Frankfurt’ta Jineoloji semineri

Almanya’nın Frankfurt kentinde Jineoloji semineri düzenlendi.

Frankfurt Amara Kadın Meclisi ve FrauenLesbenGruppe Frankfurt tarafından organize edilen seminere onlarca kadın katıldı.

Amara Kadın Meclisi adına açılış konuşmasını yapan Meliha Danışır-Akbaba, kadınların 8 Mart’ını kutladı.

“Direnişi ve Newroz’un coşkusuyla selamlıyoruz. Bu kadar farklı kadın örgütlerinin bugün burada bir araya gelmesini çok önemli buluyoruz” diyen Akbaba kadınlar hep birlikte hareket ederse daha güçlü olunacağını, kadın çalışmaları açısından ortak örgütlülüğün gerekli olduğuna inandıklarını belirtti.

FrauenLesbenGruppe Frankfurt adına ise Cora Mor bir konuşma yaptı. Kürt kadınları ile ortak çalışmaktan mutlu olduklarını dile getiren Mor’un konuşması ardından da semineri Avrupa Jineoloji Komitesi adına Yvonne Heine verdi.

Seminerin ilk bölümünde Jineoloji nedir ve hedeflerin ne olması gerektiği üzerinde duruldu.

“Jin”ın kadın, yaşam anlamına geldiğini, “loji”nin ise bilim anlamına geldiğini söyleyen Heine, “Jineoloji aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın projesidir” dedi.

Kürt kadın hareketinin farklı kadın hareketlerine bıraktığı en güçlü miras olarak nitelendirilen Jineoloji’nin kadın biliminin dünya kadın hareketleri içerisinde ilgi ile karşılanan ve tartışılan bir konu olduğunu da sözlerine ekledi.

Seminerde Arjantin’den gelen bir kadın misafir de Amara Kadın Meclisi’nin 2 Nisan’da yapılacak olan kongreye tüm kadınları davet etti. Seminer, “Jin, jiyan, azadi”, “Na, na, na” sloganları ve halaylarla sona erdi.