Dokuz ülkeden kadınlar Jineoloji Kampı’nda buluşacak

Jineolojinin farklı kadın örgütleri ve çevreleriyle buluşması anlamına gelecek Jineoloji Kampı 18-23 Ağustos günleri arasında yapılacak.

Avrupa’da jineolojiye dair yapılan çalışmalar bir adım daha ileriye taşındı. Jineolojinin farklı kadın örgütleri ve çevreleriyle buluşması anlamına gelecek Jineoloji Kampı 18-23 Ağustos günleri arasında yapılacak. Utamara Kadın Buluşma Merkezi’nin ev sahipliği yapacağı çalışmaya Avrupa’nın farklı ülkelerinden kadınlar katılacak.

Jineoloji Kampı fikri, 14-16 Nisan’da ‘Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak III: Demokratik Moderniteyi açığa çıkarmak’ başlığıyla Hamburg Üniversitesi’nde yapılan konferansta ortaya çıktı. Konferansta jineoloji başlıklı çalışma grubu ‘Xwebun’un tartışmaları sonucu ortaya çıkan kampın amacı; jineolojinin kurduğu evrensel bağları pratik adımlara dönüştürebilmek ve bir sonraki konferansın altyapısını oluşturmak.

SUNUM YAPILACAK, PROGRAM OLUŞTURULACAK

‘Jineoloji Kampı’na Avrupa’nın farklı ülkelerinden kadınlar katılacak. 17-23 Ağustos’ta düzenlenecek ve Utamara Kadın Buluşma Merkezi’nin ev sahipliği yapacağı buluşma, İspanya, İtalya, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İsveç, İngiltere ve Portekiz’den kadınlarla jineoloji çalışmalarında aktif olarak yer alan Kürt kadınlarını bir araya getirecek.

Kampın ilk gününde jineoloji ve yöntemleri üzerine tartışmalar yürütülecek. Ayrıca jineolojiyle bağı olan farklı konularla ilgili aylar öncesinde oluşan çalışma grupları sunumlar yapacak. Sonraki günlerde feminizm, queer teori, kadın doğası, etik-estetik gibi konular ele alınacak. Kamp öncekilerden farklı olarak sadece sunumlar üzerine değil, deneyim paylaşımı ve buna dayalı ortak bir perspektif oluşturmaya odaklanacak. Yaklaşık 45 kadının katılacağı kampın son gününde ‘Jinwar’ kadın köyü, jineolojinin kurumsallaşması, toplumla bağı vb. konulara dair bir çalışma programı oluşturulacak.

'PRATİKLEŞME POTANSİYELİNİ AÇIĞA ÇIKARACAK'

Jineoloji Komitesi, kampa dokuz Avrupa ülkesinden farklı kadın çevrelerinin katılacağı bilgisini verdi. Çalışmanın farklı coğrafyalarda yaşayan kadınların enerjilerini, deneyimlerini, tecrübelerini paylaşması ve alternatif modeller açığa çıkarması açısından dönüm noktası olduğunu ifade etti. Komite, kampın jineolojiyi tanıtmak amacıyla yapılan onlarca seminer ve Köln, Paris ve İsveç’te yapılan konferanslarda alınan sonuçlardan bağımsız olmadığını da vurguladı. Kampın içeriğinin ve programının belirlenmesinde iki yıldır yürütülen eğitim, seminer, konferans ve tartışmaların, ortaya çıkan perspektif ve ihtiyaçların belirleyici olduğuna dikkat çeken Komite, kampın jineolojinin teorik tartışmaların ötesine geçip pratikleşme potansiyelini açığa çıkarmak için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.