Komün seçimleri büyük başarıdır

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf, komün seçimlerine katılımın beklentilerinin üzerinde, çok başarılı olduğunu söyledi.

Komün seçimleriyle eşbaşkanların belirlenmesinin sistemlerinin örgütlenmesi için ilk ve temel adım olduğunu belirten Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf, "Çünkü komünler, demokratik toplumun en temel birimidir. Komünlerden başlayarak Demokratik Halk Kongresi'ne kadar örgütleniyoruz" dedi.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf, savaşın bazı bölgelerde halen sürmesi, tehditler ve ENKS boykotuna rağmen Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’ndaki komün seçimlerine yüzde 70 gibi çok önemli oranda katılımın olması, seçimlerin önemi, sonuçları, kadın katılım oranını ile ilgili ANF'nin sorularını yanıtladı.

Komün seçimlerine katılım oranını nasıl buldunuz?

İlk defa Kuzey Suriye halkları özgür iradeleriyle sandığa gidip oy kullandı. Halkımız, 22 Eylül’de iradesine, demokrasi projesine ve iradesini temsil iden siyasal sistemini kurma ısrarına sahip çıktı. Demokratik ve şeffaf bir seçimdi. Başarılıydı. Halk yoğun katılım sağladı. Kadınlar tüm güçleriyle seçime katıldı. Kadınların seçime katılım oranı çok daha yüksekti. Şunu itiraf etmeliyim ki; seçime katılım oranı bizim tahmin ettiğimizden de yüksek çıktı. Bu nedenle gerçekten çok başarılı bir sonuç oldu.

Seçim süreci öncesinde bazı tehditler yine boykot çağrıları vardı. Bunlar etkili oldu mu?

Halklarımız seçime katılımıyla tüm tehditlere ve demokratik federasyonu boşa çıkarmaya çalışan planlara cevap verdi. Ne tehdit ne de sabotaj girişimi işe yaradı.

Seçimlerde sorunlar yaşandı mı?

Seçimler planlandığı gibi yürüdü, sadece bir iki yerde küçük sorunlar yaşandı. Seçimler gösterdi ki; halkımız demokratik siyasi sistemini kurmakta ısrarlı. Katılımıyla önümüzdeki seçimlerin başarısının da habercisi oldu.

Komün eşbaşkanları netleşti, bundan sonra komünler açısından nasıl bir çalışma yürüyecek?

Eş başkanlarla toplantılar gerçekleştirilecek, komünlerin temel mantığı ve nasıl çalışacağı konusunda perspektif verilecek. Artık her komün kadın, güvenlik, ekonomi, sağlık, eğitim vb. komitelerini kuracak. Eşbaşkanlar artık kendi komünlerini örgütleyecekler. Birkaç gün sonra bu nedenle bütün komün eşbaşkanlarıyla toplantılar gerçekleştirilecek. Yine kadın eşbaşkanlarla özgün toplantılar da yapılacak.

Kadın eşbaşkanlarla özgün toplantı gerçekleştirmenizin nedeni nedir?

Çünkü biz örgütlü toplum ve özgür bireyi esas alıyoruz. Bu nedenle kadın sistemi, genel sistemin yanında paralel ilerleyen ve kendini örgütleyen bir sistemdir. Kadınların daha fazla nasıl örgütleneceği, toplumda daha fazla nasıl üretken kılınacağı, kendini nasıl örgütlü ve bilinçli kılacağı, bu sisteme daha fazla nasıl katılacağı tartışılacak. Kadınlar için projelerimiz de var. Demokratik federal sistem yanında özgün kadın sisteminin de kurulmasını hedefliyoruz.

Nasıl, biraz açar mısınız?

Kadınlar, demokratik federalizm içinde kendi konfederal sisteminin sahibi olacak. Bütün halklardan ve kesimlerden kadınlar, birlikte kendi özgün sistemlerini kurabilir, kurmalıdır.  Demokratik sistemde kadınların konfederal sistemini kurmalıdır. Toplumumuzdaki tüm kadınların güçlü, örgütlü olması için bu gereklidir. Kadınların bu statüyü kullanabilmesi için sürekli kadınları güçlendirmek ve geliştirmek için çalışmalarımız var. Kadının daha da güçlenmesi için ekonomi, eğitim, her anlamda projelerimiz var ve önümüzdeki süreçte bunları gerçekleştireceğiz. Kadın örgütlü bir biçimde demokratik federal sistemde yer alacak. Zaten sistemimiz içinde kadının örgütlü ve güçlü olabilmesi, tüm yaşam alanlarında güçlü katılabilmesi için bütün komünlerden meclislere kadar yarı yarıya kadınlardan oluşturuldu. Bu temelde siyasi, toplumsal, kültürel; her alanda kadın hareketi örgütlü bir biçimde oluşturulacak.

Komün seçimleri bunun ilk adımı mıydı?

Elbette, komün seçimleriyle eşbaşkanların belirlenmesi sistemimizin örgütlenmesi için ilk ve temel adımdı. Çünkü komünler, demokratik toplumun en temel birimidir. Komünlerden başlayarak Demokratik Halk Kongresi'ne kadar örgütleniyoruz. Bunların temel öncüleri kadın ve gençler olacak. Ancak bu şekilde sistemimiz demokratik ve özgürlükçü olur.  Kadınların bu sürece ve seçimlere yoğun katılması da sistemimizin perspektifine ve amacına göre işlediğini gösteriyor.