Karadelik fotoğrafının arkasındaki kadın bilim insanı!

Dünya çapında büyük yankı uyandıran ilk karadelik fotoğrafının arkasında bir kadın bilim insanı bulunuyor.

Dünyadan 500 milyon trilyon kilometre uzaklıktaki dev karadelik Dünya üzerindeki bir grup radyo teleskobunun ortak çalıştırılması sonucu fotoğraflanmıştı. Bu fotoğrafın arkasındaki kodu yazan ve bunun mümkün olduğunu ilk öne süren kişi 29 yaşındaki ABDli bilim insanı Katie Bouman.

Katie Bouman’ın başında olduğu bir ekip radyo teleskoplarının ortak çalışmasını, adeta tüm dünyanın bir teleskop gibi kullanılmasını sağlayan bir bilgisayar programı üretti.

Bouman’ın bu alogaritmayı bundan üç sene önce henüz üniversite öğrencisiyken yazmaya başladı. Bu alogaritme geçtiğimiz gün Dünya üzerindeki sekiz teleskoptan gelen verilerin birleştirilip resme dönüştürülmesi için kullanıldı.

Bouman bugün Kaliforniya Teknolojisi Enstitüsünde bilgisayar ve matematik bilimleri bölümünse profesör yardımcısı olarak çalışıyor.

M87 ismi verilen bir galakside yer aldığı belirtilen kara delik, Dünya üzerinde bulunan 8 teleskobun bir ağ yardımıyla birlerine bağlanmasını içeren bir çalışmayla görüntülendi. Teleskobun yapılması için 20 ülkeden 60 kurum ve 200'den fazla kişi işbirliği yapmıştı.

Projeye dahil olan bilim insanları, kara delikten elde edilen bulguların Albert Einstein'ın izafiyet teorisini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtiyor.

Bilim insanları, fotoğrafın ilk kez Albert Enstein'ın yirmi yüzyılın başında Genel Görelilik Kuramı bağlamında var olduğunu öne sürdüğü kara delikler konusunda yapılan ilk doğrudan gözlem olduğunu kaydetti.