Efrînli kadınlar işgalcilere karşı silahlanıyor

Efrîn'de Türk devleti ve çetelerinin sivilleri hedef alan saldırılarına karşı kadınlar HPC-Jin'e başvurarak silah eğitim alıp, silah kuşanıyor.

Türk devleti ve ona bağlı El Kaide/DAİŞ ve El Nusra çetelerine karşı Efrîn halkının başlattığı topyekün direniş 43'üncü gününe girdi. İşgale karşı her mevzide en ön safta kadınlar direniyor.

Öz savunma bilinci ile Rojava Devrimi'nin başladığı günden bu yana HPC-Jin bünyesinde örgütlenen kadınlar direnişin ardından ise her alanda yerini alıyor. Efrîn'in her ilçe ve köyünde kadın öz savunma güçlerine rastlamak mümkün. Bazen mevzide ya da şehrin içinde güvenliği yaşları 18 ile 70 arasında değişen HPC-Jin yelekli omuzlarında silahlarıyla kadınları rastlamak mümkün. HPC Jin'de örgütlü olan kadınlar direnişin başlamasıyla birlikte bütün Efrînli kadınların silah talebinde bulunduğunu ve üyelerinin binleri bulduğunu söyledi.

'ERDOĞAN EFRİN'İ RÜYASINDA BİLE GÖREMEYECEK'

Efrîn'in Şêra ilçesinde mevzide nöbet tutan, kentte güvenliği sağlayan HPC-Jin üyesi kadınlar ANF'ye konuştu. 4 çocuk annesi olan HPC-Jin üyesi Fatma Mıstafa işgal saldırıları karşısında kadınların öz savunmalarını yapmaları için silah eğitimi aldıklarını söyledi. Mustafa, "Kendilerini, çocuklarını ve evlerini savunmaları için bunu bir ihtiyaç olarak gördük. 40-80 yaş arası kadınların hepsini eğittik. Saldırılar çok vahşice. Ama bu saldırılara karşı biz de kendimizi savunmak için silahlanıyoruz. Halep ve Tıl Rıfat savaşlarında da cephelerdeydik. Gece gündüz savunmamızı yapıyoruz, direniyoruz" şeklinde konuştu.

'DÜNYA BU BARBARLIĞA SESSİZ KALMAMALI'

Savaşlarda en çok zarar görenlerin kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çeken Mıstafa devamla şunları söyledi: "Kobanê, Halep ve Şengal'de en çok acı çekenler analar oldu. Bu yüzden kadınların kendileri silah eğitimi talebinde bulunuyorlar. Türkler hayvan, çocuk ve yaşlı demeden vahşice saldırıyor. Roketlerle, ağır silahlarla saldırıyorlar. Biz sadece ferdi silahlarımızla kendimizi savunuyoruz. Bunlar dışında hiçbir ağır silahımız var. Direnmeye devam edeceğiz. Başarı ve zafer bizim olacak. Erdoğan Efrîn'i, ağaçlarını rüyaların da bile göremeyecek. Ne istiyor bizden? Biz hiçbir zaman saldırmadık. Onun uçakları, tankı ve topu var. Biz de bunlar da yok. Köylerde hiçbir askeri üs yok. Bu köyde sadece siviller var. Şimdiye kadar hiçbir devlet Türklerin bu zulmüne sesini çıkarmadı. Bu onların ayıbıdır."

68 YAŞINDA CEPHEYE GİTMEK İSTİYOR

Bir oğlunu DAİŞ'e karşı savaşta şehit veren Mevlude Osman da silahlanarak öz savunma alan kadınlardan. 68 yaşında olan Osman ilerleyen yaşına rağmen silah kullanmayı iyi öğrendiğini ve cepheye gitmeyi çok istediğini dile getirdi. Osman şunları belirtti: Sınırlarımızı koruyoruz. DAİŞ çeteleriyle kol kola vermiş bize saldırıyor. Tüm dünya saldırılar karşısında kör, sağır ve dilsiz. Biz köyümüzdeyiz, ülkemizdeyiz. Sınırlarımızı savunanlar çocuklarımız. Sınırları geçip gelip DAİŞ'le birlikte bize saldırıyor. Buna karşı kadınlar olarak hepimiz silah kaldırdık ve toprağımızı savunuyoruz."

İşgal saldırıları karşısında silahlanan kadınlardan Serwa Êzîme de topraklarını, köylerini savunmaya devam edeceklerini söyledi. Êzîme, "Erdoğan bizden ne istiyor? Bizden tek bir kişi bile kalsa topraklarımızı terk etmeyeceğiz. Çocuklarımızdan, topraklarımızdan ne istiyor? Kanımızın son damlasına kadar kalıp direneceğiz" dedi.