HDP milletvekilleri: 24 Haziran’da özgür yaşamı öreceğiz

HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Aycan İrmez, 24 Haziran’da faşizmi durdurup, özgür yaşamı hep beraber öreceklerini vurguladılar.

Baskın seçimlerini ANF’ye değerlendiren HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Aycan İrmez, 24 Haziran’da faşizmi durduracak halkın iradesinin, cezaevindeki parmaklıkları kıracağını belirtti.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş rehin tutulsa da, fikirleri, düşünceleri ve söylemleriyle gençlerin, kadınların ve haklarına arasında ve gönüllerinde olduğunu kaydeden Uca ve İrmez, 24 Haziran’da demokratik ve özgür yaşamı hep beraber öreceklerini söylediler.

YENİ BİR YAŞAMIN STARTI

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Selahattin Demirtaş’ın HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olmasıyla yeni bir dönemin startının verildiğini ifade etti.

24 Haziran’ın demokratik ve özgürlükler için yeni bir başlangıç olacağını vurgulayan Uca, “24 Haziran’da kimsenin ötekileştirilmediği, ezilmediği, aç yatmadığı ve düşüncelerini rahatça ifade ettiği özgür bir yaşamı hep beraber öreceğiz” diye konuştu.

Tüm partilerin Cumhurbaşkanı adayları rahatça alanlarda kitlelerle bir araya gelirken, Demirtaş’ın seçim kampanyasını zindanda yürüttüğünü hatırlatan Uca, bu adaletsizliğe karşı dışardaki tüm kesimlerin Demirtaş’a omuz vermesi gerektiğini belirtti.

Demirtaş’ın rehin tutulmasının siyasi bir karar olduğunun altını çizen Uca, Demirtaş’ı hapsederek hükümetin hem HDP’yi hem de seçmene gözdağı vermeye çalıştığına dikkat çekti.

Bunun boş bir çaba olduğunu vurgulayan Uca, “Biz hep vardık, varız, var olacağız. Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi biz oldukça seni başkan yaptırmayacağız” dedi.

“KÜRDİSTAN’DA AKP’NİN MASKESİ DÜŞTÜ”

Kürdistan’daki seçim atmosferini anlatan Uca, tüm baskı ve yasaklara rağmen seçime yönelik büyük bir heyecanın ve birliğin hakim olduğunu aktardı. Kürdistan’da AKP’nin maskesinin düştüğünü ve Kürt halkının vaatlere karnının tok olduğunu vurgulayan Uca, şu ifadeleri kullandı: “Mesut Yılmaz geçmişte Avrupa Birliği’nin yolu Diyarbakır’da geçtiğini söylemişti, yine Recep Tayyip Erdoğan Kürt sorunu benim sorunun diyerek Diyarbakır meydanında ‘Megrî Megrî’ şarkısını söyletmişti, ancak verilen tüm sözler ve vaatler hüsran ile sonuçlandı. Gelinen noktada Kürdistan demek bile yasaklandı; demek ki yarın kazandıkları taktirde Kürtleri de yasaklayacaklar. Kürt halkı işte bu bilinçle sandığa gidecek.”

Bu seçimlerin faşizmi durdurmak için bir fırsat olduğunu hatırlatan Uca, siyasetçilerden, basın kuruluşlarına, öğrencilerden, barış isteyenlere kadar herkesin rehin tutulduğu ülkede HDP’nin özgür gelecek için bir umut olacağını ifade etti. Faşizmi durdurmak için 7 gün 24 saat çalışacaklarını kaydeden Uca, “Bu seçim faşizmi ve diktatörü durdurma seçimi olacak ve mutlaka demokrasi kazanacak.”

“BEDENİMİZİ REHİN ALSALAR DA FİKİRLERİMİZ ÖZGÜR !”

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir siyasi rehinenin Cumhurbaşkanı adayı gösterildiğine dikkat çekerek, “HDP ülkeye ilkleri yaşatmaya devam ediyoruz” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın şahsında tüm muhaliflerin rehin aldığını belirten İrmez, bu rehineliğin aynı zamanda 16 yıldır iktidarda olan AKP’nin ülkeyi nereye götürdüğünün de göstergesi olduğunu vurguladı.

7’den 70’e, kendileri gibi düşünmeyen herkesin rehin alan bu zihniyeti kabul etmediklerinin altını çizen İrmez, “Bizi bedensel olarak her ne kadar tutsak etseler de, rehin alsalar da fikirlerimiz özgür. Evet Selahattin Başkan tutuklu olabilir ve şu anda cezaevinde olabilir ama fikirleriyle, söylemleri ve pratiğiyle gençlerin, kadınlar, hakların arasında ve gönüllerindedir” dedi.

AKP’nin faşizmi süreklileştirmesine izin vermeyecek olan tek partinin HDP olduğunu kaydeden İrmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP yerinde sistemin herhangi bir partisi olsaydı; bu kadar gözaltı ve tutuklama karşısında dik duramazdı. Ama HDP öyle bir parti ki, tüm hakları arkasına almış ve bütün haklar onu sahipleniyor.”

Selahattin Demirtaş’ın dışardaki sesi olmaya devam edeceklerini ve tüm devlet ablukasına karşı sandıkları koruyacaklarını vurgulayan İrmez, “Evet zorlu koşullar olacak ama halkın iradesi kazanacak. O zorlu koşulları kıran irade, cezaevindeki parmaklıkları da kıracak” dedi.