-devlet eliyle gerçekleştirilen kadın kırımına karşı öz savunma ihtiyacına dikkatleri çeken KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Zilar Stêrk ise ‘Ne kadar öz savunma o kadar özgürlük’ diyor. Kadın soykırımına son vermenin yolunun öz savunma sistemini ve örgütlülüğünü geliştirmekten geçtiğini ifade eden Stêrk “kendini savunmak devredilemez bir haktır, evrensel bir olgudur” diyor.

NİZAHTAN BİLİME…

Fidan Yıldırım ve Berjîn Tekoşer tarafından hazırlanan kadın mücadelesi aktivistlerinin portrelerinin yanı sıra, Zerya Gül, Zeynep Erdem, Berîtan Zagros ve Müge Tuzcuoğlu’nun köşe yazılarının yer aldığı 154’üncü sayı mizah, sağlık, bulmaca ve bilim gibi konuları kapsayan zengin bir içeriğe sahip.