Latin Amerikalı kadınlarla Jineoloji Kampı

Arjantin’deki Jineoloji buluşmaları kapsamında iki günlük Jineoloji Kampı düzenlendi. Latin Amerika’nın farklı ülkelerinden kadın hareketlerinin temsilcileri ve aktivist 80 kadın kampa katıldı.

Arjantin’deki etkinlikler kapsamında düzenlenen panel, seminerlerin ardından hafta sonu 2 günlük Jineoloji Kampı düzenlendi. Panuelos en Rebeldia adlı Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kampa Arjantin, Honduras, Şili, Uruguay ve Kolombiya’dan kadın hareketi temsilcileri, otonom feministler, akademisyenler, gençlik ve toplumsal hareketlerin üyeleri katıldı.  Kürdistan ile Dayanışma Komitesi’nin organize ettiği kampın açılış konuşmasını komite üyesi Natalia Benavides yaptı. Benavides, kampın organizesinde yer alan tüm aktivistlere ve ev sahipliği yapan Panuelos en Rebeldia’ya teşekkür etti. Jineolojinin esas amacının toplumu aydınlatmak olduğuna dikkat çeken Benavides, bu tür çalışmaları yapan hareketlerle ortaklaşmanın önemli olduğunu söyledi.

Kampın ilk gününde jineoloji komitesinden Zilan Diyar, jineolojinin çıkış noktası olarak değerlendirilen Kürt kadın hareketinin tarihi ve yaşadığı değişim dönüşüm süreçlerini anlattı.

Akşam saatlerinde ise kültür etkinliği düzenlendi. İspanyolca ve Kürtçe şarkılarla süren etkinlik halaylarla devam etti.

İkinci günde ilk olarak, Kürt kadın hareketi öncülerinden Sakine Cansız’ın dilinden kadın hareketinin anlatıldığı sinevizyon izlendi. Daha sonra Jineolojinin sosyal bilimlere eleştirileri, araştırma yöntemleri anlatıldı. Jineolojinin eğitim, politika, ekonomi, ekoloji vb. alanlara dair alternatifleri, akademileşme perspektifi gibi konulara dair yürüttüğü çalışmalar anlatıldı. Kampta en çok kadının deneyimle edindiği bilgi üzerine tartışmalar yürütüldü. Latin Amerika’daki yerli halkların toplumsal hafızasının canlanmasında jineolojinin yöntemlerinin rol oynayabileceğine dikkat çekildi. Soru ve cevaplarla süren tartışmalar ardından, JİNWAR projesinin başlangıcı ve ulaştığı son aşamayı anlatan iki ayrı sinevizyon izlendi.

Jineolojinin ve Kürt kadın hareketinin tanıtıldığı broşür ve kitapların yer aldığı stant iki gün boyunca açık kaldı. FOB (Taban Örgütleri Federasyonu) bünyesinde yerli kadınlarla birlikte faaliyet yürüten grafik atölyesinin ürünleri de kampta sergilendi.