Ekim Şehitleri Stockholm’de anıldı

Kürt halkının kurtuluş mücadelesinde Ekim ayında şehit düşen özgürlük savaşçıları İsveç’in başkenti Stockholm’de dün akşam saatlerinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Amara Kürt Kadın Meclisi’nin Sollentuna semtinde düzenlediği etkinlik, katılımcılara yemek ve aşure ikramıyla başladı.

Ekim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kürt Kadın Hareketi adına bir konuşma yapan Zeynep Erdem, Ekim şehitlerinin Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt halkı açısından taşıdığı öneme değindi. Ekim Şehitlerinin kararlı direnişinin özgürlük savaşçılarının çizgisi haline geldiğine ve onlar sayesinde Rojava ve Şengal’de direnişin zaferle sonuçlandığına vurgu yaptı.

Ekim ayının Kürt Kadın Hareketi için bir dönüm noktası olduğunu belirten Erdem, “1990'lardan bu yana zindanlarda ve dağlarda direnen kadınlar Kürt Özgürlük Hareketini bu aşamaya getirdi. Kürt kadınlarının DAİŞ çetelerine karşı verdikleri kararlı mücadele bu mirasın üzerinde yükseldi. Gülnaz Karataş'lar, Mihriban Saran'lar, Gurbeteli Ersöz'ler, Aynur Artan'lar ve Selamet Menteş'lere dayanıyor. Cezaevlerinde bedenlerini ateşe veren yoldaşlarımıza dayanıyor” dedi.

Ekim şehitlerinin bir diğer özelliğinin de enternasyonalist bir kadın bileşimi olduğu tespitinde bulunan Erdem, Rojava'daki kadın savaşçılar arasında dünyanın değişik ülkelerinden gelen kadınların DAİŞ çetelerine karşı savaştıklarına dikkat çekti.

ÊZİDÎ KADINLARI ESARETİN İNTİKAMINI ÖZGÜRLÜĞE YÜRÜYEREK ALDI

Êzidî kadınlarının kendi öz birliklerini kurmalarından sonra DAİŞ çetelerinin Şengal'den tamamen sürüldüğünü hatırlatan Erdem, “Êzidî kadınları esaretin, sokaklarda köle olarak satılmanın intikamını özgürlüğe yürüyerek aldı. Reqa'da DAİŞ'ı yenilgiye uğratan gerilla güçleri içinde Êzidî kadınlar da vardı. Reqa'da Cehennem Meydanı'nı Özgürlük Meydanı'na dönüştüren bu kadınlar Ekim şehitlerinin direniş kültürünün sürdürücüleridir. Önder Apo'nun düşünceleri çerçevesinde kendilerini örgütleyip, kendini mücadeleyle arındıran ve güzelleştiren özgürlük savaşçılarıdır” şeklinde konuştu.

ÖCALAN İÇİN BUGÜN YAPILACAK GÖSTERİYE ÇAĞRI

Etkinlikte Rojan Ali, Cewad Merwani ve Hozan Zeyno'nun yanı sıra Amara Kürt Kadın Meclisi’nin oluşturduğu kadın korosu da Ekim şehitleri için ezgi ve türküler söyledi. Ekim şehitlerinin yaşam ve mücadelelerinden kesitler yansıtan bir film gösterimi yapıldı. Etkinlikte zaman zaman “Jin, jiyan, azadi” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı ve tüm Kürdistanlılar ve dostlarına bugün (Cumartesi) saat 13.00'de Stockholm'un Medborgarplatsen Meydanı'nda Öcalan'ın özgürlüğü için yapılacak gösteriye katılmaları çağrısı yapıldı.

HEREKOL ŞEHİTLERİ DE ANILDI

17-18 Eylül'de Herekol'da yaşanan ve çok sayıda Türk askerinin öldürüldüğü çatışmalarda şehit düşen 13 gerilla arasında bulunan Mehmet Sıraç Alp (Şervan Azad) İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikte anıldı.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ndeki taziyeden sonra yapılan anma töreninde Alp'ın dağda gerillaya katılış sürecini, gerilladaki yaşamını, eşit ve özgür bir toplum düzeni kurulması için verdiği mücadeleyi ve Öcalan’a bağlılığını anlattığı bir film gösterildi.

Alp'ın Stockholm'de yaşayan ağabeyi Muhammed Ali Alp, kardeşini en son 5 yaşında iken gördüğünü için yakından tanıma olanağı bulamadığını belirterek “Bu filmi izledikten sonra O'nu, düşüncelerini ve kararlılığını öğrendim. Şehit olduktan sonra da nasıl arkadaşlarıyla birlikte iki gün kararlıca savaştıklarını duydum. O'nunla onur duyuyorum. Şehitlerimize sahip çıkmak için daha kararlıca mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.