Kadıköy’de buluşan kadınlar: Böyle gitmez

HDP Kadın Meclisi, "Bu böyle gitmez. Kadınlar izin vermez" şiarıyla başlattığı kampanya kapsamında Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda buluştu.

HDP Milletvekilleri Pervin Buldan, Feleknas Uca, Besime Konca, Aycan İrmez, Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Dirayet Taşdemir’in katıldığı buluşmada, serbest kürsü kuran kadınlar, mecliste onaylanan savaş tezkeresi protesto etti. Kadınlar, kadın düşmanı zihniyete karşı yaşamın her alanında mücadeleyi yükseltme sözü verdi.

HDP Kadın Meclisi tarafından başlatılan, “Bu böyle gitmez. Kadınlar izin vermez” kampanya kapsamında kadınlar, Kadıköy Kalkedon Meydanı’na akın eden kadınlar, kadın kırımına ve savaşı körükleyen zihniyete dur dedi. HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Feleknas Uca, Besime Konca, Aycan İrmez, Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Dirayet Taşdemir’in katıldığı kadın buluşmasında, serbest kürsü kuruldu; kadınlar teker teker söz aldı. “Kadın soykırımını durduracağız. Yaşamı özgürleştireceğiz”, “Kadın katliamlarına karşı isyandayız” yazılı pankartların asıldığı meydanda, tutuklu bulunan HDP, BDP siyasetçilerinin fotoğrafları taşındı. Zılgıt ve ıslıklar eşliğinde, “Jin, jiyan, azadî”, “Bu böyle gitmez, savaşa hayır”, “Tezkereye, savaşa, şiddete hayır”, “Kadın katliamlarına son”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarını atan kadınlar, kadın kırımlarına geçit vermeyeceklerini vurguladı.

DEMİR: ERKEK ŞİDDETİNE VE ZULMÜNE DUR DEME ZAMANI

Kurulan serbest kürsünde ilk konuşma HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir tarafından yapıldı. “Kadın kırımlarına, tacize, kadınlara yönelik işlenen suçlara ‘dur’ demek için Kadıköy’de buluşan kadınlar hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Demir, erkek egemen zihniyeti tarafından peş peşe çıkartılan yasalarla kadınlara yönelik işlenen suçların cezalandırılmasının önüne geçildiğini vurguladı. Türkiye’de her gün 3 kadının erkek şiddetiyle katledildiğine dikkat çeken Demir, verilen “iyi hal” indirimi ile katillerin adeta ödüllendirildiğini kaydetti. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın, “Zulmün karşısında direnmeyi onur sayarız” sözünü hatırlatan Demir, erkek şiddetine, zulmüne ‘dur’ deme zamanı olduğunu vurguladı.

‘AKP/MHP/CHP İTTİFAKIYLA ÜLKE SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR’

HDP Milletvekilli Besime Konca ise kadınları, “İstanbul’un her sokağında direnen, söz alan, yaşamı güzelleştiren kadınlar hoş geldiniz” diyerek selamladı. Özgür bir gelecek, güzel yarınlar için kadınların İstanbul’un fabrikalarında, okullarında sözü ve emeği olduğunu vurgulayan Konca, “Biz kadınlar bugün bize dayatılan örgütsüz köleliğe karşı örgütlü bir şekilde mücadele ediyoruz” diye konuştu. Mecliste tezkerenin onaylanmasına tepki gösteren Konca, “Dün meclis bir utanç ile açıldı” diyerek, AKP/MHP/CHP ittifakıyla ülkenin yine savaşa sürüklenmek istendiğine işaret etti. Mecliste kadın üzerinde yapılan çirkin tartışmaya da değinen Konca, “Biz kadınlar ne savaşınızı ne de kadına yönelik meşrulaştırmaya çalıştığınız söylemleri kabul etmeyeceğiz. Bugün Afganistan’dan, Irak’tan ders çıkartmayanlar, Türkiye’yi Bosnalaştırmak istiyor” diye konuştu. DAİŞ’in kadınlara yönelik vahşi uygulamalarını da hatırlatan Konca, geçirilen savaş tezkeresiyle DAİŞ zihniyetinin tüm Ortadoğu’da meşrulaştırmak istediğine dikkat çekti.

‘ERKEK EGEMEN İKTİDARI TARİHİN ÇÖP SEPETİNE GÖNDERECEĞİZ’

AKP’nin yıllardır kadınlara yönelik geliştirdiği şiddet söylemini şimdi de eğitim müfredatıyla yerleştirmeye çalıştığında da işaret eden Konca, “Biz kadınlar olarak nasıl ki bu saldırılara boyun eğmediysek, yine boyun eğmeyeceğiz. Kadın siyasetçilerimizi tutuklayan, kadın kurumlarımızı mühürleyen bu zihniyete geçit vermeyeceğiz. Anne sütü emmemiş, anne şefkati görmemiş olsalar gerek, şort giyen kadınları darp eden, pantolon giyen kadınları kriminalize eden bu zihniyetten hesap soracağız. Bu erkek egemen iktidarı tarihin çöp sepetine göndereceğiz” dedi.

Cumartesi Annesi Hanife Yıldız’ın yaşamını yitiren Güzel Şahin’in için bir konuşma yaptığı kürsüde, kadınlar teker teker çıkıp söz aldı. Buluşma, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) kadın sanatçılarının seslendirdiği Kürtçe ve Türkçe şarkılarıyla son buldu.