Konferans birlik için bir adımdı

Moskova’da yapılan Kürt Kadın Konferansı'na katılanlar, konferansın ulusal birlik için bir adım olduğunu söyledi.

Rusya Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da yapılan Kürt Kadın Konferansı'na katılan kadınlar, demokratik bir ortamda tüm sorunların masaya yatırılıp çözüm yöntemlerinin tartışılmasının önemine dikkat çekti. Kürt yoğun ve yakıcı gündemine işaret eden kadınlar, bu konferansın da Kürt ulusal birliği yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Moskova’da yapılan Kürt Kadın Konferansı'na katılan kadınlar, ANF'ye konuştu.

YÜZYILLARIN ÖZLEMİ YAKINDIR

Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Julyeta Aram, Rusya’nın birçok farklı kentinden çok sayıda kadının katılımıyla Rusya Kürt Kadın Konferansı'nı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, böylesi hassas bir süreçte bir araya gelerek hem kendi çalışmalarını hem de Kürdistan’daki önemli gündem maddelerini kapsamlıca değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi. Kuşkusuz konferansımızın temel gündem maddelerinden bir tanesi de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit olduğunu belirten Aram, bir diğer önemli gündem maddesinin de KJK öncülüğünde başlatılan 3. Ulusal Kürt Kadın Kongresi hazırlığı çerçevesinde Rusya Federasyonu'nda faaliyet yürüten Kürt kadın örgütlerinin birleşmesi olduğunu kaydetti. Ulusal Kadın Kongresi'nin, Kürt Ulusal Kongresi için de önemli bir başlangıç olacağını ümit ettiklerini ifade eden Aram, "Ortadoğu’daki tüm dengeler şuan Kürtlerden yanadır. Eğer Kürtler birliklerini güçlendirirse yüzyıllardır özlemini duyduğu özgürlüğü elde edebilir” dedi.

RUSYA'DAKİ KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu Yönetim Üyesi Dilbera Rustem de böyle hassas bir süreçte Kürt kadınlarının bir araya gelerek kendi sorunlarını demokratik bir şekilde ele alıp değerlendirmesinin ve çözüm aramasının çok önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Ortadoğu’da her gün Kürt halkını da ilgilendiren çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Biz de Rusya’da yaşayan Kürdistanlılar olarak Kürt halkının birliğinden yana olduğumuzu ve bunun için her türlü desteğe hazır olduğumuzu ortaya koymak için KJK öncülüğünde başlatılan 3. Ulusal Kürt Kadın Kongresi hazırlıkları çalışmalarına kendi görüş ve önerilerimizle katılmak için konferansımızda çok önemli değerlendirmeler oldu. Dilerim Kürdistan’ın dört parçasında buna benzer konferanslardan sonra Kadın Kongresi ve Kürt Ulusal Kongresi toplanır."

RUSYA'YAYA DA ÇAĞRILAR YAPILDI

Rusya Kürt Kadın Hareketi Yönetimi'nden Kurdistan Lezgiyeva ise konferans bileşenlerinin imzasıyla DUMA’ya Mexmûr Mülteci Kampı'na yapılan saldırının araştırılması için bir dilekçe gönderileceğini aktardı. Rusya’nın farklı yerlerinden gelen kadın delegelerin kapsamlı değerlendirmelerde bulunduğunu kaydeden Lezgiyeva, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için başta Rusya olmaz üzere uluslararası güçlere çağrı yapıldığını belirtti. Son dönemde Güney Kürdistan’da birçok Kürt yerleşim alanının Irak güçlerine teslim edilmesinin Kürtlerde büyük bir kırılma yarattığını anımsatan Lezgiyeva, bu tür durumların tekrardan yaşanmaması için ulusal birliğin önemini tekrar vurguladıklarını dile getirdi.

SOSYAL SORUNLAR DA ELE ALINDI

Novoalaksandrovski Kürt Kültür Otonomisi Eşbaşkanı Nazê Bazuyeva, çok yoğun bir siyasi gündem olmakla birlikte sosyal sorunları da kapsamlıca değerlendirdiklerini söyledi. Özellikle asimilasyon karşı ve Kürt kültürünün geliştirilmesi için çok önemli görüşler sunulduğunu aktaran Bazuyeva, "Rusya gibi büyük bir ülkede, devleti olmayan bir halk olarak kendi kültürümüzü yaşatmamız çok zor. Bu tür konferans ve tartışmalarla çok önemli ilerlemelerin olacağını düşünüyorum. Zaten daha önce de bu konuda gerekli çalışmalar vardı. Bu konferansla birlikte çalışmalarımızın daha güçleneceğine inanıyorum” dedi.

ÇOK BÜYÜK GELİŞME VAR

Tambov Kürt Kültür Otonomisi Yönetim Üyesi Melike Abslamova, iki yıl önce Rusya Kürt Kadın Hareketi'nin kentlerin yapılan bir kongre ile kuruluşunu ilan ettiğini hatırlatarak, "O günden bu güne kadar kadın çalışmalarında çok büyük bir gelişmenin olduğunu söyleyebiliriz. Dilerim bu konferansla da çalışmalarımızı daha ilerletebiliriz” diye konuştu.

HEP BİRLİKTE ÇÖZÜM ARIYORUZ

Adıgey Kürt Kadın Organizasyonu (Berîtan) Başkanı Xatun Mamedova, Kadınların böyle konferanslarla kendi sorunlarını özgürce değerlendirmesinin önemine dikkat çekerek, sorunlara hep birlikte çözüm aradıklarını vurguladı. "Rusya’daki Kürt kadınlar olarak Kürt ulusal birliğinden yana olduğumuzu bu konferans aracılığıyla bir kez daha ortaya koyouk" diyen Mamedova, şunun altını çizdi: "Ulusal birlik sağlanmadan mevcut kazanımlar da gider; Kürdistan özgürlüğüne kavuşamaz.”