Meksika’da anneler ‘feminisid’e karşı yürüdü

Her yıl binlerce kadının katledildiği Meksika’da, kadın kırımına (feminisid) karşı bir yürüyüş gerçekleşti.

Katledilen veya kaybedilen kadınların annelerinden doluşan yirmi dolayında kişi Ciudad Juarez kentinde yürüyüş yaptı. Bu kez Meksika’nın kuzeyinde, ABD ile olan sınır bölgesinde bulunuyor. Kent, her yıl binlerce kadın cinayeti ile ünlenmiş durumda.

Eylem, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle ABD sınırları içerisindeki komşu El Paso’ya giden köprülerden birinin üzerinde gerçekleşti. Anneler, sekiz genç kadının cesedinin bulunduğu pamuk tarlasına kadar yürüdü.

Eylemciler, yılın başından bu yana Chihuahua eyaletinde 30’u aşkın kadının katledildiğini belirtti. Bu cinayetlerden 15’i Ciudad Juarez kentinde gerçekleşti. 2000 yılından bu yana bu kentte 1.100 feminisid gerçekleşti. Kadın olduğu için gerçekleşen cinayetler “feminisid” olarak adlandırılıyor.

DÜNYA SUÇ BAŞKENTİ: CIUDAD JUAREZ

1990’lı yılların başında Ciudad Juarez kenti başta kadınlara yönelik olmak üzere “dünya suç başkenti” olarak adlandırılmıştı. O yıllarda sivil toplum örgütleri 1500 kadının katledildiğini belirtiyordu.

Hedef alınan kadınlar genellikle yoksul genç kadınlardan oluşuyor. Bunlar kentteki çok sayıda fabrikada çalışıyorlar. Büyük kentlerden gelen şirketler ABD sınırı yakınındaki pazarlarda kadınları ucuz iş gücü olarak kullanıyor.

2016 YILINDA 2.746 KADIN KATLEDİLDİ

Katledilen kadınların cenazeleri çöle atılıyor ya da kaybediliyor. Meksika’da hükümet ve Birleşmiş Milletler verilerine göre her gün bu türden 7.5 olay yaşanıyor. Meksika’da kadın cinayetleri 2016 yılından bu yana önemli oranda arttı. Sadece 2016 yılı içerisinde ülke genelinde 2.746 feminisid yaşandı. 2015 yılında katledilen kadınların sayısı 2.324 olarak kayda geçmişti. 2017’ye ilişkin resmi veriler henüz açıklanmadı ancak bazı kaynaklara göre 1966 kadın cinayeti yaşandı.