Kuzey Suriye'de Jineoloji Konferansı

Derik'te düzenlenen Kuzey Suriye Jineoloji Konferansında bilimin özgürleştirilmesi, kadınların örgütlülüğünü güçlendirmesi mesajları verilirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan selamlandı.

1'inci Kuzey Suriye Jineoloji Konferansı Cizir Kantonu'na bağlı Derik kentinde düzenleniyor. "Jineoloji Toplum Gerçeğini Kadın Doğasıyla Aydınlatıyor" şiarı ve 200 delegenin katılımı ile iki gün sürecek olan konferans için kadınlar günler öncesinden hazırlıklara başlamıştı. Hazırlıkları tamamlanan konferans için sabah saatlerinde Kuzey Suriye'nin birçok kentinden kadınlar Derik'e geldi.

HER HALKTAN KADINLARIN KATILIMI

Jineoloji araştırma merkezlerinde çalışan kadınların yanı sıra konferansa farklı alanlarda faaliyet yürüten siyasetçi, akademisyen ve aktivist kadınlar da katılıyor. Kuzey Suriye halklarına mensup tüm kadınların ilgi gösterdiği konferansa Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Çeçen, Türkmen halklarından kadınlar ve farklı inanç grupları da katılıyor. Konferansa ayrıca Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere başta olmak üzere çeşitli ülkelerden kadınlar da katıldı. Rojava Devrimi'nin farkının belirgin olarak görüldüğü konferansın güvenliğini ise Kuzey Suriye'nin öz savunma güçlerinde yer alan kadınlar sağlıyor.

Konferansın yapıldığı Cizir Kantonu'na bağlı Derik kenti Çand û Huner salonuna, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile PKK'nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), Şilan Kobanê, Andrea Wolf ile Kürdistan devrimi ile dünya devrimlerinde yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları asıldı. Konferans konuşmalarının yapıldığı sahnede ise Rosa Lüksemburg, Zeynep Kınacı ve tarihin ilk kadın bilim insanlarından Hypatia'nın posterleri asıldı.

Jineoloji bakışı ile kadın sözünün ön plana çıktığı konferans salonuna yazılan sloganlarla, "Demokratik modernite çağı, kadın devrimi ve uygarlığıdır", "Jin jiyan azadi", "Saralar'la özgür iradeye doğru", "Özgürlük olmazsa etik ve estetik de olmaz", "Nalinler'le öz savunmamızı güçlendiriyoruz" mesajları verildi.

YUSİF: CİNSİYETÇİ VE MİLLİYETÇİLİK KADINLARI KATLEDİYOR

Delegelerin yerlerini almasıyla birlikte Konferans, saygı duruşunun yapılmasıyla başladı. Ardından ise Kuzey Suriye Federasyonu Eş Başkanı Foza Yusif açılış konuşmasını yaptı. Foza Yusif, konuşmasına Kürtçe selamlamayla başlayıp Arapça devam etti. Özgürlük isteyen, eşitlik ve adalet mücadele arayışı içinde olan kadınların bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Foza, katılımcıları ve hazırlayanları kutladı.

"Ülkemiz savaş içerisinde, günlük olarak cinsiyetçilik, dincilik ve milliyetçilik nedeniyle her gün kadınlar katlediliyor. Savaşın asıl nedeni bu zihniyettir" diyen Foza, "Kuzey Suriye'de yaşanan savaşın asıl zihniyeti budur. Erkek zihniyeti coğrafyamızı savaşlara sürüklüyor" dedi.

ÖCALAN SELAMLANDI

Savaş ve kaostan çıkmak için yeni bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu bununda jineoloji eksenli kadın bakışı olduğunu kaydeden Yusif, "Kadınların bakışışla kadınların temsil eden yeni bir teoriye ihtiyaç var. Tüm kadınlar adına kadınlara yoldaş olan, kadınlara yaşam ve mücadele felsefesiyle özgürlük cesareti veren, kadınların örgütlenmesi için yoğun emek harcayan Rêber Apo'yu selamlıyorum. Her zaman nasıl yaşanılması gerektiği sorularını sordu, bir kadının, bir erkeğin nasıl yaşaması gerektiği sorularını sordu. Kadın bilimi jineoloji de Önder Apo'nun sunmuş olduğu en güçlü teorik çalışmalardandır" diye konuştu.

'BİLİM ÖZGÜRLEŞTİRİLMELİ'

Jineolojinin yeni bir bakış açısı, yeni bir düşünce biçimi olduğunu belirten Yusif, "Varolan sorunlara yeni bir çözüm ve düşünce gerektiriyor. Jineoloji gerçekten bu sorunların çözümü olabilecek tek adrestir. Bize nereden ve nasıl başlayacağımızı gösteren tek adres jineolojidir. Bu temelde çalışma yürüten arkadaşların çalışmaları çok önemlidir. Çünkü bu yeni araştırmalarla kendi toplumumuzla yeniden nasıl alıp vereceğimizi öğreniyoruz. Bu temelde jineolojinin önünü daha azla açmalıyız. Bilimin özgürleştirilmesi gerektiğini savunuyoruz, bilimi iktidarın hizmetinden çıkartmalıyız" diye belirtti.

Kadınların bedellerle yeni bir yol açtığına işaret eden Yusif, tehlikelere dikkat çekerek, jineoloji eksenli düşünce ve üretim biçiminin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Foza, "Bedellerle mücadele ile kazandıklarımızı kaybetmemek, boşa çıkmasını önlemek için kendi mücadelemizi daha örgütlü kılmalı, teorik ve pratik çalışmalarımızı güçlü kılmalıyız. Yeni bir soluk olan kadın bilimini geliştirmeli ve geleceğe taşırmalıyız" dedi.

Foza Yusif konuşmasını tarihin direnen tanrıça damarından olan kadınları anarak sonlandırdı ve "Zenubya'nın, İştar'ın, Zeynep'in torunlarını selamlıyorum. Yolumuz açık olsun" dedi.

Yoğun katılımın gözlendiği salonda, halklardan kadınlar kendi ulusal giysileriyle yerini alırken, zaman zaman yer bulmakta zorlanıldı.

ÖCALAN'IN GÖRÜŞLERİ İZLENDİ

Konferans Êzidî Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJÊ) adına gönderilen mesajın okunmasıyla devam etti ve ardından Öcalan'ın kadın bilimi jineolojinin neden gerekli olduğuna dair görüşlerini içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Konferans verilen öğle arasının ardından, jineoloji akademilerinin çalışma raporlarının okunması, sinevizyon gösterimi ve Rojava'da devrim öncesi ve sonrası sosyolojik analiz çalışmasının okunup tartışılmasıyla sürecek.