Newaya Jin: Güvence örgütlülüğümüzdür

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın Ağustos sayısı 'Güvence örgütlülüğümüzdür' manşeti ile çıktı.

Avrupa'da aylık periyotlarla yayın yapan kadın gazetesi Newaya Jin’ın Ağustos sayısı çıktı. ‘Güvence örgütlülüğümüzdür’ manşeti ile çıkan 185. sayı, kadına dönük artan saldırılar ile buna karşı örgütlülük ve öz savunmaya odaklandı.

Türkiye'de iktidar koalisyonunun geri almaya çalıştığı kadın kazanımları ile topluma dönük hak ihlalleri gündemini çevirmen ve yazar Ayşe Berktay yorumladı.

Berktay, mutlak egemenlik, mutlak itaat iklimi yaratmayı hedefleyen iktidarın, faşist, fetihçi, sömürgeci, ırkçı, militarist, kadın düşmanı, doğa düşmanı, farklı cinsel yönelimlere düşman ve dinci-İslamcı olduğu hatırlatmasında bulundu. Bu kritik eşikte kadın kazanımlarını korumanın en büyük güvencesinin kadınların örgütlülüğü ve özgürlük mücadelesi olduğunu vurguladı.

Aynı çerçeveyi Kürtçe sayfada yorumlayan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de kadın mücadelesinin faşizme karşı bent oluşturduğunu aktardı.

SALDIRGANLAR HEDEFİMİZDİR

Gazete, 15 Ağustos Atılımı ile Heftanin'de devam eden çatışmalar bağlamında YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlik’in analiz yazısına da yer verdi.

Kadın ve toplum düşmanlarına karşı Kürt kadınlarının onlarca yıldır sergilediği öz savunma mücadelesine dikkat çeken Çewlik, Heftanin'de işgal ve faşizme karşı sergilenen direnişe dair ipuçlarını paylaştı. Çewlik, halka ve kadınlara saldırgan ve düşmanca yönelimler içerisinde olan herkesin hedefleri olduğu uyarısında bulundu.

HELİNCÊ KATLİAMI

Kürdistan ve dünya ölçeğinde kadınlara dönük gerçekleştirilen saldırıları devletli sistemin tarihsel kini olarak yorumlayan Zerya Gül, Türk devletinin 23 Haziran’da Kobanê’nin Helincê köyünde gerçekleştirdiği katliama dair detayları paylaştı.

3 AĞUSTOS ÖNCESİ VE SONRASI

3 Ağustos Şengal katliamına ilişkin analiz yazısını ise Nahide Ermiş kaleme aldı. Dünya genelinde çok sayıda etnisite ve uygarlığın sömürgeci güçler tarafından yok edildiği hatırlatmasında bulunan Ermiş, "suç ve suçluyu yargılayacak gücümüz var" dedi.

Gazete, 3 Ağustos Fermanı’nda DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılan ve daha sonra kurtulmayı başaran Ahlam Avesta isimli kadınla yapılan röportaj ile Êzidîler’in tarihsel geçmişi ve 3 Ağustos sonrası Şengal’de yaşanan sürece dair Berîvan Ezda’nın hazırladığı haber dosyaya da yer verdi.

GÜNEY HÜKÜMETİNİN KADIN POLİTİKALARI

Gazeteci Beritan Zagros, Kürdistan Bölgesel Hükümeti ve İçişleri Bakanlığı tarafından kadına dönük şiddet verilerinin paylaşımını engelleyen yasağa dikkat çekti. Yasağın nedenlerini irdeleyen Zagros, bölgede bulunan 280’i aşkın kadın hakları odaklı çalışan kadın kurumları ve örgütlerinin rolüne dikkat çekti.

Yeni sayıda Eylem Roni’nin gerilla Roza’ya dair anlatı yazısının yanı sıra edebiyat, portre, bilim kategorilerinde birçok içeriğe yer verildi.