Mayıs'ta en az 37 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mayıs'ta 37 kadının katledildiğini duyurdu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Mayıs ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda 37 kadının katledildiği, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin devam ettiğine değinilirken, "Her gün birden fazla kadın öldürülürken, kadın cinayetlerini önlemeye karşı hiçbir önlem alınmıyor” denildi. 

BAKAN SOYLU'NUN YALANI 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Şiddete bağlı kadın ölümlerinde yüzde 39 azalma var” açıklamasının doğru olmadığının vurgulandığı raporda, her gün haberlere düşen kadın cinayetleri, cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin bu açıklamanın tam tersini gösterdiğine dikkat çekildi.

'CİNAYET VE ŞİDDET TÜRLERİ ARTIYOR'

Raporda, "Şiddetin boyutu da canice bir hal alıyor. Faili tespit edilemeyen cinayetler veya şüpheli ölümler Mayıs ayında da fazla. Cinayetlerin faili bulunmadıkça, nedenler tespit edilmedikçe, yargılaması adil bir şekilde yapılmadıkça bu kadın cinayetleri ve diğer şiddet türleri de buna bağlı olarak artıyor" diye belirtildi.

Bir önceki aya göre kadın cinayetlerinde artış olduğunun ifade edildiği raporda, şöyle devam edildi: "Kadın cinayetlerinde bu ay 13 kadının ölümü şüpheli ölüm iken, 12 kadının ölümü tespit edilemedi. Bu ay kadın cinayetlerinde şiddetin boyutu da arttı, canice cinayetler gerçekleşti."

CİNSEL ŞİDDET VE İSTİSMAR

Raporda bu ay içerisinde en çok kadın cinayetlerinin Bursa’da 7, Edirne’de 3, İstanbul’da 2 olduğu duyuruldu. Basına yansıdığı kadarıyla, Mayıs'ta 17 kadına cinsel şiddet uygulandığı aktarıldı.

“Çocuk istismarına dair basına yansıyan haberlerden sadece 23 çocuğun bu suça maruz kaldığına ulaşıldı” denilen raporda, gerçek rakamların bundan çok daha fazla olduğu belirtildi.

FLORMAR İŞÇİSİ KADINLAR

Raporda ayrıca, DİSK’in Ocak ayı istihdam raporunda genel işsiz sayısını 3 milyon 274 bin olarak açıkladığına atıfta bulunularak, Flormar işçisi kadınların durumuna da işaret edildi.