Faslı erkeklerin yüzde 38’i kadına şiddeti savunuyor

Birleşmiş Milletlerin Kadın ajansı tarafından yapılan bir araştırmaya göre Faslı erkeklerin yüzde 38’i kadına yönelik şiddeti savunuyor.

Fas’ta “ONU Femmes” tarafından yapılan araştırma ürkütücü sonuçlar ortaya çıkardı. Sonuçlar, erkek egemenliğinin hakim olduğu Fas Krallığı’nda cinsiyet eşitliğinin reddedildiğini gösteriyor.

Araştırma evliliklerde veya kamusa alandaki şiddet, kadının mali bağımsızlığı, cinsel taciz gibi konulara ışık tutuyor. Yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkek olmak üzere 2.400 kişiyle yapılan anketin sonuçları 27 Şubat’ta yayınlandı. Buna göre erkeklerin yüzde 38’i kadınların bazen dövülmesi gerektiğini düşünüyor. Her 10 erkekten 6’sı (yüzde 62’si) ve her 10 kadından yaklaşık 5’i (yüzde 46’sı) “bir kadının aile birliğinin korunması için şiddeti hoş görmesi gerektiği” konusunda neredeyse hemfikir.

Bununla birlikte erkeklerin yüzde 53’ü bir kadının cinsel olarak taciz ettiğini kabul ederken, kadınların yüzde 63’ü cinsel taciz mağduru olduğunu söyledi. Ayrıca erkelerin çoğunluğu (yüzde 60’ı) ve kadınların yüzde 78’i cinsel tacizin sorumluluğunu “provokatör” olarak tanımladıkları kadına yükledi. Ankete katılan kadınların yüzde 42’si da kadınların bu tür davranışlardan “hoşlandığını” ileri sürerken, erkeklerin yüzde 70’i böyle bir yaklaşımı savundu.

Araştırmanın diğer bir sonucu da kadının rolüne ilişkin. Araştırma Fas toplumunda kadına ayrılan role işaret ediyor. Erkeklerin yüzde 70’i kadının görevinin ev işleriyle meşgul olmak olduğunu düşünüyor. Kadınların da yüzde 54’ü aynı fikirde. Buna karşın erkeklerin yüzde 80’i, kadınların ise yüzde 93’ü aynı görevdeki kadınların eşit ücret hakkını savunuyor.

Fas’ta beş yıllık bir tartışmanın ardından parlamento 14 Şubat günü kadına yönelik şiddete karşı bir yasayı kabul etmişti. Feminist hareketler bu yasanın yetersiz olduğu tepkisinde bulunmuştu. Yasa ilk kez bazı eylemleri “cinsel taciz, saldırı, cinsel sömürü veya kötü muamele biçimleri” olarak ele alıyor. Yasa ayrıca şiddet mağduru kadınlar için bazı mekanizmalar öngörüyor.