Jinên Ciwanên Azad, kadınları 'başkaldırmaya' çağırdı

8 Mart'ı kutlayan Jinên Ciwan ên Azad Koordinasyonu, "Avrupa‘da erkek egemen zihniyete karşı 'Bi Xwebuyine Serî Hilde (Kendin ol, başkaldır) diyoruz" mesajını verdi.

Jinên Ciwan ên Azad (JCA) Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yazılı açıklama yayımlayarak, tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

JCA, 8 Mart ruhu ile Xwebûn - Xweparastin kampanyasını genişlettiklerini ve Serî Hilde hamlesini kapsayacak olan 'Kendin ol, başkaldır' hamlesini başlattıklarını da duyurdu.

'AVESTA XABUR DİRENİŞ VE KURTULUŞUN SİMGESİ'

Jinên Ciwan ên Azad Koordinasyonu, "Şehit Avesta Xabûr genç kadın direnişinin temsilidir. Kendisini halkı, toprağı ve insanlık için adamış, ataerkil son ürünü olan DAİŞ ve onun destekçilerine karşı bedenini kurtuluşun simgesi şeklinde düşman beyninde patlatmıştır" vurgusunda bulunarak, "Tıpkı Kürt kadın mücadelesinde sembolleşen binlerce kadın gibi hakikat tarihine iz bırakmıştır. Tanrıça kültürü ile Mezopotamya‘da başlayan neolitik tarihinin belleği bugün aynı yerde tekrardan verilen mücadele ile gün yüzüne çıkarmıştır” dedi.

Açıklamada, "Kadın evinde, sokakta, iş yerinde yani yaşamın her alanında katliama, tacize, tecavüze, saldırıya, baskıya ve işkenceye maruz bırakılmıştır. Tarih boyunca kadınlar buna karşı direnmiş, genç kadınlar bunun öncülüğünü yapmıştır. Ortadoğu ekseninde ise Kürt kadını, genç kadını Önder Apo‘nun çizdiği kadın kurtuluş ideolojisi kimliği ile varılan mücadeleyi yeni bir aşamaya getirmiştir. Kadın erkek egemenliğin ortaya çıkardığı kapitalizm çarkına karşı başkaldırıyor" denildi.

'XWEBÛN-XWEPARASTIN KAMPANYASI GENİŞLİYOR'

JCA, açıklamasında şunları da belirtti:

"Bizler de Avrupa‘da yaşayan genç kadınların hareketi olan Jinên Ciwan ên Azad olarak bu ataerkil zihniyete karşı 30 Haziran 2016 günü başlattığımız Xwebûn-Xweparastin (Kendin ol-Kendini savun) Kampanyası ile kadın kurtuluş ideolojisini Avrupa çapında genişletiyoruz. Bilindiği gibi 30 Ekim 2017‘de tarihinde Komalên Jinên Ciwan öncülüğünde Serî Hilde-Başkaldır Hamlesi başlatılmıştır. Bizler de kapitalizmin merkezi Avrupa‘da erkek egemen zihniyete karşı 'Bi Xwebuyine Serî Hilde (Kendin ol, başkaldır) diyoruz ve kampanyamızın hamlesel çıkışı olarak ilan ediyoruz.

Bu temelde tüm genç kadınların 8 Mart‘ını kutluyor, herkesi erkek egemen zihniyetin ürünü devletçi yapıya ve onun kapitalistleşmiş haline karşı başkaldırmaya çağırıyoruz. Önder Apo‘nun dediği gibi, kapitalizm aşkın inkârıdır ve hakikat aşktır, aşk özgür eş yaşamdır.”