‘Kadın ölümleri erkek-devlet politikalarının bir ürünü'

Mardin’de düzenlenen eylemde, son dönemlerde artan kadın cinayetleri ve şüpheli kadın intiharlarına dikkat çekilerek, erkek-devlet politikalarına karşı sonuna karşı mücadele etme çağrısında bulunuldu.

Mardin’de son dönemlerde artan kadın katliamına ve şüpheli kadın intiharlarına ilişkin Tevgera Jinen Azad (TJA) öncülüğünde açıklama yapıldı. Mardin HDP İl Örgütü'nün binasında yapılan eyleme DBP, HDP il örgütü ve Barış Anneleri Meclisi katıldı. Açıklamada son 1 ay içinde farklı tarihlerde ve şekillerde katledilen 4 kadına değinilerek, kadın cinayetlerinin durdurulması gerektiği çağrısı yapıldı.

'KADINLAR İRADESİZLEŞTİRME İLE İNTİHARA SÜRÜKLENİYOR'

TJA Aktivisti Semire Kut, son süreçte OHAL ile kapatılan kadın dernekleri ve kurumlarına dikkat çekti. Devletin OHAL ile birlikte kadın kurumlarının kapatılması nedeniyle bu tarz olayların arttığına değinen Kut, kadınların aile içinde zorlandığının ve baskı altında kalmaları nedeniyle kendilerini en son intihara yakın gördüklerinin altını çizdi.

Kut, şüpheli kadın intiharlarını ve kadın katliamlarını asla kabul etmeyeceklerine vurgu yaparak, “Bölgede son süreçte onlarca kadının intihar ettiği ve canına kıymak istediği ortaya çıkıyor.  Toplum ve aile kadının üç şekilde bastırmaya çalışıyor. Birincisi, kadını iradesizleştirme; ikincisi, itibarsızlaştırma ve sonuncu olarak ise onursuzlaştırma çabaları. Bunların sonucunda da kadın kendi çözümünü ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bir mücadele gösterdiği zaman da toplum tarafından hedef tahtasına konuluyor. Ve de onu toplum içinde dışlıyorlar. Bu üç politika kadın kırımıdır ve intiharların en büyük nedendir” dedi.

'TÜM KADINLARA ÖZGÜRLÜĞÜ AŞILAYACAĞIZ'

Bu kırımlara karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyen Kut, hükümetin de bu intiharlar karşısında duyarsız kaldığını dile getirdi. Kut, kadın kırımlarına karşı toplum ve kadınlar olarak mücadele edeceklerini ifade ederek, mücadelenin ilk temel ayağının eğitim ve örgütlenme olduğunu belirtti. Kadınların kendi yaşamları, giyimleri, evlilikleri hakkında söz sahibi olması gerektiğini aktaran Semire Kut, "Toplumun en büyük sorunu kadın ve erkek eşitsizliğidir. Biz bu politikalara karşı da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kadın özgür olmadan toplum özgür olamaz, o yüzden tüm kadınlara bunu aşılayacağız” diye konuştu.