Kadınlar faşizme karşı feminist isyanda

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Taksim’de 16’inci Feminist Gece Yürüyüşünü gerçekleştiren kadınlar, faşist, gerici erkek egemen zihniyetine karşı feminist isyan bayrağını açtı.

Fransız Konsolosluğu önünden Tünel Meydanı’na İstiklal Caddesini adeta mor rengine boyayan binlerce kadın savaşa, OHAL’e, kadın cinayetleri ve sömürüsüne geçit vermeyeceklerini vurguladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Taksim’de yapılan 16’inci Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya gelen binlerce kadın, faşist, gerici, erkek egemen zihniyete dur dedi. Fransız Konsolosluğu’ndan Tünel Meydanı’na polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte mor isyan bayrağını açan kadınlar, OHAL, savaş, militarizm kıskancında giderek otoriterleşen sistemin yerleşmesine izin vermeyeceklerinin mesajını verdi.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Milletvekili Selin Doğan ve barışı simgeleyen beyaz tülbentler takan barış annelerinin ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Hayatımız, isyanımız, mücadelemiz Feminizm”, ışıklı “Birlikte güçlü” ve üzerinde barış yazan balonlu pankartlar yanı sıra, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Emek hırsızı erkekler”, “Münferit değil, tesadüf değil, hastalık değil, sapıklık hiç değil erkek şiddeti”, “Diyanet, müftü, ilahiyatçı her yerde eşitlik ve özgürlük nerede?” dövizleri taşındı. Yürüyüş boyunca ıslık, zılgıt ve alkışlarla İstiklal Caddesi’ni adeta mor rengine boyayan binlerce kadın hep bir ağızdan, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Jin jiyan Azadî”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop inadına isyan inadına isyan inadına özgürlük”, “Bijî berxwedana jinen”, “Yükselt yükselt barışın sesini yükselt”, “Bijî berxwedana Efrînê”, “Aile değil kadınız feminist isyandayız”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Bijî tekoşîna jinen”, “Biz hayatı istiyoruz” sloganlarını attı.

“HİZA”YA GELMEYECEĞİZ

Tünel Meydanı’nda gelen binlerce kadın adına açıklama Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Açıklamayı Türkçe okuyan İrem Gerkuş, kadınların mücadelesinin tarihi yüzyılı aştığını vurgulayarak sözlerine başladı. “Baskı varsa direniş baki” diyen Gerkuş, adları tarihe sığmasa da kadınların hep direndiğini, hayatlarına sahip çıktığını hatırlattı. Bugün binlerce kadın burada, milyonlarca kadının ise dünyanın her yerinde gördükleri ve yaşadıkları karşısında sokakları doldurduğunu kaydeden Gerkuş, “Görüyoruz ki karşımızda kadın düşmanlığının, ırkçılığın, faşizmin çırpınışları var. Her gün emeğimizi, cinselliğimizi, bedenimizi sömürmenin yollarını; bize tüm dünyanın bakım emeğini yıkarak, doğurganlığımızı kontrol altına almaya çalışarak, bizi maddi ve manevi eşitsiz koşullara mahkum ederek, cinsel yönelim tek, cinsiyet kimliği ikiden ibaretmiş gibi yaparak, "hiza"ya getirmek için şiddete maruz bırakarak, çocukları taciz ederek, hayatlarımızı erkek egemen ve dini kurumlara teslim ederek, sınırları kendi çizip ihlalinin ne zaman meşru olduğunu kendi belirleyerek, iktidarını kuramadığında silahına davranarak arayan bir düzen var. Kadınları karar alma mekanizmalarından dışlayan, bizlere istemediğimiz bir hayatı dayatan erkek egemen bir düzen var” dedi.

YETER ARTIK BAŞKA BİR DÜNYA KURACAĞIZ

“Artık yeter demek çok yersiz. Çokça zamandır yeter” vurgusunu yapan Gerkuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi korkuyla, şiddetle, savaşla, tatlı dille, aile masalıyla terbiye etmeye çalışan düzene feminizmle direniyoruz, mücadele ediyoruz, İsyan ediyoruz. Bizler başka bir dünyayı hayal etmekle başladık, kurmanın birlikte, dayanışmayla mümkün olacağını biliyoruz. Yaşasın feminizm, yaşasın feminist mücadele!”

Açıklamanın ardında Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken kadınlar, 16’inci Feminist Gece Yürüyüşü sona erse de mücadelenin sokakta devam edeceğini vurguladı.