Marcha: Rojava devriminde kendi geleceğimizi görüyoruz

Fransa’dan Lozan- Cenevre uzun yürüyüşüne katılan Sarah Marcha, Avrupa halklarının artık kendilerine dayatılan egemen sistemleri kabul etmeyerek, Kürt hareketinin yanında yer almaya başladığını söyledi.

Her şart altında Rojava devrimini sahipleneceklerini söyleyen Marcha, “Bugün farklı kültürlere, farklı inançlara, farklı halklara, farklı ideolojilere ve görüşlere mensup insanlar bir arada aynı amaç uğruna yürüyor” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan uluslararası komployu protesto etmek ve BM’nin Efrîn’deki katliamlara karşı harekete geçmesi talep etmek amacıyla Lozan’dan Cenevre’ye yapılan uzun yürüyüş 3. gününde devam ediyor. Yürüyüşe onlarca farklı ülkeden 200 kişilik enternasyonalist bir grup da katlıyor. Geçen yılda “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” sloganıyla Luksemburg’dan-Strasburg’a düzenlenen uzun yürüyüşe katılan Fransız asıllı Akademisyen Sarah Marcha, bu yılda uzun yürüyüşte yer alıyor.

‘BU YÜRÜYÜŞ DÜNYA DEVRİM HAREKETLERİ İÇİN BÜYÜK BİR UMUTTUR’

Yürüyüş boyunca enerjisi ve inancıyla sık sık kameralarımıza yansıyan Sarah Marcha, kendisini bu yürüyüşe katan nedenleri ANF’ye değerlendi. “Öcalan’ın özgürlük, Kürdistan’a statü” talep etmek amacıyla 2017’de düzenlenen uzun yürüyüşe de katıldığını hatırlatarak anlatmaya başlayan Marcha, “Enternasyonalistler olarak gecen yıla oranla bu yıl 4 kat daha fazla bir oranla bugün bu uzun yürüyüşte yer alıyoruz. Yaptığımız ortak çalışmalar sonucunda bu gerçekleşti. Bu durum benim çok mutlu etti. Bugün burada Avrupa’nın her yerinden gelen insanları görebilirsiniz. Bu dünya devrim hareketleri için büyük bir umuttur” dedi.

‘ÖCALAN’IN PRADİGMASI AVRUPA’DA YANSIMA BULUYOR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı duyduğu hayranlığı açıktan dile getiren Marcha, Öcalan’ın demokratik konfederalizm paradigmasının artık Avrupa’ya yansımaya ve haklar arasında tartışılmaya başladığını söyledi. Avrupa’da siyasi anlamda büyük bir tıkanmışlığın yaşandığının altını çizen Marcha, şöyle devam etti: “Avrupa’da özellikle gençler, Kürt hareketinin ortaya koyduğu paradigmayı tartışıyor çünkü ortaya konulan bu paradigma, sadece Ortadoğu için değil aynı zamanda Avrupa içinde büyük bir umut kaynağı oldu.”

‘SAKİNE CANSIZ’IN DEDİĞİ GİBİ HİÇBİR ŞEY İMKANSIZ DEĞİL’

“Efrin’e yönelik saldırıların Avrupa’daki gençleri Kürt hareketine karşı daha duyarlı hale getirdiğini söyleyen Marcha, “Kürt gençleri, PYD, enternasyonalistler bugün bir arada yürüyor bu büyük bir başarı. Bu durumun gerçekleşmesi büyük bir atmosfer yarattı. Böylelikle birlikte hareket etmeyi başardık. Tıpkı Sakine Cansız’ın dediği gibi ‘Hiçbir şey imkânsız değildir’. Bu yürüyüş sadece bu grupların bir arada yürümesini anlam ifade etmiyor. Bu yaratılan ortaklık sayesinde bugün farklı kültürlere, farklı inançlara, farklı halklara, farklı ideolojilere ve görüşlere mensup insanlar bir arada aynı amaç uğruna yürüyor” dedi.

‘AVRUPA HALKI OLARAK ROJAVA DEVRİMİNİN YANINDA OLDUĞUMUZU GÖRECEKLER’

Birleşmiş Miletlere yürümenin kendileri için başka bir öneme sahip olduğunu dile getiren Marcha, şunlara kaydetti: “BM egemenler için sembolik bir yerdir. Biz yaptığımız bu yürüyüşle, Avrupa halkaları olarak Avrupa ve Türkiye’nin politikalarını kabul etmediğimizi ortaya koyuyoruz. Rojava’daki demokrasiyi ve Kürtleri savunan ve her şart altında onların yanında olan biz halkları, dikkate almak zorundalar.”

‘KÜRT HAREKETİ BİZE ÖNCÜLÜK EDİYOR’

Kürt hareketinin özellikle ideolojik ve pratik anlamda Avrupa devrim hareketlerine öncülük ettiğini söyleyen Marcha, Kürt hareketinin Avrupa gençliği için motor güç rolü oynadığını kaydetti. Kürt hareketinin paradigması sayesinde Avrupa’da kaybedilen etik ve estetik değerlere yeniden bir yönelmenin olduğunu da dile getiren Marcha, “En önemlisi Kürt kadın devrimi ve özellikle jineoloji bizi farklı boyutlara götürdü. Öcalan’ın felsefesi, kadınlar olarak bize kapatılan kapıları yeniden açmamızda ışık tutuyor. Yine bu felsefe sayesinde Avrupa’da biraz da olsa var olan komünal kültürü yeninden politika ve devrimci düşünce ile bağdaştırmaya başladık” şeklinde konuştu.

‘KÜRTLERLE BİRLİKTE YÜRÜMEK BİZİM İÇİN ONURDUR’

“Tüm bu nedenlerden dolayıdır ki açıktan Rojava devrimini savunuyoruz” diyen Marcha, devamla şunlara söyledi: “Kürt hareketinin yanında yürümek bize gurur veriyor. Kürt halkı ile birlikte yürümekten onur duyuyoruz. Bize yeniden devrim umudu verdikleri ve devrimci sevgiyi öğrettikleri için Kürt hareketine ve Kürt kadınlarına çok teşekkür ediyorum.”

‘KÜRT HALKIYLA BİRLİKTE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Marcha, “Bugün Efrîn için birlikte yürüyoruz çünkü iyi biliyoruz saldırı altında olan sadece Efrîn değil, aynı zamanda insanlık değerleri ve Avrupa devrim hareketlerinin umudur. Efrîn için direnmek dünya halkları için bir görev olmalı. Bundan kaynaklı direneceğiz ve kazacağız. Kürt halkıyla yürüyüşümüz sadece bu yürüyüşle sınırla kalmayacak, Kürt hareketi birlikte olmaya devam edeceğiz çünkü Rojava devriminde kendi geleceğimizi görüyoruz” dedi.