‘Kuzey Suriyeli kadınlar seçimleri ‘umut’ olarak görüyor’

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi’nin ‘Komün Seçimlerine’ sayılı günler kala konuşan PYD Kadın Bürosu Yönetimi’nden Beşîra Derwîş “Herkes bu komünlerde umut görüyor’’ dedi.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi’nin üç aşamalı seçim takvimindeki ‘Komün Seçimleri’ için Kuzey Suriyeli halklar 22 Eylül’de sandığa gidecek. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Bürosu Yönetimi’nden Beşîra Derwîş kadınların 22 Eylül tarihinde Kuzey Suriye Federasyonu’nda yapılacak olan komün seçimlerine katılımı ile ilgili konuştu. Kuzey Suriye’de Baas Rejimi’nden sonra ilk defa kendi iradeleri ile sandığa gidecek olan kadınlara çağrı yapan Beşîra Derwîş, “Kuzey Suriyeli bütün kadınlara komün seçimlerinde rollerini oynamaları ve oylarını kullanmaları için çağrı yapıyorum. Oy kullanmaları iradelerine sahip çıktıklarının göstergesi olacaktır” dedi.

'HERKES BU KOMÜNLERİ UMUT OLARAK GÖRÜYOR’

Federasyon siteminin Rojava’da başarılı bir sonuca yol açtığını ifade eden Derwîş, ”Herkesin bildiği gibi şimdi komün eşbaşkanlarının seçimi için hazırlık yapılıyor, bu da Kuzey Suriye Demokratik federalinin temelinin oluşumundaki ilk adımdır. Halklar komün seçimlerinde oylarını kullanmak için isimlerini kaydedip kartlarını alıyorlar. Bu kartlar herkes için umuttur. Herkes bu komünleri umut olarak görüyor. Komünler, federalizmin temelini oluşturduğu için özellikle kadınlar bu seçimleri umut olarak görüyorlar” diye belirtti.

Sadece Kürt halkının değil Arap aşiretleri ve Kuzey Suriye’deki tüm halkların seçim coşkusunu yaşadığını ifade eden Derwîş, “Halklar sonuna kadar desteklerini sürdüreceklerini söylüyorlar. Ayrıca seçim çalışmalarına katılan kadınların sayısı erkeklerinkinden fazladır. Bu büyük bir adımdır” diye belirtti.

'HERKES KENDİNİ SEÇİMİN PARÇASI GÖRMELİ’

Liberal Birlik Partisi Qamişlo teşkilatı Başkanı Ebîr Hesaf ise Komün Seçimleri desteklediklerini ifade etti. Kuzey Suriye’de ‘Özerk Yönetim Kuruluş’ projesine ilk destek veren partinin de Liberal Birlik Partisi olduğunu söyleyen Ebîr Hesaf, “2014'te Özerk Yönetim ilanından sonra Demokratik Suriye Meclisi (DSM) kuruldu. Mart 2015'te Suriyeli kadınlar için, DSM için ve Suriye krizine çözüm bulabilmek için ‘federal kuruluş’ projesine büyük bir katılım sağladık. Federalizm projesi kapsamında yapılan bütün toplantı, proje ve eylemlere katılım gösterdik" dedi.

Federasyon sisteminin başarılı olmasını istediklerini belirten Ebir şunları söyledi: "Kuzey Suriye'de bütün halkların birlikte yaşayabilmeleri için bir şemsiye altında birlik olmaları gerekiyor. Bu nedenle de Kuzey Suriye'de yaşayan herkesin kendini bu seçimlerin bir parçası olarak görmesi gerekiyor. Bu seçimler sadece Kürtler için değil Kuzey Suriye'de yaşayan bütün halklar içindir.’’