KJK, Yürütme Konseyi Toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı

KJK, Mayıs ayında gerçekleştirdiği toplantısının sonuç bildirgesini kamuoyuna açıkladı. Açıklamada, yeni dönemin mücadele rotasına ilişkin önemli belirlemeler yer alıyor.

Koma Jinên Kurdistanê (KJK) Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada, ‘’Yürütme Konseyi olarak 12-14 Mayıs 2018 tarihleri arasında askeri, ideolojik, siyasi, toplumsal ve gençlik alanlarının temsili ile toplantımızı gerçekleştirdik’’ bilgisi verildi.

Toplantıda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Efrin işgali, Türkiye’deki genel seçimler, Başur ve Rojhilat başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler ile Kürt ulusal birliği ve kadının öncü rolü gibi temel konuların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, ‘’Başta Çağın Direnişi’ne sahne olan Efrin’de kahramanca savaşarak dönemin fedai ruhunu yaşamsal kılan Avesta Xabûr ve Barîn Kobanêler, yine Bakur’da faşist Türk rejiminin soykırımcı saldırılarına karşı yeni dönem gerilla mücadelesinin komuta tarzını kendi duruşlarında ortaya koyan Delal Amed ve Azê Malazgirt başta olmak üzere, bütün şehitlerimizi minnetle anan toplantı bileşenimiz, özgürlük mücadelesini mutlaka başarıya ulaştırma sözünü yinelemiştir’’ denildi.

Toplantıda ayrıca Türk ordusunun Bradost alanındaki işgal girişimlerine karşı etkili bir aktif savunma mücadelesi yürüten HPG ve YJA-STAR güçlerinin de kutlandığı belirtildi.

TECRİDE KARŞI KESİNTİSİZ MÜCADELE KARARLILIĞI

Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: ‘’Faşist Türk devleti tarafından Önder Apo’ya karşı uygulanan mutlak tecridi nefretle kınayan toplantımız, İmralı İşkence Sistemini parçalama ve Önder Apo’yu fiziki özgürlüğüne kavuşturmak için kesintisiz mücadele kararlılığını ve ısrarını ortaya koymuştur. 5 Nisan 2015’ten beri ağırlaştırılarak uygulanan tecrit, bu süreçte daha da boyutlanmış, Önder Apo’nun haber alma araçlarının tümüne el konulmuştur. Dünyada eşi benzeri olmayan İmralı İşkence Sistemi altında geçen bir saniyeye bile tahammülümüz yoktur. Buna son vereceğiz. Önder Apo’nun esaret koşullarını ortadan kaldıracağız. Toplantımız bu anlamda KJK 8. Kurultayı’nda kararlaştırılan “Sonda me ye: Emê Pergala Îmrali Perçe Bikin, Bi Rêber Apo re Azad Bijîn!” özgürlük hamlesini tecridi sonlandıracak düzeyde büyütme duruşunu göstermiştir.’’

EFRİN’İ ÖZGÜRLEŞTİRME KARARLILIĞI

Açıklamada, KJK Yürütme Konseyi toplantısının hem Kürt halkı, hem Ortadoğu halkları hem de dünya kadınları açısından kader tayin edici gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirildiği hatırlatıldı ve şöyle denildi:

‘’İçinden geçmekte olduğumuz süreç çok yönlü değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Devam etmekte olan ve küresel kapitalist güçler tarafından giderek sonuca ulaştırılmak istenen Üçüncü Dünya Savaşı’nın Kürt ve Ortadoğu halkları açısından sunduğu risk ve fırsatları değerlendiren toplantımız, Önder Apo tarafından geliştirilen Demokratik Ulus modeli dışında bir çözümün olmadığı gerçeğinin giderek daha fazla görünürlük kazandığını ortaya koymuştur. Bu anlamda Ortadoğu merkezli yürütülen Üçüncü Paylaşım Savaşı, giderek daha fazla kızışmakta, kapitalist modernite güçleri özgürlük hareketimiz öncülüğünde pratikleşen Üçüncü Yolun yayılmasını önlemeye çalışmaktadır. Efrin’in işgalini ve küresel kapitalist güçlerin bu konudaki tutumunu bu çerçevede ele alan toplantımız, faşist işgale son verip Efrin’i özgürleştirme kararlılığını ortaya koymuş, bunun için önemli kararlar almıştır.

KADINLAR ANTİFAŞİST DİRENİŞİN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPACAK

Efrin direnişinin açığa çıkardığı savaşan halk gerçeği düzeyini daha da büyütüp, Kürdistan’ın geneline yaymanın önemini vurgulayan toplantımız, yaşamın bütün alanlarında öz savunma bilincini ve pratiğini göstererek Kürt halkına dayatılan soykırım kıskacının kesinlikle kırılabileceğinin altını çizmiştir. Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de faşist rejime karşı gösterilen direnişi bu çerçevede ele alan toplantımız, AKP-MHP’nin baskın seçim kararının iktidarın içine girdiği paniğin göstergesi olduğunu ifade etmiştir. Bu süreçte bütün demokrasi güçlerinin HDP etrafında faşizme karşı birleşik cephe biçimde hareket etmesinin önemini vurgulayan toplantımız, özellikle de bütün Kürt ve Türkiyeli kadınların antifaşist direnişin öncülüğünü büyütmesini tarihi bir misyon olarak tanımlamıştır. KJK Yürütme Konseyi olarak bu temelde 24 Haziran seçim sürecini faşizme ve diktatörlüğe büyük kaybettirme süreci biçiminde ele alıp, bütün Türkiye halklarını demokrasi ittifakı etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.

TEK ÇARE; DEMOKRATİK ULUS

Irak’ta genel seçimlerin gerçekleştirildiği bir dönemde toplanan Yürütme Konseyimiz, küresel hegemonya güçlerinin bölge üzerindeki müdahale politikalarını değerlendirmiş, kangrenleşen kriz ve kaosun bir tek demokratik ulus perspektifiyle aşılabileceğini kaydetmiştir. Bölgedeki genel gelişmelerin Başûr ve Rojhilat üzerindeki etkilerini de ele alan toplantımız, Ortadoğu açısından ikinci kadın devrimi ihtiyacının en çok da bu alanda kendini yakıcı bir biçimde hissettirdiğini vurgulamıştır. Toplantımız bu ihtiyaca cevap olacak örgütlülüğü sağlama yönde de kapsamlı kararlara gitmiştir.

ULUSAL BİRLİK

Kürt halkına karşı devletlerarası konseptlerin yürürlükte olduğu bu süreçte özgürlüğünü sağlamanın yegane yolunun demokratik ulusal birliği geliştirmekten geçtiğinin altını çizen KJK Yürütme Konseyi, bu konudaki öncülük iddiasını yinelemiştir. Bu anlamda Kürdistan’a yönelik işgal, imha ve soykırım politikalarına karşı kadın öncülüğünde demokratik ulusal birlik politikasını geliştirip pratikleştirme amaçlı önemli kararlar alınmıştır.

25 Kasım ve 8 Mart vesilesiyle dünya kadınları tarafından gerçekleştirilen eylemleri de değerlendiren toplantımız, kadının ataerkil sisteme karşı itiraz ve isyanının hem nicel hem nitel açıdan giderek daha fazla büyüdüğünü tespit etmiştir. Dünya çapında milyonlarca kadının toplumsal cinsiyetçilik, eril şiddet, kadın düşmanlığı ve ayrımcılığa karşı özgürlük ve eşitlik için irade gösterdiğini ifade eden toplantımız, bu iradeyi güçlü bir örgütlülüğe kavuşturmak için Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketinin öncülük görev ve sorumluluklarını değerlendirmiş, bu misyonu daha güçlü hayata geçirmek için somut kararlar almıştır. Bu çerçevede özellikle de halklar diplomasisi yoluyla dünya kadınlarıyla demokratik ilişki ve ittifaklar geliştirecek güçlü planlamalara gidilmiştir.

2018 BÜYÜK MÜCADELE YILIDIR

KJK Yürütme Konseyi, üç gün boyu sürdürdüğü kapsamlı tartışmalarda 2018 yılını büyük mücadele yılı olarak tanımlayıp, Kürdistan’ın bütün parçalarında topyekun direniş ile büyük kazanımlar elde etmenin kararlılığına ulaşmıştır. Hem Kürtler, hem Ortadoğu halkları hem de kadınlar olarak güçlü bir örgütlülük ile ve savaşan halk gerçeği temelinde bize dayatılan sömürü zincirlerini kesinlikle kırabiliriz. Bunun zorunluluğu ve koşulları her zamankinden daha fazla olgunlaşmıştır. Büyük direniş büyük başarıyı beraberinde getirecektir. Zafer kesinlikle direnenlerin olacaktır. Bu temelde özellikle de kadınları ve gençleri özgürlük saflarında yer alıp mücadele öncülüğünü güçlendirmeye çağırıyoruz.

Kürdistan’ın bütün parçalarında ve yurtdışında özgürlük için direnen, hiçbir baskıya boyun eğmeyip mücadeleyi yükselten bütün halkımızı selamlarken, topyekun direniş ile özgür yaşamı inşa edelim diyoruz. Kadın devrimi ile özgürlüğe yürüyoruz! Soykırım kıskacını kıralım, İmralı Sistemini parçalayalım, Önder Apo ile özgür yaşayalım!’’