Newaya JIN’ın 256’ıncı sayısı çıktı

Aylık Kadın Gazetesi Newaya JIN’ın 256. Sayısı ‘Küllerinden yeniden doğanlara SELAM OLSUN’ manşetiyle çıktı.

Militarist, cinsiyetçi ve egemen zihniyetin bütün saldırılarına karşı ‘kadın direnişi, öz savunma’ teması ile hazırlanan Mart sayısında; işgalci saldırılara geçit vermeyen Efrîn direnişine geniş yer verildi.

Efrîn’i güzelliğin, üretkenliğin, direngenliğin, kendini yeniden yaratan kadın ve erkeklerin kenti olarak tanımlayan gazetenin yazarlarından Zerya Gül, Efrîn kadınları ve Efrînlilerin, tüm dünya kadınları ve insanlığının onur, umut ve özgürlük yürüyüşüne öncülük ettiğini belirtiyor. İştar’ın izinde tüm kadınların Efrîn için ayakta ve direniş barikatlarında olduğuna vurgu yapan Gül, 8 Mart’ın Efrîn direnişi ve Efrînli kadınlara adandığını ifade ediyor.

‘HER ONUR, BİRAZ ÇARPIKTIR’

Çağın Direnişi’ni yerinde takip eden gazeteci Medya Doz ise; tecavüzcü katil sürüsü karşısında son nefesine kadar direnen YPJ savaşçısı Barîn Kobanê’nin hikayesini annesi Zehra’nın dilinden anlatıyor. ‘Her onur, biraz çıplaktır’ diyen Doz, Kobanê’ye atfen şu ifadelere yer veriyor: “Giyinik olan her şey günaha batmıştı gördüğüm bir düşte… Çırılçıplak bir kadın bedeni dövüyordu hayat denen her şeyi… Ne güzeldin sen ey kadın, ifşa olmamış bütün çirkinlikler utandı senden…

Gazetenin yazarlarından Rojda Yıldırım ise; 27 Ocak’ta Efrîn’de işgalci ordusuna karşı fedai eylemi gerçekleştiren Avesta Xabûr’u anlatıyor. ‘Mezopotamya topraklarından bir güneş doğurucusu daha geçti’ diyen Yıldırım, ailesinin gözünden ‘Güneş’in Kızı’nın mücadelesini anlatıyor.

‘TARİHE İZ DÜŞEN KADINLARIN İZİNDEN’

2017 kadın direnişine öncülük eden devrimci kadınların mücadelesini değerlendiren Berfîn Zînê, nesilsen nesile aktarılan direniş ruhuna dikkat çekiyor.

OHAL ve KHK’lar ile kamusal alandan uzaklaştırılan emekçi kadınların mücadelesine de yer veren Newaya JIN, konuyla ilgili Canan Asan’ın makalesine yer verdi. “Mücadele tarihimizin sembollerinden 8 Mart’a yaklaşırken, “HER HALDE” kazanacağımızın bilinciyle direniyoruz” diyen Asan, “dünyanın en çirkin erkeklerine karşı savaşan dünyanın en güzel kadınlarını’ selamlıyoruz!” ifadelerine yer verdi.

‘MEDYA MANİPÜLASYONUNA KARŞI ÖZGÜR BASININ DİRENİŞİ’

Erdoğan’ın dikta rejimine angaje olan ana akım medyanın gerçekleştirdiği manipülasyonu ise gazeteci Roni Eylem kaleme aldı. Gazeteciliğin Türkiye ve dünyada karanlık günler yaşadığı tespitini yapan Eylem, özgür basının ilkeli ve etik yayın çizgisi ile kirli havuz medyasının maskelerinin düştüğünü ifade ediyor. Eylem, masa başında kırk yalan ile haber kurgulayan sözde gazeteciliğe karşı, haber peşindeyken hayatını kaybeden özgür basın emekçilerinin meslek aşkları ve hakikat inançlarını anlatıyor.

ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARINDA DEVLETİN ROLÜ

Gündemdeki diğer önemli bir konu olan çocuk istismarı ve 18 yaş altı hamile çocuklar gerçeğini hukukçu Gülseren Yoleri değerlendirdi. “Erken yaşta evlendirilen ya da çocuk sahibi olan çocukların yaşam hakkı tehlikeye atılıyor” diyen Yoleri yaşanan istismarda iktidar ve devlet kurumlarının rolüne dikkat çekiyor.

BİLGE KADINLARIN İZİNDE BİR BİLİM İNŞASI

Bütün işgal ve faşizan saldırılara rağmen demokratik sistem inşasının devam ettiği Kuzey Suriye Federasyonu’nda, kadın bilimi çalışmaları da aralıksız sürmekte. Jineoloji Komitesi’nin çalışmalarını değerlendiren Jineoloji Akademisi üyesi Zozan Sima ‘Jineolojiye düşen görev; Avesta Xabûr, Barin Kobanê ile Efrîn direnişindeki anlamı dile, ifadeye, bilime konu edebilmede’ diyor.

TJKE aktivisti Medya Botan’ın ‘Meydanları bırakmayacağız’ değerlendirmesinin yanı sıra Mart sayısında; Zelal Sidem’in ‘Bermal’in Stranları’ Müge Tuzcuoğlu’nun ‘Savaşa karşı hayal’ makalesi, Fidan Yıldırım’ın hazırladığı Dr. Hawa Abdi’nin portresi, Sozdar Dersim tarafından hazırlanan bulmaca, kaktüs, sağlık ve bilime dair aktüel haber ve derlemeleri de mevcut.

‘BERXWEDANA JİNÊ A SERDEMÊ’

Gazetenin Kürtçe sayfalarında ise; Rumet Heval’ın ‘Berxwedana jinê a serdemê’, Bêrîtan Wan’ın ‘Divê em Botanê bernedin’, Suna Tunç’un’un Necîbe Mehmûd ile yaptığı söyleşi, Berjîn Tekoşer’in hazırladığı Nazi faşizmine karşı direnen Zoya’nın portresi ile Berîtan Zagros’un ‘Şikesta li Kerkûkê li Efrînê tê cebirandin’ ve Zeynep Erdem’in ‘Rehikên dara zeytûnê’ makaleleri yer aldı.