‘Meclisi durdurun, yasayı geçirtmeyin’

Kadınlar, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısını Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda kitlesel nöbetle protesto etti.

Kadınların medeni haklarını ve kazanımlarını yok eden yasa tasarısına geçit vermeyeceklerini haykıran kadınlar, kadın milletvekillerine, “Meclisi durdurun, yasayı geçirtmeyin” çağrısında bulundu.

KADINLAR İSYANDA

Kadınlar, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı isyanda. Mecliste yasallaşması beklenilen müftülere nikah yetkisini veren yasa tasarının karşı, ülkenin dört bir yanında sokaklara akın eden kadınlar, hükümeti bir kez daha “Bu yasalar böyle geçmez” diye uyardı.

İstanbul’da Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, Kalkedon Meydanı’nda saatlerce nöbet tutarak kadınların medeni haklarını ve kazanımlarını yok eden yasalara geçit vermeyeceklerini haykırdılar. “Müftülük yasası geri çekilsin”, “Müftülük yasasına itirazımız var”, “Kadınlar can meclis nikah derdinde”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasa böyle geçmez” dövizlerini taşıyan kadınlar, hep bir ağızdan , “Resmi nikah müftünün işi değildir”, “Kadınlar artık susmayacak, susmayacak”, “Eşitsiz yasalardan bıktık usandık”, “Eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık”, “Bu yasalar böyle geçmez”, “Hayır hayır demektir”, “Hayatımız, sokaklar, geceler, karar bizim” sloganlarını attılar. Kalkedon Meydanı’ndan kadın milletvekillerine hazırladıkları mektupları okuyan kadınlar, vekillere, “Meclisi durdurun, yasayı geçirtmeyin” çağrısında bulundu.

YASAYI TANIMAYACAĞIZ

Kadıköy çarşısında dolaşan kadınlara sık sık, “Gel, gel, gel” çağrısı yapan kadınlar, “Kadınlar birlikte, birlikte güçlü” mesajını verdiler. Bugün meclis önünde yasayı protesto eden kadınlara yapılan polis saldırısını da protesto eden kadınlar, her gün kadınların katledildiği bir ülkede, boşanmayı engelleyen müftülüğe nikah yetkisinin verilmesini kabul etmeyeceklerini haykırdılar. Halayların çekildiği nöbet boyunca kadın düşmanı yasaları ıslık, zılgıt ve alkışlarla protesto eden kadınlar, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısını tanımayacaklarını vurguladı.