Kurtulduğu erkeğe teslim edildi

Ağabeyinin kaçırdığı kadın için ‘berdel’ olarak verilen 16 yaşındaki E.P, kendi deyimiyle 2 yıl 'tecavüze uğradı'; 18 yaşında kaçtı, ancak 20 yaşında aynı erkeğe teslim edildi.

Çocuk yaşta evliliklerin yıllardır sürdüğü Türkiye’de mevcut politikalara rağmen henüz bir düzenleme getirilmedi. Aksine müftülere nikah kıyma yetkisi verildi. Türkiye’nin her yerinde çocukların ve kadınların erkekler tarafından uğradığı saldırılar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Saldırı bazen baba, eş, ağabey bazen de devletin bizzat kendisi tarafından yapılıyor. 2011'de 16 yaşındayken ağabeyinin kaçırdığı kadının ailesi tarafından zorla 'el konulan' E. P.’nin başından geçenler, Türkiye’deki kadınların yaşamları üzerinde yürütülen hem devlet politikasını hem de erkek egemen aklın en vahim örneği. E. P, ailedeki erkek meclisinin kararıyla kendisine cinsel saldırıda bulunan erkeğe geçtiğimiz günlerde geri verildi.

AĞABEYİ İÇİN KURBAN EDİLDİ

E. P, Başından geçenleri kısaca şu sözlerle anlattı: “Bundan 6 sene önce abim bir kadınla kaçtı. Ondan bir gün sonra dayımlar zorla beni alıp götürdü o kadının ailesine, çünkü onlar abime zarar vereceklerini söylemişlerdi. Ben zorla diyorum, çünkü bu kaçırmaktı. Abime birşey yapmasınlar diye beni kurban ettiler. Başka akrabalarım olaya dahil olmasınlar, beni kurtarmasınlar diye hemen o gün imam nikahı kıyıldı. Nikahı kıyan imama istemediğimi söylememe rağmen nikahı kıydı. Nikahın ardından geçen 7 ay sonra bana tecavüz etti. Bunu yaptığı için ailesi alnından öptü.”

18 YAŞINA GİRİNCE KAÇTI

Bir buçuk yıl geçtikten sonra yaşadıklarına dayanamayan E. P, evden kaçtığını, en yakın polis merkezine başvurduğunu ancak karakolun kendisini kabul etmediğini söyledi. Polislerin kendisine hiçbir yardımda bulunmadığını belirten E. P, en son gittiği karakolun kendisini kadın sığınma evine götürdüğünü ve kendisini götüren polis memurlarından birinin de kendisini taciz ettiğini anlattı.

AYNI ERKEĞE GÖNDERİLDİ

Adını vermek istemeyen E.P’nin kuzeni A. O, ailedeki erkelerin bir araya gelerek, ‘Yeteri kadar yüzümüz düştü. Bundan sonra lekelenen yüzümüzü yerden kaldıralım’ diyerek E.P. hakkında nasıl hüküm verildiğini aktardı. A.O. “Yıllardır ailedeki kadınlar E. için mücadele verdik ama bizi tanımadılar. E, kendisine cinsel saldırıda bulunan adama geri gönderildi. Devletten destek bekledik, şikayet ettim yine de yardım etmediler."