Kadın örgütleri: REPAK’ın Hewlêr’de çalışma hakkı geri verilmeli
Güney Kürdistan’daki kadın örgütleri ve sivil toplum aktivistleri REPAK’ın KDP tarafından kapatılarak üyelerinin Hewlêr’den çıkarılmasını kınadı.
Güney Kürdistan’daki kadın örgütleri ve sivil toplum aktivistleri REPAK’ın KDP tarafından kapatılarak üyelerinin Hewlêr’den çıkarılmasını kınadı.
Kürdistan Kadın İrtibat Merkezi (REPAK) bugün Süleymaniye Genel Kütüphanesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. REPAK açıklamasının yanı sıra kadın örgütleri ve sivil toplum aktivistleri adına ortak basın açıklaması yapıldı. KDP asayiş güçlerinin REPAK’ın Hewlêr ofisine yaptığı baskını kınayan kadın örgütleri, KDP’nin bu tür uygulamalara son vermesini istedi.
‘REPAK KÜRT KADINLARI ARASINDA İRTİBAT SAĞLIYOR’
REPAK yönetim kurulu üyesi Roza Tatani tarafından okunan REPAK açıklamasında; “REPAK, bir sivil toplum örgütü olarak Mart 2014’te Hewlêr’de yasal bir şekilde kuruldu. REPAK, Kürt kadın kurumları ve örgütleri arasında ilişki kurmak amacıyla çalışmalarına başladı. Aynı zamanda dünyanın farklı birçok yerindeki kurum, şahsiyet, sivil toplum örgütü ve insan hakları örgütleriyle ortak bir şekilde çalışmakta ve Kürt kadınının içinde bulunduğu durumu dünya kamuoyuna tanıtmaktadır” denildi.
‘KÜRDİSTANLI KADINLARIN MÜCADELESİNİ DÜNYAYA DUYURUYORUZ’
REPAK’ın Kürdistan’ın durumuna ilişki bilgi almak isteyenler için önemli bir adres olduğunun vurgulandığı yazılı açıklamada, REPAK’ın dünya çapında birçok panel, seminer ve konferansa katılarak Kürt kadınının özgürlük mücadelesini, DAİŞ çetelerinin elindeki Êzidî kadınların durumunu dünya kamuoyuna ilettiği belirtildi.
KADIN ÖRGÜTLERİ: REPAK’IN YASAKLANMASINI KINIYORUZ
Basın toplantısında sivil aktivistler ve kadın örgütleri adına yapılan açıklamada ise, “KDP asayiş güçleri hiçbir yasal gerekçe göstermeksizin 5 Haziran günü REPAK’a baskın yaparak kurumun başkanı ve üyelerini gözaltına aldı. Onlar için Hewlêr’de çalışmak ve yaşamak yasaklandı. Biz kadın örgütleri ve sivil aktivistler olarak Hewlêr asayişinin bu tutumunu kınıyoruz. Bu yaklaşım ne yasal ne demokratik ne de ulusaldır. Bu tutumdan en kısa zamanda vazgeçilmesini istiyoruz” denildi.
‘REPAK’IN HEWLÊR’DE ÇALIŞMA HAKKI GERİ VERİLMELİ’
Demokratikleşme konusunda kadınların katılımı ve mücadelesinin önemine vurgu yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Bundan dolayı biz kadın örgütleri ve sivil toplum aktivistleri olarak kadın örgütlerinden birine yapılan saldırıyı ve sınır dışı edilmeyi demokrasiye ve düşünce özgürlüğüne saldırı olarak görüyor ve bu tutumu kınıyoruz. İlgili kişilerden de konuya ilişkin en kısa zamanda bir açıklama yapmalarını ve yasalara göre hareket etmelerini bekliyoruz. REPAK’ın Hewlêr’de çalışma hakkı geri verilmelidir.”