GÖRÜNTÜLÜ

NADA 1. Kongresi üçüncü gününde

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu’nun (NADA) 15 Mayıs’ta Süleymaniye’de başlayan 1. Kongresi, üçüncü gününde devam ediyor.

19 ülkeden yaklaşık 200 kadının katılım sağladığı kongrenin bugünkü oturumunda NADA Koalisyonu’nun 2021-2025 dönemi performansı değerlendirildi.

Günün ilk oturumu, Amed (2013) ve Beyrut’ta (2021) yapılan Ortadoğu Kadın Konferanslarını ve bu süreçte yürütülen faaliyetleri anlatan bir sinevizyon gösterimiyle başladı. 

Ardından, “NADA Koalisyonu’nun Performansı” başlıklı oturuma geçildi. Dr. Encêla Al-Muammarî, Dr. Hîbe Haddadîn ve Selwa Gîga’nın sunumuyla, koalisyonun dört yıllık faaliyet raporu değerlendirildi; olumlu ve olumsuz yönleri tartışıldı.

Katılımcıların ortak vurgusu; kadınların yaşadığı sorunların ortaklığına rağmen, yerel koşullara duyarlı politikalar geliştirilmesi, ittifakın uluslararası düzeyde genişletilmesi ve alınan kararların somut eylemlere dönüşmesi gerekliliği oldu. 

Ermeni kadın aktivist, Ermeni Soykırımı'nda kaybettiği ailesine atıfla NADA’nın bu konuda açıklama yapmamış olmasını eleştirdi. Kongrenin, kadınların tarihsel ve güncel acılarının duyurulmasında önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı. “NADA sadece Ortadoğu’ya değil, dünya kadınlarına da açılmalı” dedi.

Iraklı kadın aktivistlerden biri, eğitim vurgusu yaparak kadın sorunlarının çözümünde yerel özgünlüklere göre strateji belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Kadınların psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığını hatırlatarak, alınan kararların pratiğe geçirilmesi konusunda tartışma çağrısı yaptı.

Bir diğer Iraklı katılımcı, faaliyet raporunu olumlu bulduğunu, ancak bazı alanlarda yetersizlikler olduğunu belirtti. NADA'nın daha geniş çevrelere ulaşması gerektiğini ifade etti.

Suriyeli bir aktivist ise NADA Koalisyonu’nun, kadınları güçlü kılan bir yerde durduğunu belirterek,  “NADA bileşenlerinden her örgüt, bir temsilci görevlendirerek NADA’nın çalışmalarını raporlaştırmalı ve takip etmelidir. Raporda sınıfsal mücadeleye daha fazla dikkat çekilmeliydi.” dedi. 

Başka bir aktivist, bir strateji planı oluşturmak ve bunun sürekliliğini sağlamak gerektiğini ifade ederken,  “Burada bulunan kadınların dışında da kadınların katılımı sağlanmalı. Bu ittifaka katılmak isteyen ve bundan onur duyacak pek çok kadın var” diye konuştu. 

Türkiye’den kadın aktivist ise, “Türkiye bir barış sürecine girdi. bu süreç birçok Ortadoğu ülkesini etkileyecek. NADA’nın bu süreci gündemine almasını ve desteklemesini öneriyorum.” ifadelerini kullandı. 

Kongre soru, öneri ve değerlendirme biçiminde devam ediyor…