Newaya Jin Aralık sayısı: Diktatör yargılanıyor!

Kadın gazetesi Newaya Jin'ın Aralık Sayısı okurla buluştu. Dikkatleri 2020 yılı kadın gündemlerine çeken gazete, TJK-E’nin 25 Kasım’da startını verdiği 'Diktatörün yargılanması için 100 Neden' kampanyasını manşete taşıdı. 

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 18 yıllık iktidarı boyunca işlediği savaş suçlarından yargılanması ve soykırım düzeyine varan kadına dönük uygulamaların cezalandırılmasını hedefleyen kampanyaya dair analiz yazılarını Nilay Egeli ile Gulistan Çiya Îke kaleme aldı. Bir diktatörün kadına karşı suçlarla ilgili yargılanmasını talep etmenin bir ilk olduğunu hatırlatan yazarlar, kampanyanın temel taleplerinden biri olan "feminicid"in insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlanmasına dikkat çekti. 

2021'E AKAN DİRENİŞ MİRASI

2020 yılında kadın lehine öne çıkan başlıkları ise Dilzar Dilok değerlendirdi. 2020 yılının büyük kötülükleri not düştüğü kadar, direniş tarihine yazılacak güzel sonuçlar da ortaya çıkarttığını ifade eden Dilok, dünyanın insanlığa ve kadınlara olan kötü/yanlış bakışını  düzeltmedikçe hiçbir kötülüğün bitmeyeceğini ve kimsenin özgür olamayacağının altını çizdi. 

Simten Coşar ise gündemdeki temel başlıklardan biri olan kürtaja dair yazdı. Muhafazakar hükümetlerin kadın bedenleriyle ilgili sık sık toplumsal yoklamalar yaptıklarını anımsatan Coşar, bedeni akıldan, aklı ruhtan, ruhu bedenden ayırmayan bir feminist politika ihtiyacına vurgu yaptı.

Kadın cinselliği, kimliği ve doğasına ilişkin tarihsel gelişim sürecine dair dizi-araştırma yazısını ise gazetenin yazarlarından Zerya Gül derledi. Ana-tanrıça kültürü etrafında gelişen doğal toplumda, doğa ve yaşamla bağı öne çıkan kadın cinselliği ve doğurganlığının kutsandığını hatırlatan Gül, cinselliğin bir kullanma ve kullanılma aracına indirgeyişin devletçi zihniyetin ürünü olduğunu hatırlattı. 

JİNEOLOJİ ATÖLYELERİ

Jineoloji sayfasında Ruken Aras, "Jineolojî atölyeleri"nin tanıtımını yaparken, ekonomi kategorisinde ise Çarçel Engizek sömürü çarkına karşı dikkatleri özgürlükçü emeğe çekiyor. 

Mayıs 2020 tarihinde polis baskını yapılarak kapatılan ve birçok üyesi gözaltına alınan Rosa Kadın Derneği’nin çalışmalarına dair makaleyi derneğin başkanı Adalet Kaya kaleme aldı. 

PDK VÎNA JİNÊ NASNAKE

Gazetenin köşe yazarlarından Bêrîtan Zagros, "PDK vîna jinê nas nake" makalesi ile KDP’nin kadın politikalarına dikkat çekerken, Roza Metina ise "Koletiya modern û parastina mafên mirovan" başlığını tercih etti. 

DİRENİŞİN SANATI

Aralık Sayısında sanata dair gündeme de geniş yer verildi. Konuyla ilgili oyuncu, yönetmen ve tiyatro öğretmeni Rûmet Beko ile yapılan röportajı beğeni ile okuyacaksınız. Efrîn’de dünyaya gelen ve Türk işgalinin gerçekleştiği 2019 baharına kadar burada yaşayan genç kadının tiyatroya uzanan hayat hikayesini kendi yorumundan okuyacaksınız.

KAKTÜS'TEN TOPLUMSAL MESAJLAR

Yeni sayıda dikkat çeken başlıklardan biri de Amara Dorşin’in devrimci Alman bir anne ile yaptığı söyleşi oldu. 

Portre sayfalarında halk sanatçısı, "Fetane Welîdî" ile Avusturyalı feminist yazar ve sosyolog "Eva Maria Cox"un portrelerine yer verildi. Toplumsal mesajlar içeren KAKTÜS köşesinin yanısıra sağlık ve bilimle ilgili gelişmeleri de yeni sayıda bulmak mümkün. 

Madura Urmiye’ye dair anı yazısını ise Ruhal Yıldız kaleme aldı.