Kürdistan dağlarında YJA Star gerillalarının 8 Mart kutlaması

YJA Star gerillaları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Kürdistan dağlarında kutladı.

Askeri bir tören ile başlayan kutlamaya YJA Star Merkez Karargah Komutanlarından Emine Erciyes ve YJA Star komutanlarından Tekoşîn Gever, Zelal Harûn ve Roza Tolhıldan da katıldı.

Erciyes törende yaptığı konuşmada çağın direnişi olarak adlandırılan Efrîn direniş ruhu ile 8 Mart gününü karşıladıklarını dile getirdi.

Erciyes şöyle konuştu: "8 Martı öncelikle Önder Apo'ya kutluyor, özgür dağlardan Önderliğimizi selamlıyoruz. Şimdi mevzilerde savaşan arkadaşları, tüm özgürlük savaşçılarının, Arinlerin ve Avesta Xaburların ruhuyla savaşan tüm YPG, YPJ savaşçılarının 8 Martını kutluyoruz. Avesta, Arin, Delal, Nalinlerin şahsında tüm şehitleri anıyoruz. Bizi özgür 8 Martlara ulaştıran şehitlerimizdir. 2017 yılı zor bir savaş yılıydı, bu yılın direniş ve mücadele ruhunu Delal, Berçem, Azê, Gülnaz, arkadaşlar kendi katılım ve mücadele ruhuyla gösterdiler. Bu arkadaşlara sözümüz direnişlerini yükseltmek ve intikamlarını almak olacaktır. Bu şehit yoldaşlarımız yirmi, yirmi beş yıl amansız bir mücadele yürüttüler. Yürütülen bu mücadele tarihini; hakkı verilmiş bir yaşam olarak değerlendirebiliriz. Mirasları bize özgürlük yaratmıştır. 8 Mart gününde Amerika'da 129 kadın katledildi. Ancak katliam kadınların direnişini kıramamıştır.”

Kapitalist güçlerin kadınların direniş güçlerini yok edemediği ve durduramadığının altını çizen Erciyes, şunları ekledi: “Tam tersi kadınlar mücadelelerini yükseltip birlik oldular. 8 Mart gününü bayram ve direniş gününe dönüştürdüler. Bu katliam nasıl ki tüm dünyada yayıldı, Efrîn direnişi de tüm dünyada yayılmış bulunmaktadır. Bu gün Latin Amerikalı kadınlar bu direnişi sahipleniyor ve bu 8 Mart Efrîn'in 8 Martı olacak diyorlar. Direniş birlik ve toplumsallık yaratıyor. Buradan tüm direnen dünya kadınlarını selamlıyor, direniş bayramlarını kutluyoruz."

Askeri Tören ardından kutlamada bulunan gerillalarda 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününe dair görüşlerini paylaştı. YJA Star gerillaları büyük bir iddia ve heyecan ile 8 Martı karşıladıklarını belirttiler.

YJA Star komutanlarından Roza Tolhildan, “8 Mart gününde bütün zorlu koşullara rağmen bir araya gelip kutlama gerçekleştirdiklerini, gerillanın engel tanımayıp koşul yarattıklarını ifade etti: "Öncelikle 8 Mart gününü tüm dünya emekçi ve devrimci kadınlara kutluyorum. Özelliklede mevzilerde bulunan ve Efrîn'de direnen savaşçılara kutluyorum” dedi.

8 Mart’ın Efrîn'in direnişi ve gerillanın coşkusu ile kutlandığını ifade eden Tolhildan, “Gerilla devrimci koşulda engel tanımaz koşul yaratır. Bu gün zorlu bir savaş süreci sürüyor. AKP devleti sırtını gelişmiş son tekniğine vererek bitti bitirdik diyor. Ancak bu bize engel olmuyor. Düşman nefes aldırmıyoruz diyor. Ama tüm saldırılara, koşulsuzluklara rağmen Kürdistan'ın her yerinde büyük bir coşku ile direniş bayramı kutlanıyor. 21. Yüzyıl kadın özgürlük yüzyılı olacaktır. Bu umut ile 8 Mart bayramını tüm halka ve yoldaşlara armağan ediyoruz” şeklinde konuştu.

YJA Star gerillası Azê Viyan ise Efrîn için söyledikleri şarkıyı hangi ruh ve heyecan ile hazırladıklarını belirtti.

Hazırlamış oldukları bir şarkıyı 8 Mart gününde arkadaşları ile paylaşarak daha da anlamlandırdıklarını söyleyen Viyan, şu ifadeleri kullandı: "Bugün Efrîn'e yoğun bir saldırı ve işgal saldırısı düzenlenmektedir. Düşman sivillere yönelik hunharca bir katliam geliştiriyor. Bu tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bir savaş, bir katliamdır. Gerçekleşen savaşta var olan direniş duyguda derin bir yoğunluk yaratıyor. Yani Efrîn'in destan yaratan direnişi her dilde türkü, şiir misali anlatılıyor. Bizde hazırlamış olduğumuz bu şarkıyı Efrîn'den aldığımız ilham ile besteledik. 8 Mart vesilesi ile yoldaşlarımızla paylaştık. Tekrar bu günü başta Efrîn direnişçilerine ve dünya kadınlarına kutluyoruz. Bestelediğimiz bu Efrîn parçasını tüm Efrîn kadınlarına ve savaşçılarına armağan ediyoruz." 

Kutlamada bulunan diğer YJA Star gerillası Nuda Kotol da 8 Mart için Önderlerinden aldıkları güç ile bugün her yerde kadınların direniş bayramını yükselttiklerini kaydetti.

Kotol, "Öncelikle 8 Martı Önderliğimize, ezilen sömürülen tüm dünya kadınlarına ve çocuklara kutluyoruz. 8 Mart bahara başlangıçtır. Yükselen kadın direnişi ile yeni bir dönem başlıyor. Her 8 Martta olduğu gibi bu yılda kadın mücadele kimliği yeni bir ivme kazanıyor. Bunun en somut örneği de bugün Efrîn'de ruhunu kendi eyleminde ortaya koyan Avesta Xaburdur. Bizim bu günki coşku kaynağımız Önderlikten aldığımız güçtür. Önderlikten aldığımız güç ile 8 Marta sarılıyoruz. Bu direniş bayramı kadınlara ve tüm halklara özgürlük getirecektir” şeklinde konuştu.

Kutlama, “Bê Serok jiyan nabe”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî berxwedana Efrînê” sloganlarıyla sonuçlandı.