Kadın örgütlerinden KDP'ye tepki yağıyor

Hewler’deki REPAK bürosunun KDP tarafından kapatılmasına birçok uluslararası kadın kurumu da tepki gösterdi. Kadın örgütleri KDP’yi uyguladığı hukuksuzluk nedeniyle kınadı.

Dünya Kadınları Konferansı Avrupa Koordinasyonu’ndan Monika Gaertner-Engel, Dünya Kadınları Konferansı Almanya bileşenleri olarak Güney idaresinin sorumluluğndaki REPAK’ın bürosuna ve çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen baskı uygulamalarını protesto ettiklerini söyledi. Gaertner-Engel açıklamasında şunları ifade etti: “Dünya Kadınları Konferansı’nın Avrupa koordinatörü olarak özel dayanışmamı ifade etmek istiyorum. Meral Çiçek ve çalışma arkadaşları Ortadoğu koordinatörleri olarak Dünya Kadınları Konferansı’nda yerlerini almaktadırlar. Mart 2016’da başarılı bir şekilde Nepal’de gerçekleştirilen 2. Dünya Kadınları Konferansı’na katılım sağlayarak konferansın başarısında önemli katkıda bulundular.

Büroda el konulan malzemelerin derhal iade edilmesi, büronun derhal yeniden açılması ve REPAK’ın çalışmaları önündeki her türlü sınırlamanın kaldırılması talebinde bulunuyorum.”

REPAK’a baskın konusunda diğer tepkiler ise şöyle:

Nepal Ulusal Devrimci Kadın Hareketi (ANWA-R)

Nepal Ulusal Devrimci Kadın Hareketi olarak REPAK’a karşı gerçekleştirilen keyfi baskın ve çalışanların şehir dışı edilmesi karşısında şoke olmuş durumdayız. Hem şaşkın hem de öfkeliyiz. Çünkü görüyoruz ki 21. yüzyılda bile asgari demokratik haklar için mücadele etmek zorundayız.

REPAK’a karşı gerçekleştirilen hukuk dışı ve antidemokratik saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz. Şehirdışı edilen çalışanların hiçbir şart öne sürmeden dönüşlerine izin verilmesini istiyoruz.

REPAK çalışanlarına çağrımız mücadelelerinden vazgeçmemeleri. İçten dayanışmamız sizinle ve örgütünüzledir.

* * *

Rahila Gupta – Gazeteci

Kürdistan Bölge Hükümetine;

İngiltere merkezli çalışan bir gazeteciyim. Mart ayında Erbil üzerinden Rojava’yı ziyaret ettim ve CNN, New Internationalist ve openDemocracy gibi yayınlar için oradaki durum hakkında çok sayıda yazı yazdım.

REPAK ofisine dönük yasal izne dayanmayan baskını protesto etmek istiyorum. Baskın esnasında aralarında kurum başkanının da bulunduğu çalışanların kimlik ve telefonlarına el konuldu. Ağır silahlı asayiş güçleri hiçbir gerekçe sunmadıkları gibi arama izni de göstermediler. REPAK’ın merkezi kapatıldı ve çalışanları zorla şehir dışına götürüldü. Kendilerine bir daha şehre dönemeyecekleri söylendi.

Demokratik bir hükümet bu şekilde davranmaz. Kürt davasına katkı sunan ve dolayısıyla Kürt hükümeti tarafından selamlanması gereken bir insan hakları örgütüne karşı bu tarz taktiklerin kullanılması şoke edicidir.

Yetkililerden konuyla ilgili açıklama ve REPAK’a karşı uygulanan böylesi politikalardan vazgeçilmesini bekliyorum.

**

Filipinler’in en büyük kadın hareketi olan GABRIELA:

GABRIELA olarak dayanışmamızı ifade ederken, REPAK’a karşı gerçekleştirilen açık saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz. Bu saldırı, aynı zamanda ortak demokratik sürece karşı düzenlenmiştir. Ancak bu saldırının REPAK’ın Kürt halkının hakları için vermiş olduğu mücadeleyi sürdürmesi önünde engel oluşturamayacağının da bilincindeyiz.

* * *

Menu Nilukshika – Dünya Kadınları Konferansı Asya Koordinatörü

Sri Lankalı kadınlar adına REPAK’a dayanışmamızı ifade etmek istiyoruz. REPAK bürosuna baskın gerçekleştirilmesi ve çalışanlarının zorla şehirden çıkartılması bizi hem üzdü hem de öfkelendirdi.