Fransız siyasetçiler: Ülkemizin Kürtlere adalet borcu var

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Üyesi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in katledilmelerinin yıl dönümünde Kürtler ve dostları başkentte buluştu.

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmelerinin 4’üncü yıl dönümünde düzenlenen Paris’teki miting sona erdi. Mitingde bir konuşma yapan Fransa Sol Partisi'nden Eric Coqurelle, Fransa’nın Kürtlere adalet borcu olduğunu söyledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Üyesi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in katledilmelerinin yıl dönümünde Kürtler ve dostları başkentte buluştu.

Gün boyu devam den yürüyüş ve miting, Fransız siyasetçilerin konuşmalarıyla son buldu. Fransız siyasetçiler, davanın aydınlatılması gerektiğini vurgulayarak, ülke olarak Kürtlere adalet borçlarının olduğunu söylediler.

COHEN: ÖFKEM TÜRKİYE VE FRANSA’YADIR

Fransız Komünist Partisi Senatörü Laurence Cohen, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i anarak başladığı konuşmasında, 3 kadının katledilmesinin altında yatanın, Kürt özgürlük mücadelesine darbe vurmak olduğunun altını çizdi. Cohen, üzgün olduğu kadar öfkeli olduğunu da belirterek, “Öfkem Türk devletine, Erdoğan ve Fransa devletinedir. Ekonomik çıkarlar gereği Türkiye'ye karşı sessini çıkarmayan Fransa hükümeti de bir o kadar güçlüdür bu katliamda. Ömer Güney tetikçidir. Asıl katiller, dışarıda. Güney’in ölümüyle davanın üstünü kapatmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Charlie Hebdo Katliamı'nı hatırlatan Cohen, "Kürtler, bugün dünyanın başına bela olmuş ve Fransa’nın da düşmanı olan DAİŞ’e karşı savaşıyor. Bu mücadeleye destek olmak hepimizin görevidir” diye ekledi.

COQURELLE: FRANSA SESSİZ KALARAK ONAYLIYOR

Fransa Sol Partisi'nden Eric Coqurelle ise üç Kürt kadının düşüncesi ve hayata bakış açılarının katledilmek istendiğini belirterek, “Katliamın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Fransa iktidarı üzerine düşeni yapmadı. Herkes çok iyi biliyor ki, bu katliamın sorumlusu Türk devletidir” dedi.

Fransa hükümetine seslenen Coqurelle, sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden bu dava görülmüyor. Hükümet bu katliama sessiz kalarak, Türk devletinin Kürtlere yönelik katliamlarını onaylıyorsunuz. Charlie Hebdo Katliamı'nı yapanlarla bu katliamı yapanlar aynı zihniyette sahipler. Bu katliama uğrayanlar aynı dünya görüşünü paylaşıyorlardı. Fransa bu katillere karşı mücadele verenlerin adalet istemini yerine getirmelidir. Fransa’nın Kürtlere karşı adalet borcu var. Hükümetin bu politikalarını sorguluyoruz. Kürtlere ve demokratlara bu kadar saldırı varken neden Erdoğan’a karşı sessizler..."

Eric Coqurelle, PKK’nin terör listesinden çıkartılması gerektiğini söyleyerek, sözlerini noktaladı.

Öte yandan mitingde Dünya Kadın Yürüyüşü adına verilen mesajda ise Kürt kadınlarının katledilmesi kınanarak, Fransa devletinin bu davayı çözmesi çağrısında bulunuldu. SKB de verdiği mesajda, davanın aydınlatılmasına kadar Kürt kadınlarıyla birlikte mücadele vereceklerini duyurdu.

KOÇ: ASLA ÜSTÜ ÖRTÜLEMEYECEK

KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç ise davayı hatırlatarak, "Fransa ve Türk devleti iyi bilmelidir ki, bu davanın üstü asla ve asla kapatılamayacaktır” dedi.

Miting, konuşmaların ardından sonra Kürt sanatçıların müzik dinletisi ve tiyatro oyunlarının sergilemesinin ardından sona erdi.