Feminist İnisiyatif'ten AB bakanlarına Güven'i ziyaret önerisi

İsveç'te Feminist İnisiyatifi adlı parti, Avrupa Birliği bakanlarından oluşan bir delegasyonun 120 günü aşkın süredir açlık grevini sürdüren Leyla Güven'i ziyaret etmesini istedi.

Partinin ırkçılık karşıtı politikadan sorumlu sözcüsü Carmen Blanco Valer ve Dış Politika Sözcüsü Jamie Gomez, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit ve tecritin kaldırılması için sürdürülen açlık grevleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Günlük ETC gazetesinde de yayımlanan ”Leyla Güven ve diğer politik tutsaklarla dayanışma” başlıklı açıklamada Erdoğan hükümetinin muhalif Türkler, Kürt halkı ve diğer azınlıkların haklarını sistematik olarak ihlal ettiği belirtildi.

Güven'in 7 Kasım 2018'den beri açlık grevinde olduğu hatırlatılan açıklamada “1999 yılından beri cezaevinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ağır tecrit altında, ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmiyor. Bir tutsağa yönelik bu davranış Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlalidir, sadece tek kişinin değil tüm Kürt Halkının halklarının ihlalidir. Bu Kürt sorununun çözümüne katkıda bulunmaz” denildi.

Valer ve Gomez, Leyla Güven'in sağlığının çok kritik bir safhada bulunduğunu, görme ve duyma yetisini kaybetmek üzere olduğunu, yaşamla ölüm arasında gidip geldiğini hatırlattıktan sonra Erdoğan rejiminin gerçekleştirdiği ihsan hakları ve ifade özgürlüğü ihlalleri hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

“Feminist İnisiyatif özellikle Leyla Güven ve diğer tutsakların sağlıklarından kaygı duyuyor. Bundan dolayı İsveç Hükümeti'nden Türk devletinin tutsakların insan haklarının garanti altına alması için her türlü diplomatik aracı kullanmasını talep ediyoruz” diyen Valer ve Gomez, Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarından oluşan bir delegasyonun Leyla Güven'i ziyaret etmesini istedi.