8 Mart etkinliklerinde Efrîn direnişi selamlandı

Avrupa'nın birçok merkezinde gerçekleşen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde, Türk devletinin saldırılarına karşı direnen Efrîn'le dayanışma mesajı verildi.

Almanya'nın Düsseldorf şehrinde Yêkitiyê Jinên Kurdistan-Elmanya (YJK-E) bünyesinde faaliyet yürüten kadın kurumları Wuppertal Viyan Kadın Meclisi, Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi, Krefeld Ekin Wan Kadın Komünü, Grevenbroich Tijda Ekecik Kadın Komünü, Neus Kadın İnisiyatifi ve Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Efrîn'le dayanışma şöleni yapıldı. Etkinlikten elde edilen gelir Efrîn'e aktarılacak. "İmralı tecridini parçalayalım, Önderliğimizle özgür yaşayalım" şiarıyla yapılan kadın şölenine konuşmacı olarak katılan HDP Milletvekili Tuğba Hezer Efrîn'de sürmekte olan çağın direnişini selamladı.

KADINLAR TECRİTİ PARÇALAYACAK

Kürt kadınlarının İmralı Adası'nda yoğun tecrit altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük borçlu olduğunu belirten Hezer, kadınların tecridi parçalayacağını belirtti. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Teröristlerin on beş çocuğu var" sözlerine atfen “Kürtlerin özgürlük mücadelesinin yenilmezliği çocuk sayısının fazlalığından değil, yenilmez kadın iradesinin büyük direnişindedir" diyen Hezer, kadınların kazanımlarına her şekilde sahip çıkacaklarını vurguladı. Hozan Canê, Hozan Kewê, Hozan Narinxan ve Bülent Turan'ın sahne aldığı şölende, Düsseldorf DKTM bünyesinde erbane kursu gören kadın erbane grubu da bir performans sergiledi. Tiyatrocu Amele ve grubunun tiyatro gösterisinin de büyük alkış aldığı şölen, davul-zurna eşliğinde çekilen halaylar ve zılgıtlarla sona erdi.

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü bir etkinlik ile kutlandı. HDK-A Basel Kadın Meclisi'nin düzenlediği etkinlik kadın mücadelesinde yaşamını yitirenler şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte, Basel Kadın Meclisi adına, HDP eski eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDP'li vekiller Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncer, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Besime Konca, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım, Amed Büyükşehir Belediye eşbaşkanı Gültan Kışanak, SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, ESP Genel başkanı Çiçek Otlu ve tüm kadın siyasi tutsaklara selam gönderildi. 8 Mart ve kadın mücadelesine dönük konuşmaların ardından etkinlik, sanatçı Serap Yağız ve Kadın Korosunun şarkılarıyla devam etti. Yapılan Tiyatro gösterimi ve şiir dinletisi ile program sona erdi.