Kadın Meclisleri: Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak!

Kadın Meclisleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kadıköy Süreyya Operası’ndan Khalkedon Meydanı’na kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Şiddet gören kadınların yaşam güvencesi olan 6284 saylı Koruma Kanunu’nun yandaş medya tarafından “yuva yıkan” olarak kriminalize edilmesini protesto eden kadınlar, “Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak” mesajını verdi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi Kadıköy’de bir araya gelen Kadın Meclisleri, Süreyya Operası’ndan Khalkedon Meydanı’na yürüdü. AKP’nin kadın düşmanı politikalarını protesto eden kadınlar, yandaş medya tarafından hedef gösterilen 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun derhal uygulanmasını istediler. Erkek şiddetiyle katledilen Muhterem Göçmen, Özgecan Aslan, Birgül Sevgi’nin ailelerinin ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Kadın Meclisleri gelecek şiddet bitecek” yazılı pankart açıldı; kadınların yaşamını güvence altına alan Koruma Kanunu 6284 harfleri ile “Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak” dövizleri taşındı. 2017 yılının ilk 10 ayında 337 kadının erkek şiddetiyle katledildiğine dikkat çekildiği yürüyüşte, hiçbir şiddetin karanlıkta kalmayacağını vurgulandı. Zılgıtlar, ıslıklar eşliğinde, “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “6284 kadınların güvencesidir”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadın düşmanlarından hesap soracağız”, ““Kadın Meclisleri gelecek şiddet bitecek” sloganlarını atan kadınlara çevredeki kadınlar zafer işareti yapıp, alkışlarla destek verdi.

 EVCİL: ‘BU HÜKÜMETE YAZIKLAR OLSUN’

Khalkedon Meydanı’na gelen Kadın Meclisleri adına ilk sözü alan erkek şiddetiyle öldürülen Muhterem Göçmen’ın ablası Çiğdem Evcil, kadınların yaşamını güvence altına alan 6284 sayılı Kanunu’nun hedef gösterilmesine tepki gösterdi. 6284 kanunu uygulanmadığı için kardeşinin hayatını kaybettiğine işaret eden Evcil, “Uygulamadıkları kanunun şimdi de kaldırmak istiyorlar” diye isyan etti. Siyasi iktidarının, kadınları şiddetten korumak yerine kadın düşmanı yasaları meclisten geçirmeye çalıştığını vurgulayan Evcil, “Kadın düşmanı yasaları geçirmekten ve din üzerine söylem yaratmaktan başka hiçbir şeyi başaramadılar. Benim kardeşim ve yüzlerce kadın koruma kanunu altında katledildiler. Bu hükümete yazıklar olsun” dedi.

KADIN DÜŞMANI YASALAR ŞİDDETİ ARTTIRDI

Çiğdem Evcil’in konuşması ardından Kadın Meclisleri adına açıklamayı Mine Doğru okudu. Kadına yönelik her türlü şiddetin arttığı bir dönemden geçildiğini hatırlatan Doğru, kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddetin kadın cinayetleriyle sonuçlandığına işaret etti. Yasaların uygulanmaması, cezasızlığın varlığı, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların kadına yönelik şiddeti arttırdığını vurgulayanDoğru, 2016 yılında 338 kadın öldürülürken, 2017 ‘nin henüz ilk 10 ayında ise kadın cinayetlerinin 337’ye ulaştığına dikkat çekti.

6284 KANUNU KADINLARIN CAN GÜVENCESİDİR

 Ekim ayında 40 kadının erkek şiddetiyle öldürüldüğünü, Ekim’in en yüksek kadın cinayetlerinin işlediği ay olduğunu belirten Doğru, cinayetleri durduracak çözümler bulunacağına, kadınların şiddette karşı yasal güvencesi olan 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun hedef tahtasına konulduğunu söyledi. 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun önemine değinen Doğru, Kadın cinayetlerinin azaldığı tek yılın, 6284’ün yasallaşması 2011 yılı olduğunu belirtti. Doğru, İstanbul Sözleşmesi kapsamında ve kadın örgütlerinin mücadelesi ile çıkartılan 6284’ün kadınların hayata kalmasını sağlayan can güvencesi olduğunun altını çizdi.

ARABULUCULUK DEĞİL YAŞAMAK İSTİYORUZ !

AKP’nin şimdi de boşanmayı zorlaştırmak için arabuluculuk yasasının çıkartılmaya çalıştığını hatırlatan Doğru, 2017 yılında öldürülen 337 kadından 115’inin kendi hayatları hakkında karar vermek, boşanmak veya ayrılmak istediği için katledildiğini vurguladı. Doğru, “Arabuluculuk değil yaşamak istiyoruz” dedi.

ÇOCUK İSTİSMARI DAVASI YÜZDE 70 ARTTI

Çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarlarındaki artışa da dikkat çeken Doğru, son 10 yılda, 482 bin 908 kız çocuğunun evlendirildiğini ve çocuk istismar davalarının yüzde 70 arttığını belirtti. Doğru, son olarak , hiçbir şiddet karanlıkta kalmaması için tüm kadınları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Taksim Tünel’de yapılacak yürüyüşe çağırdı.