Jineoloji bilgi ağını Arjantinli kadınlarla örecek

Arjantin’de Kürdistan dayanışma kadın komitesi “Özgürlüğümüz için yeni bir paradigma: jineoloji” başlığıyla bir dizi jineolojiyi tanıtmak amacıyla etkinlik düzenledi.

Arjantin’de Kürdistan dayanışma kadın komitesinin jineolojiyi tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikler dizisinin ilk turu tamamlandı. “Özgürlüğümüz için yeni bir paradigma: jineoloji” başlığıyla düzenlenen etkinlikler, Latin Amerika’da iki yıldan bu yana kadın hareketini tanıtmaya dönük çalışmalar için de bir dönüm noktası. Etkinliklere Jineoloji Avrupa Komitesi’nden Zilan Diyar konuşmacı olarak katılıyor.

Kürt kadınlarıyla dayanışma komitesi (Comite de Mujeres en solidaridad con kurdistan) üyeleri etkinliğe dair şu açıklamayı yaptı: Bu çalışmayla Latin Amerika’da kadın hareketini tanıtmaya dönük yaptığımız çalışmaları ileri bir aşamaya taşımayı hedefliyoruz. Amacımız artık dayanışma komitelerini yaymak ve jineolojiye dair çalışmaları (araştırma grupları, eğitimler vb.) somutlaştırmak. Jineolojiyi tanıtım amaçlı hazırlanan broşürün İspanyolcasının basıldığını ifade eden komite, Buenos Aires, Rosario ve Cordoba şehirlerinde panel ve seminerlerle jineolojiyi tanıtmayı hedefliyor. Ayrıca Buenos Aires’te 23-24 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Jineoloji kampına ise ağırlıklı olarak Arjantin’deki akademisyen, feminist, kadın aktivistler katılacak. Kampa Uruguay ve Şili’den de katılımlar da olacak.

İLK ETKİNLİK ROSARİO ÜNİVERSİTESİ’NDE  

Etkinliklerin ilki 15 Eylül’de Rosario kentinde yapıldı. Rosario Che Guevera’nın bir süreliğine kaldığı bir şehir. Rosario Üniversitesi’nde Teknik Eğitim Fakültesi’nde düzenlendi. Kadın dayanışma komitesinin çağrısı ile yapılan etkinliği Extencion adlı üniversite kürsüsü ile Guevarist Gençlik’in (Juventuded Guevarista) organize etti. Buradaki sunumda kadın hareketinin diyalektiği ve jineoloji arasındaki bağa vurgu yapıldı. Jineolojinin sosyal bilimlere dönük eleştirileri ve metodolojisine dair bilgiler verildi.

16 Eylül’de ise yine Rosario’da jineolojiye dair bir grup kadına bir günlük eğitim verildi.

HALK EĞİTİMİ KAMPI’NDA JİNEOLOJİ SUNUMU  

17 Eylül tarihinde yapılan ikinci panel ise Rosario’da Panuleos En Rebeldia’nın kıta çapında düzenlediği Educacion popular (Halk eğitimi) kampı kapsamında düzenlendi. Eğitimin yapıldığı salona Latin Amerika’daki halk mücadelesinin öncü isimlerinden Berta Caceres, Hugo Chavez, Fidel Castro, Camillo Tores’in resimleri asıldı. Sakine Cansız’ın fotoğrafları da direnişçiler arasında yerini aldı.

Kampın ikinci gününde Honduras, Meksika, Brezilya, Venezuela, Paraguay, Arjantin, Şili, Guatemela’da gelen katılımcılar kendi ülkelerinde alternatif eğitim deneyimleri üzerine konuşma yaptı. Kampın ikinci gününde Jineoloji başlıklı ayrı bir panel daha düzenlendi. Panelde komite adına Zilan Diyar konuştu.

Diyar konuşmasında şunları ifade etti: “Kürt halkının mücadele hafızasında yer edinen bu topraklarda olmak, kendi deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaktan onur duyuyoruz. Bizler için umut olan bir kıtada, umut olduğumuzu görmek çok güzel.” Kürt özgürlük hareketinin gelişim diyalektiğinde kesintisiz eğitim anlayışının önemli bir yer ifade ettiğini ifade eden Diyar, akademileşmenin toplumsal değişime etkisine vurgu yaptı. Jineolojinin kadın özgürlük mücadelesinin kuramsal ve kurumsal birikimlerinin toplumsal dönüşümle sonuçlanması için çalıştığına vurgu yaptı.

Üç yüz kişinin izlediği panel “Jin Jiyan Azadi” sloganları ile sona erdi. Etkinlikte Kürt kadın hareketi temsilcilerine alternatif eğitim üzerine yazılan kitaplar hediye edildi.

YAŞAR: CHE GUEVERA’NIN MİRASINI DEVRALDIK

Panelden sonra kamp katılımcıları marşlar ve sloganlar eşliğinde Che Guevera’nın bir ay kaldığı evin önüne doğru yürüyüşe geçti. Guevera’nın 50. şehadet yıldönümü vesilesiyle yapılan anmada Kürt kadın hareketi temsilcisi Melike Yaşar konuştu. Yaşar “Hepimiz onun hikayeleriyle büyüdük, Kürdistan dağlarında gerillalar Guevera ve Ernesto ismini aldı. Bizler Che Guevera’nın mirasını devralan bir devrimci hareketin üyesi olmaktan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

SANTA FE ÜNİVERSİTESİ’NDE GENÇLERE JİNEOLOJİ ANLATILDI

 Üçüncü etkinlik 18 Eylül’de Santa Fe Üniversite’sinde yapıldı. Guevarist Gençlik’in organizesiyle yapılan etkinliğe çoğu üniversite öğrencisi yüz kişi katıldı. Burada da kadın hareketinin gelişim tarihi, Kürt özgürlük hareketindeki paradigma değişikliği ve jineolojiye dair sunumlar yapıldı. Kürt Kadın Hareketi’nin ilk kez ulaştığı Santa Fe’de gerçekleşen bu buluşmaya ilgi oldukça yoğundu. Panelden sonra Kürt kadın hareketiyle dayanışma ağının kurulmasına dönük bir tartışma yürütüldü.