KJK Newroz'u kutladı: Direniş ruhuyla karşılayalım

Newroz'u kutlayan KJK Koordinasyonu, "Newroz'u direniş ruhuyla karşılayabilmeliyiz. Bu yıl farklı yöntemlerle de olsa kutlanmalıdır" dedi.

KJK Koordinasyonu, Newroz dolayısıyla bugün yazılı açıklama yaptı.

KJK'nin açıklaması şöyle:
"Birliğin, barışın, kardeşliğin bayramı olan Newroz tüm halklara ve Kürt halkına kutlu olsun. Direniş ile bir halkın varlığına anlam katan, anlam arayışı ile özgürlüğün değerini emekle yaratan Önder Apo başta olmak üzere direnen-mücadele veren tüm kadınların Newroz bayramını kutluyoruz. Karanlığa üç kibrit çöpüyle ışık olan Newroz’un çağdaş demirci Kawası olarak Amed zindanında umudun meşalesini yarınlara katık eden Mazlum Doğan yoldaş başta olmak üzere, Newrozları direniş geleneğine dönüştüren, başkaldırının, asaletin ve yılmaz savaşçılığın ruhu ile Amed surlarında meşaleyi taşıyan direniş geleneğinin ardılları olan  Zekiyeler'i, Rahşanlar'ı, Berivanlar'ı ve Ronahiler'i büyük bir minnetle anıyor, Newroz’a anlam katan mücadeleci duruşlarını Newroz yürüyüşlerine dönüştüreceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz.

'DEHAK'TAN TÜRK DEVLETİNE KADAR DİRENİŞ SÜRÜYOR'

Kürt halkı kadim bir kültüre ve yaşam tarzına sahiptir. Kendi varlığını diliyle, kültürüyle ve yaşadığı coğrafyada ürettiği değerlerle oluşturmuştur. Varlığını kendi toprakları üzerinde kendi emeği, üretimi ve kendi kendine yeten değerleriyle anlamlandırmıştır. Anlam bütünlüğünü ve değerlerini korumak ve savunmak için sayısız isyana, direnişe ve mücadeleye girmiştir. Buna karşın sayısız işgal, talan ve soykırım saldırısı ile karşı karşıya kalmasına rağmen varlığını koruma ve savunma tutumunu inatla sürdürmüştür. Bu nedenle tarihte zalim Dehak ve Dehak zihniyetli egemenlerin, ulus devletlerin ve sömürgeci güçlerin zulmüne uğramıştır. Kürtler Dehak zulmünü nasıl kırıp Ortadoğu’nun kadim kültürlerine yaşam alanı yaratmış ve özgürlüğü halklarla birlikte yaşamanın zeminini oluşturmuşsa günümüzde de bu direniş ve öncülük rolleri ile Ortadoğu’da DAİŞ ve DAİŞ’in hamisi faşist Türk devletine karşı bu misyonla mücadelelerini sürdürmektedir.
Kürtler bu anlamda sömürgeciliğin zincirlerini kırabilmek ve özgürlüğü kucaklamak için inatla direnmekte ve mücadelenin kesintisiz savaşçıları olarak meşru savunmalarını sürdürmektedirler. Newroz bu ruhun tarihsel ve güncel olarak derinleştiği bir mihenk taşı gibi önemli bir dönemeç olmuştur. Kürt Özgürlük Hareketi ile serhildan ruhunun ilk fitili Cizira Botan ve Nusaybin Newrozu’nda ateşlenmiştir. Kürt halkı kendi renkleri, türküleri ve sembolleri ile alanları Newrozlaştırarak ilk büyük başkaldırısını gerçekleştirmiştir. Cesaret, doğruluk, adalet ve özgürlük arayışı ile ayağa kalkan halk varlığını koruma ve özgürlüğünü sağlamada kendi tarihsel değeri olarak anlam bulan Newroz bayramını tarihsel geleneğine yaraşır şekilde zalimin zulmüne karşı birlik, beraberlik ve mücadele günü olarak örgütlemiştir.

'NEWROZ KÖKLÜ BİR RUH YARATMIŞTIR'

Newroz bu ruhun bayramı olarak şekillenmiş ve Kürt halkında köklü bir ruh ve duygu dünyası yaratmıştır. O yüzden Newroz dendiğinde Kürtler yeni yılın bu ilk gününü zamanın hızlandırılmış bir aralığı olarak görüp değişim ve dönüşümün mihenk taşı gibi ele alır. Hiç bir Kürt Newroz’u  tek başına geçirmek istemez. Çünkü Newroz’un toplumsal hafıza olduğunu bilir. Newroz’un kolektif irade, emek ve bilinç olduğunu bilir. Newroz’un anlamının omuz omuza dayanışma, omuz omuza halay, omuz omuza mevzide direniş, omuz omuza sokakta yürüyüş ve özgürlük meşalesini elden ele dolaştırma olduğunu bilir. Newroz günü kabına sığmaz. Sokaklara, kırlara, dağlara atar kendini. Newroz’un hareket olduğunu, hareketin bereket getirdiğini bilir bu bilinçle Newroz’un cana can kattığını hisseder. Bu nedenle tüm Kürtler için Newroz en güzel bayramdır. En kutsal bayramlardan biri olarak demokratik uygarlık değeri olarak görülür ve sahiplenir.
Biz 2020 yılının Newroz bayramının bu duygularla karşılandığını biliyoruz. Bu bilinç ile sahiplenmenin gelişeceğine inanıyoruz. Özgürlüğe adım atmış ya da özgürleşme yolunda gönül vermiş her bir kimsenin Newrozlaşarak eşitlik ve adalet duygularıyla özgürlük arayışını güçlendireceği kesindir. Newroz bizim rengimizdir, sesimizdir, nefesimizdir. Kürdistan’ın ve Ortadoğu'nun halklar bayramıdır diyen herkes Newroz’u özüne ve taşıdığı değerlere uygun bir biçimde karşılayacaktır.

'FARKLI YÖNTEMLERLE DE OLSA KUTLANMALI'

Salgın hastalık nedeni ile bu yıl toplu olarak kutlanamayan Newroz farklı yöntemlerle de olsa kutlanmalıdır. Kürtler meşaleleri ile damlarına çıkıp ateşlerini tutuşturup, Demirci Kawa'ları, Mazlumlar'ı, Zekiyeler'i, Rahşanlar'ı, Ronahiler'i, Berivanlar'ı direniş ruhu ile karşılayabilmelidir. Kendi evlerimizde ışıkları açıp kapayarak, marşlarımızı okuyarak Newroz'u direniş ruhuyla karşılayabilmeliyiz. Küçük gruplarla sokaklarda halaylarımızla, türkülerimizle Newroz Piroz Be! diyebilmeliyiz."