Yağmur Yurtsever: Devlet ve hükümet sorumluluk alsın
Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’nden Yağmur Yurtsever, PKK’nin kararının hayata geçmesi için hükümetin ve devletin de sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’nden Yağmur Yurtsever, PKK’nin kararının hayata geçmesi için hükümetin ve devletin de sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Kadın hareketinin uzun süredir barış mücadelesinin tartışmalarını yürüttüğünü, bu tartışmaların sonucu olarak da Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’ni kurduklarını belirten Yağmur Yurtsever, “Bu sürecin ihtiyaçlarını hem ortaya koymak hem de müdahale ederek kadınların taleplerine uygun hale getirmek açısından hazırlıklarımız var“ dedi.
PKK, Önder Apo’nun 27 Şubat’ta yaptığı tarihi çağrı sonrası 5-7 Mayıs tarihleri arasından kongresini topladığını; fesih ve silahlı mücadeleye son verme kararı aldığını açıkladı. Açıklama, birçok çevre tarafından farklı boyutlarda tartışılıyor. ANF’ye konuşan Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’nden Yağmur Yurtsever, PKK’nin açıklamasının bu hızlı yürüyen süreç açısından çok somut ve yol gösteren bir adım olduğunu söyledi. PKK açıklamasında hem silahlı mücadelenin sebebine ve koşullarına hem de neden ve nasıl sonlandırılacağına dair ciddi bir yer verildiğini kaydeden Yağmur Yurtsever, “Yine gençlerin ve kadınların, emek ve mücadelesine vurgu yapmış ve bundan sonraki süreçte de biz kadınların ve gençlerin iradelerine yer açılması için çağrı yapmış” dedi.
DEVLETİN DE ADIM ATMASI GEREKİR
PKK’nin demokratik siyaset ve toplumsal mücadele çağrısının hayata geçirilmesi için devletin de sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirten Yağmur Yurtsever, şöyle devam etti: “PKK’nin doğrudan demokratik siyaset ve demokratik toplumsal mücadeleye çağrı yapmış olması oldukça kıymetli. Bizler geçtiğimiz çözüm sürecinden bu yana örgütlülüğümüzü ve mücadelemizi kadınların barış talebi etrafında büyüttük ve ilerlettik. Bu sebeple saldırıların da muhatabı olduk. Bugün hala kadınlara yönelik başta çıplak arama işkencesi biçiminde olmak üzere cinsel işkence yaygın bir şekilde sürmektedir. Bu çağrının hayata geçmesi açısından hükümetin ve devletin de sorumluluk alması gerekir. Baskıların ortadan kaldırılması başta kadınlara yönelik olmak üzere işkencelerin cezalandırılması gerekir. Başta cinsel işkence olmak üzere işkencecilik Türkiye’de bir daha geri dönülmeyecek şekilde tarihe gömülmelidir. Barış mücadelesinde birlikte emek verdiğimiz pek çok kadın arkadaşımız hapishanededir. Barış mücadelesi terörize edilmiş ve kadın arkadaşlarımızın tutsaklığına yol açmıştır. Meclis'in acilen alması gereken sorumluluk. Bu süreci hayata geçirecek yasama faaliyetlerine başlamalı ve bu yasaları kadınlarla birlikte yapmalıdır.“
KADINLAR BARIŞA HAZIRLIKLI
Kadın hareketinin uzun süredir barış mücadelesinin tartışmalarını yürüttüğünü, bu tartışmaların sonucu olarak da Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifini kurduklarını hatırlatan Yağmur Yurtsever, “Sürekli ve kesintisiz bir kadın mücadelesinin birikimiyle yola çıkmıştık. Bizim çıktığımız yolun sonrasında ortaya geçen bu gelişmeleri oldukça olumlu karşılamakla birlikte bu sürecin ihtiyaçlarını hem ortaya koymak hem de müdahale ederek kadınların taleplerine uygun hale getirmek açısından hazırlıklarımız var“ diye konuştu.
SÜRECE DAHİL OLMAK GEREKİYOR
Sürecin bugün en zorlu kısmının, genel olarak toplumsal bilgiden ve iradeden uzak yürümesi olduğunu savunan Yağmur Yurtsever, şunları dile getirdi: “Kürt halkı ve politik kadın kesimleri kendi örgütlü yaşamı ve siyasete dair katılım iradelerinden ötürü süreci dikkatle ve heyecanla izliyor. Bu durumun iki sorunu var;
* Birincisi toplumun en politik kesimlerinin bile izleyen pozisyondan çıkarılması gerek. Bu açıdan kadınlara yönelik sorumluluğumuzu yeni kurduğumuz Barışa İhtiyacım Var Kadın inisiyatifi ve onun çalışmalarıyla gidermeye yönelik çalışmalarımız hızlanarak sürüyor.
* İkinci sorun ise sürecin toplumsallığının oluşmaması. Bahsettiğim hali hazırda politik ve örgütlü kesimler arasında anlanan, izlenen ve tutum geliştirilen bir hale gelmiş olması.
TİTİZLİK VE CİDDİYET OLMALI
Süreçlerin bu toplumsallaşma ihtiyaçlarını ön görerek tüm toplumsal kesimlere, Anadolu ve Mezopotamya’nın her köşesine bu tartışmaları taşıyacak çalışmalarımız da sürüyor. Bu süreçlerin sorumluluk ve faaliyet esaslı yürüdüğünü ve herkesin kendi görevi konusunda titiz ve ciddiyetle davranması gerektiğini düşünüyoruz ve biz kadınlar olarak hem bize düşeni yapıyor hem de tarafların sorumluluklarına yaklaşımını takip ediyoruz. Bu şekilde de devam edeceğiz. Son olarak tüm kadınları Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’ne davet etmek istiyorum. Bizlere dayatılan savaşa karşı bizlerin inşaa edeceği barışta her birimizin emeği ve rızası, en önemli ihtiyacımız ve inisiyatifimizle örgütlü kolektif kadın mücadelesiyle bunu ancak başarabiliriz.”