Kemalbay: Kadının sesinden korkuyorlar, bu böyle gitmez

HDP Kadın Meclisi’nin “Bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez” sloganıyla başlattıkları kampanya kapsamında yapacağı kadın kürsüsüne polis engel oldu.

Açıklamada konuşan HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, Türkiye halklarının en önemli sorunun kadınların yok sayılması emeğinin sömürülmesi, tutuklanması ve şiddete maruz kalması olduğunu hatırlatan Serpil, böylesi bir tabloyu adım adım uygulayan iktidara “Böyle gitmez” demek için burada olduklarını dile getirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez” sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında, Amed’de Koşuyolu Parkında kadın kürsüsü kurmak için bir araya geldi. Ancak polisler, "Sadece milletvekili konuşabilir, stant ve mikrofon kullanılmasına izin vermeyeceğiz" diyerek kadın kürsüsüne engel oldu. Polis kurulmaya çalışan standın kaldırılmasını isterken, kadınlar tepki gösterdi. Kadınlar ise oturma eylemi yaparken, çevik kuvvet polisi oturma eylemi yapan kadınların etrafını sararak çembere aldı.

Yarım saat oturma eyleminin ardından HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, HDP milletvekilleri Besime Konca, Ayşe Acar Başaran, Dilek Öcalan, Sibel Yiğitalp ve Hüda Kaya eyleme katılmak için alana geldi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Milletvekili Besime Konca polislerin eylemi engellemelerine tepki göstererek, polisle görüştü. Polis ise “Kitlenize hitap edeceksiniz mikrofon kullanmayacaksınız” dedi. Bunun üzerine Besime, “Mikrofondan niye korkuyorsunuz?” diye tepki gösterdi. Tartışmanın ardından kadınlar stant ve mikrofonu kaldırarak "Böyle gitmez" önlükleri giydi.

‘KADININ SESİNDEN, SÖZÜNDEN NİYE KORKUYORSUNUZ?’

Ardından konuşan Konca, kadın üzerindeki her türlü şiddete tepki göstermek amacıyla böyle bir eylem yaptıklarını söyledi. Bir saattir tartıştıklarını ancak polisin pankart ve kürsü mikrofonuna izin vermediğinin altını çizen Besime, “Kadınlar olarak siyaset yapacağız. Bugün mikrofonla konuşmamıza izin vermeyen anlayışla karşı karsıyayız. Mikrofon kullanınca ne olacak? Kadına karşı şiddeti meşrulaştırmadır. Kadının sesinden, sözünden niye korkuyorsunuz” dedi.

‘BU DA BÖYLE GİTMEZ’

HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay da gerçeklerin kadınlara ve halklara ulaşılmaması için kendilerine mikrofon dahi verilmediğinin altını çizdi. Türkiye halklarının en önemli sorunun kadınların yok sayılması, emeğinin sömürülmesi, tutuklanması ve şiddete maruz kalması olduğunu hatırlatan Kemalbay, böylesi bir tabloyu adım adım uygulayan iktidara “Böyle gitmez” demek için burada olduklarını dile getirdi.

Parlamentonun yarın acil olarak toplanacağını ve teskere kararı çıkaracağını hatırlatan Kemalbay, “Savaş teskeresi çıkarıldığında bizler savaşa ve teskereye itiraz etmek durumundayız. Teskere ne Türkiye ne bölge halklarına iyilik değildir. Tam tersine halkların, kadınların kötü koşullara maruz kalması demektir. Nasıl dokunulmazlıklar kaldırıldığında çok büyük bir hata yapıldıysa bugün de teskere büyük bir hatadır” şeklinde konuştu. Türkiye’de demokrasiyi mumla arayacak duruma geldiklerini vurgulayan Serpil, Türkiye’nin OHAL ve KHK yönetilmek istendiğinin altını çizdi.

Kadılar olarak dayanışmayı sürdüreceklerini ve faşizme boyun eğmeyeceklerinin dile getiren Kemalbay, şöyle konuştu: “Burada yaşanan hukuksuzluk artık alışkanlık haline gelmiştir. HDP’nin milletvekilleri, çalışanları tutuklansa da o duvarlar bize vız geliyor. Burada ablukanız bize vız gelir, direnerek kazanacağız.”

‘KADINI KADINA DÜŞMAN YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ’

HDP Milletvekili Hüda Kaya ise Cizre’de, Sur’da vahşeti gerçekleştirenlerin sonunun ne olduğunu polislerin hepsinin bildiğine dikkat çekti. Kaya, “Kadın etkinliğinde kadınların karşısına kadın polisler getirerek kadını birbirine karşı düşmanlaştırmaya çalışıyorsunuz. Kadın katliamlarına karşı bir araya geldik. Engellemeyle karşılaşıyoruz. Etkinlikte mikrofon kullanmamız hiçbir hukuki dayanağı olmamasına rağmen engelleniyor” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından kadınlar el işaretiyle “Dur” sembolü bulunan pankarta taleplerini yazdı. Pankarta yazı yazılmasının ardından Çavbella şarkısı söylendi. Eylem “Jin jiyan azadi”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları ve alkışlarla son buldu.