Newaya Jin ‘Devrimi mühürleyenler’ manşetiyle çıktı

Aylık Kadın Gazetesi Newaya Jin’ın 169. Sayısı ‘Devrimi mühürleyenler’ manşetiyle çıktı.

8 Mart, 2019 Newrozu, açlık grevleri ve 4 Nisan temalarını işleyen gazetede; sanat, DAİŞ’in türettiği sosyolojik karmaşa, Başur ve toplumcu akademilere dair analiz yazıları da alıyor.

8 MART 2019: KADIN DEVRİMİNE DOĞRU

2019 yılı 8 Martını analiz eden sosyolog Nazan Üstündağ, kadınların günümüzde yüzyıllardır olmadığı kadar düzene büyük bir tehlike olma potansiyelini barındırdığı tespitini yapıyor. Bu potansiyelin dünyayı baştan aşağıya değiştirmeye talip olduğunu ifade eden Üstündağ; “Bu 8 Mart’ın bir karşılık gelmeden geçiştirileceğini sanmak büyük bir yanılgı olur” diyor.

Latin Amerika ve özelde ise Arjantin’deki 8 Mart eylemleri ve bu eylemlerde öne çıkan talepleri ise Dilan Bozgan derledi.

‘İYİLİK VE AYDINLIK KAZANDI’

Milyonların katıldığı, Açlık Grevi direnişçilerinin taleplerinin sahiplenildiği Newroz kutlamalarında verilen mesajı Rojda Yıldırım kaleme alırken, Kürt halkı açısından 3. Doğuş olarak da tanımlanan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’ı yazar Gönül Kaya yorumladı.

İmralı Ada Cezaevi izolasyon sistemine dikkat çeken Kaya, Öcalan’ın bu ağır zindan zemininde özgürlük aşkını büyüttüğünü, fikirde, iradede, duyguda kendi doğumunu yaparak hakikate ulaştığını hatırlatıyor.

“Öcalan’ın hak mücadelesinde Üveyş Ana’nın rolü nedir? Üveyş Öcalan eril sistem ve geleneksel toplum içerisinde kadın kimliğini nasıl korudu? Doğru kavga ve hak arayıcılığı mücadelesinde yol göstericiliği anlayışı neydi?” sorularını ise onun son yıllarına tanıklık eden torunu Eynê Öcalan yanıtlıyor.

‘DİRENİŞ TUTULMASI’

17 Aralık 2018’den bu yana Strasbourg’daki açlık grevi direnişinde yer alan Nurgül Başaran ise, kaleme aldığı yazısı ile Leyla Güven ve tüm eylemcilerin yüreğinin ve taleplerinin tercümanı oluyor. TJK-E aktivisti Şükran Sincar ise ‘Kürt soykırımı’ politikalarını irdeliyor.

‘KARA ÇARŞAFLI DULLAR ORDUSU’

DAİŞ çetelerinin yarattığı kadın gerçekliği ve çarpık sosyolojiye dair analizi ise Rojava’dan Medya Doz yapıyor. DAİŞ’in kadınları ve toprakları işgal ederek toplumsal kimya bozukluğuna yol açtığını ifade eden Doz, “DAİŞ, kara çarşaflılardan ve kucaklarındaki çocuklardan tanımsız bir demografi, çarpık ve toplumsal özelliklerden yoksun bir topluluk türetmiş” sözleriyle durumu özetliyor.

Sürmanşette Zehra Doğan ile söyleşi yer alırken, Başurê Kurdistan’daki Türk sömürgeciliğini, ulusal çıkarları parti çıkarlarına kurban eden yapay siyaseti ve halkın öfkesini de gazeteci Beritan Zagros yorumladı.

Çarçel Engizek’in “Toplumcu akademiler Rojava’da güncelleniyor”, Evin Zilan’ın “Nesrin dengê jinên girti ye”, Zerya Gül’ün “Özgürlük tutkunu Nudem’e” ve Feleknas Uca’nın “Diroka jinê diroka berxwedanê ye” makaleleri ile Beritan Nisebin tarafından Hollanda Kadın mücadelesi tarihçesine dair hazırlanan dosya ile Fidan Yıldırım ve Berjin Tekoşer’in kadın portreleri araştırmaları yer alıyor.