Newaya Jin: ‘Arin’den Avestalara İŞGALCİYE GEÇİT YOK’

Avrupa’da yayınlanan aylık kadın gazetesi Newaya Jin'in 155. sayısı çıktı.

‘Arin’den Avestalara işgalciye geçit yok’ manşetiyle çıkan Şubat sayısı; Efrîn işgal saldırıları, 15 Şubat Komplosu, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, İran’daki halk ayaklanmaları, Jineoloji, sanatın direnişi, politikleşen gençliğin duruşu gibi konuları kapsıyor.

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Efrîn’e dönük başlattığı işgal saldırılarını değerlendiren Rojda Yıldırım Kürt halkının bölgedeki tarihsel gerçekliğine dikkat çekiyor. “Efrîn'de saklı olan Puduhepa'nın Mührü” başlıklı makalede Kürt halkının dünya insanlık tarihinin de toplumsal hafızasını taşıyan yegane halk olduğunu ifade eden Yıldırım Efrîn’de somutlaşan Kürt direnişçiliğine dikkat çekiyor.

DİRENENLER ANCAK TARİHE YÖN VEREBİLİR

19. yılına giren 15 Şubat Uluslararası Komplo’sunun etkilerini değerlendiren PAJK Koordinasyon üyesi Mizgîn Amed ise, mücadele edenler ve direnenlerin ancak tarihe yön verebileceğini yazıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın verili dünyanın acımasız zamanına karşı kendi zamanını yarattığını vurgulayan Amed faşizme karşı öfkeyi kuşanıp meydanlara akma çağrısı yapıyor.

Komploya rağmen Öcalan’ın demokratik ve özgürlükçü fikirlerinin evrenselleştiğini vurgulayan TJK-E Aktivisti Zeynep Dersim ise; komplocular karşısında Kürtlerin, halkların, kadınların kazandığını ifade ediyor.

Gazetenin Kürtçe sayfasında aynı konuyu irdeleyen Leyla Agirî ise ulus-devlet canavarı eliyle inşa edilen İmrali sisteminin Öcalan’ın fikir, felsefe ve iradesi karşısında kaybettiğini belirtiyor.

‘VİYAN’IN RUHU İLE YOL ALMAK’

2006 yılının 1 Şubat gecesinde bedenini ateşe vererek komployu protesto eden YJA Star Komutanlarından Viyan Soran’a (Leyla Wali Hesen) ilişkin anı yazısını kaleme alan Hemrin Dersim, ‘Viyan Soran Kürt kadınının nasıl ‘xwebûn’ olduğunu temsil ediyor’ diyor.

‘ISLAH ETME’ PROJESİ

Gündemdeki başlıca konulardan biri olan cezaevi gerçekliğini, “irade kırma” dayatmalarının detaylarını ise gazeteci-yazar Füsun Erdoğan irdeliyor. Hapishanelerde “ıslah etme” projesinin uygulandığını belirten Erdoğan dayanışmanın tutsaklar için önemine işaret ediyor.

FAŞİZME KARŞI KADIN DURUŞU

Günümüz AKP Türkiyesi’nin isterik ruh haline mercek tutan sosyolog Halide Türkoğlu cinsiyetçi ve militarist politikalar ile adım adım örülen faşizmin kodlamalarına dikkat çekiyor. Türkiye’de siyasetten medyaya nerdeyse bütün kurumların AKP faşizminin etkisi altında hakikat çarpıtmasında ve farklılıkları yok etmekte olduğunu vurgulayan Türkoğlu kadınların faşizme karşı mücadelenin ana aktörü olduğunu belirtiyor.

‘İRAN DEĞİŞİM İSTİYOR’

2018 yılına özgürlük talebi ile giren İran ve Rojhilat Kürdistan’ındaki halk ayaklanmalarının anlamı ve sonuçlarını kaleme alan Armanc Sarya, ‘talep edilenin kimi ekonomik iyileştirmelerin ötesinde, rejimin tümden değişimidir’ diyor.

Aynı konuyu Kürtçe sayfasında değerlendiren Evîn Zîlan da gelişen toplumsal ayaklanmanın ulus-devlete dayalı sistemlerin artık halklara cevap olmadığını, İran halklarının özgürlüğünün kadın öncülüğünde gelişeceğini belirtiyor.

‘JİNEOLOJİ TOPLUM GERÇEĞİNİ AYDINLATIYOR’

12-13 Ocak tarihleri arasında 1. Kuzey Suriye Jineoloji Konferansı birçok delegenin katılımı ile gerçekleştirildi. Konferansın içerik ve sonuçlarını gazetenin yazarlarından Zerya Gül değerlendirdi. Gül; konferansın “Jin Jiyan Azadi” sloganının, her dilde ve coğrafyada kadınların ortak yaşam dili olduğunu bir kez daha kanıtladığını ifade ediyor.

Dilar Dirik’in “Gençlik ve politiklik”, Türkan Aslan’ın “teatra jiyana nû” tiyatro grubu sanatçısı Rugeş Kırıcı ile yaptığı röportajın yanı sıra Şubat sayısı geniş bir içeriği kapsıyor.