HRW İran’ı çocuk infazlarını durdurmaya çağırdı

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, İran rejimini çocuk idamlarını durdurmaya çağırdı.

HRW’nin açıklaması 3 çocuğun idam edildiği haberi ardından geldi. Yazılı bir açıklama yapan HRW, “İran, 18 yaşın altındaki çocuklar tarafından işlenen suçlara karşı ölüm cezasına başvurmaktan derhal ve koşulsuz bir şekilde vazgeçmeli ve idam cezasını tamamen kaldırmaya doğru yol almalı” dedi.

HRW’ye göre 4 Ocak günü Tahran yakınındaki Kerec cezaevinde 18 yaşındaki Amihuseyin Purcafer idam edildi. Purcafer, 16 yaşındayken 3 yaşındaki bir çocuğu öldürmek ve tecavüz suçlamasıyla mahkum edilmişti.

30 Ocak günü de 22 yaşındaki Ali Kazemi ülkenin güneyindeki Buşehr cezaevinde idam edildi. Kazemi, 15 yaşındayken cinayet işlemekten mahkum edilmişti. Yine kuzeydeki Novşehr kentinde Mahbudeh Mofidi isimli genç kadın idam edildi. Mofidi, 13 yaşındayken zorla evlendirilmiş, 2014’te 17 yaşındayken eşini öldürmüştü.

HRW’ye göre İran, çocukları idam eden dünyadaki dört ülkeden biri. Diğer üç ülke Suudi Arabistan, Pakistan ve Yemen.

İran rejimi Çin’den sonra dünyada en fazla idam gerçekleştiren ikinci ülke olarak dikkat çekiyor. Muhalif kaynaklara göre sadece Ocak ayı içerisinde en az 20 kişi infaz edildi. 2017’nin tümünde 544 kişi, 2016’da 553 kişi ve 2015’te 966 kişi idam edilmişti.